• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 18.10.2024Meniny má Lukáš
17°Bratislava

Školskí odborári kvôli rozpočtu hrozia štrajkom

  • DNES - 13:07
  • Bratislava
Školskí odborári kvôli rozpočtu hrozia štrajkom

Rada Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku nesúhlasí s návrhom štátneho rozpočtu na budúci rok.

Trvá na požiadavke valorizácie tarifných platov všetkých zamestnancov školstva minimálne o desať percent. V prípade, že vláda SR nezačne vnímať výchovu a vzdelávanie ako svoju reálnu prioritu, nevylúčila štrajk. TASR o tom informoval predseda zväzu Pavel Ondek.

Upozorňujeme, že predložený štátny rozpočet spôsobí pokles reálnych platov zamestnancov školstva z dôvodu inflácie a konsolidačných opatrení a nezaručí zvyšovanie ich životnej úrovne ani zvýšenie atraktívnosti jednotlivých profesií pôsobiacich v školstve,“ zdôraznil Ondek. Pripomenul, že z tohto dôvodu rada zväzu nedávno odmietla podpísať kolektívnu zmluvu vyššieho stupňa.

Rozpočet podľa rady nezohľadňuje žiadnu valorizáciu platov zamestnancov školstva v budúcom roku. Ondek poukázal na to, že jednorazová odmena v sume 800 eur nespĺňa požiadavku na zvyšovanie tarifných platov ani záväzok vlády z jej programového vyhlásenia.

Školstvo pritom podľa neho zápasí s nedostatkom zamestnancov a ich nespokojnosťou. Skonštatoval, že situácia je dlhodobo neúnosná aj pri nepedagogických zamestnancoch v regionálnom školstve a na vysokých školách. Základná tarifná tabuľka začína podľa neho hlboko pod úrovňou minimálnej mzdy a v najbližších rokoch hrozí jej ďalší prepad pod túto úroveň.

Ako doplnil, riaditelia a rektori musia týmto zamestnancom doplácať zo zdrojov určených na odmeny či osobné príplatky. Zároveň tým dochádza k vyrovnávaniu platových rozdielov medzi jednotlivými tarifnými triedami a platovými stupňami bez ohľadu na dĺžku praxe a rozdielne požiadavky na kvalifikáciu. Táto problematika už podľa neho v niektorých regiónoch spôsobuje kritické problémy s personálnym zabezpečením prevádzky škôl a školských zariadení.

Zástupcovia zväzu sú o problémoch slovenského školstva pripravení rokovať s prezidentom SR Petrom Pellegrinim, predsedom vlády SR Robertom Ficom (Smer-SD), podpredsedom parlamentu povereným jeho riadením Petrom Žigom (Hlas-SD), ministrom školstva Tomášom Druckerom (Hlas-SD) a ministrom financií Ladislavom Kamenickým (Smer-SD). „Za týmto účelom menovaných oslovíme listom s požiadavkou o stretnutie. Uvedomujeme si potrebu konsolidácie verejných financií, ale odmietame pokles reálnych platov zamestnancov školstva v dôsledku inflácie,“ dodal Ondek.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zneužívaním rezervačného systému cudzineckej polície sa zaoberajú OČTK

Zneužívaním rezervačného systému cudzineckej polície sa zaoberajú OČTK

DNES - 14:37Domáce

Zneužívaním rezervačného systému cudzineckej polície sa zaoberajú orgány činné v trestnom konaní (OČTK), vrátane Úradu inšpekčnej služby.

Ťapáková: Vyjadrenia o chaose v SND sú zavádzajúce a znevažujúce

Ťapáková: Vyjadrenia o chaose v SND sú zavádzajúce a znevažujúce

DNES - 13:32Domáce

Vyjadrenia o chaose a pochmúrnej atmosfére v Slovenskom národnom divadle považuje jeho generálna riaditeľka Zuzana Ťapáková za zavádzajúce a znevažujúce prácu a prístup vedenia, ako aj zamestnancov divadla.

Ministerstvo zahraničných vecí prepúšťa diplomatov, PS žiada mimoriadny výbor

Ministerstvo zahraničných vecí prepúšťa diplomatov, PS žiada mimoriadny výbor

DNES - 13:23Domáce

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR pripravuje podľa opozičného hnutia Progresívne Slovensko prepúšťanie viacerých skúsených diplomatov.

Prezident upozornil vládu, aby pri opatreniach vnímala stav chudoby na Slovensku

Prezident upozornil vládu, aby pri opatreniach vnímala stav chudoby na Slovensku

DNES - 12:40Domáce

Prezident verí, že vláda pomôže ľuďom, ktorí sa pre konsolidačné opatrenia môžu dostať do životných ťažkostí.