• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 18.10.2024Meniny má Lukáš
17°Bratislava

Ťapáková: Vyjadrenia o chaose v SND sú zavádzajúce a znevažujúce

  • DNES - 13:32
  • Bratislava
Ťapáková: Vyjadrenia o chaose v SND sú zavádzajúce a znevažujúce

Vyjadrenia o chaose a pochmúrnej atmosfére v Slovenskom národnom divadle (SND) považuje jeho generálna riaditeľka Zuzana Ťapáková za zavádzajúce a znevažujúce prácu a prístup vedenia, ako aj zamestnancov divadla.

Uviedla to v reakcii na slová podpredsedníčky Výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá Zory Jaurovej (PS) po poslaneckom prieskume v SND. Ťapáková deklaruje, že v programovom pláne divadla nenastali žiadne zmeny s nástupom nového vedenia.

Myslím, že všetci predstavitelia a jednotliví riaditelia presvedčili poslancov, že sú odborníkmi a profesionálmi vo svojom odbore. Mrzia ma vyjadrenia podpredsedníčky Výboru NR SR pre kultúru a média pani Zory Jaurovej 'o chaose a pochmúrnej atmosfére v inštitúcii' a považujem ich za zavádzajúce a istým spôsobom znevažujúce prácu a prístup vedenia, ako aj zamestnancov divadla,“ uviedla Ťapáková v stanovisku SND, ktoré TASR zaslala tlačová tajomníčka Izabela Pažítková.

Poslancov vedenie divadla informovalo o tom, že predstavenia sa realizujú podľa programového plánu, prebieha skúšobný proces všetkých plánovaných premiér v aktuálnej sezóne a „pozorne sa sledujú procesy zmluvných vzťahov do budúcna“. Na post riaditeľa Opery SND nastúpil Rastislav Štúr, riaditeľom umelecko-dekoračných dielní je Peter Čanecký.

Časť poslancov podľa vyjadrenia SND v diskusii poukázala na „istý rozpor“, teda rozdielne názory medzi vedením SND a činoherným súborom. „Tieto nesúvisia s tvorbou či dramaturgickým plánom, vyplývajú z prezentácie osobných názorov, ktoré časť činoherného súboru uvádza vo vyhlásení po predstaveniach. Právne oddelenie SND upozornilo, že tieto vyhlásenia nie sú v súlade s etickým kódexom divadla, a nespĺňajú ani záväzky vyplývajúce z pracovných zmlúv,“ skonštatovala Pažítková.

Poslanci si vypočuli aj informáciu o stave umelecko-dekoračných dielní (UDD), ktoré sa nachádzajú v bratislavskom Lamači a novej budove SND. „Analýza a vyhodnotenie, prečo dielne riadne nepracujú, potvrdzuje skutočnosť, že odvolaný generálny riaditeľ SND Matej Drlička nepripravil a nerealizoval všetky opatrenia smerujúce k tomu, aby UDD SND mohli v OD Lamač alebo kdekoľvek inde riadne pracovať,“ uviedla tlačová tajomníčka s tým, že vedenie SND rieši dôsledky tohto stavu, „ktoré sa mediálne rôzne interpretujú a subjektívne rôzne hodnotia“.

Poslanecký prieskum členov Výboru NR SR pre kultúru a médiá sa v SND konal 15. októbra a na druhý deň prebiehal v Slovenskej národnej galérii. Jaurová po nich okrem iného skonštatovala, že v oboch inštitúciách je pochmúrna atmosféra a „nepremyslené zmeny v ich vedení spôsobili chaos, vnútorný rozvrat a narastajúcu nedôveru medzi vedením a zamestnancami“.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zneužívaním rezervačného systému cudzineckej polície sa zaoberajú OČTK

Zneužívaním rezervačného systému cudzineckej polície sa zaoberajú OČTK

DNES - 14:37Domáce

Zneužívaním rezervačného systému cudzineckej polície sa zaoberajú orgány činné v trestnom konaní (OČTK), vrátane Úradu inšpekčnej služby.

Ministerstvo zahraničných vecí prepúšťa diplomatov, PS žiada mimoriadny výbor

Ministerstvo zahraničných vecí prepúšťa diplomatov, PS žiada mimoriadny výbor

DNES - 13:23Domáce

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR pripravuje podľa opozičného hnutia Progresívne Slovensko prepúšťanie viacerých skúsených diplomatov.

Školskí odborári kvôli rozpočtu hrozia štrajkom

Školskí odborári kvôli rozpočtu hrozia štrajkom

DNES - 13:07Domáce

Rada Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku nesúhlasí s návrhom štátneho rozpočtu na budúci rok.

Prezident upozornil vládu, aby pri opatreniach vnímala stav chudoby na Slovensku

Prezident upozornil vládu, aby pri opatreniach vnímala stav chudoby na Slovensku

DNES - 12:40Domáce

Prezident verí, že vláda pomôže ľuďom, ktorí sa pre konsolidačné opatrenia môžu dostať do životných ťažkostí.