• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 19.10.2024Meniny má Kristián
10°Bratislava

Hlas-SD absolvoval programovú konferenciu, toto je jeho priorita

  • DNES - 17:25
  • Liptovský Mikuláš
Hlas-SD absolvoval programovú konferenciu, toto je jeho priorita

Sociálna úloha štátu je pre stranu Hlas-SD hlavnou prioritou. Po programovej konferencii strany, ktorá sa konala v sobotu v Liptovskom Mikuláši, to na tlačovom brífingu uviedol líder Hlasu Matúš Šutaj Eštok.

Upozornil, že všetky služby štátu musia byť dostupné v každom regióne na Slovensku. Zároveň prezentoval programovú ponuku strany na najbližšie obdobie, ktorej prioritami je spravodlivejší volebný systém so silnejším regionálnym zastúpením, viac bezpečnosti a viac sociálnej starostlivosti.

Ľudia potrebujú pre svoj život bývanie, prácu, vzdelanie a zdravotnú starostlivosť a to sú práve oblasti, za ktoré v strane nesieme zodpovednosť. Medzigeneračná solidarita s dôchodcami je prejavom vyspelého národa, hovoriť však treba aj o pomoci mladým rodinám, neúplným rodinám, matkám samoživiteľkám, tým budeme musieť venovať výrazne viac pozornosti ako doteraz, aby sme ich ochránili pred pádom do siete sociálnej chudoby,“ upozornil Šutaj Eštok.

Pripomenul, že štatistické ukazovatele chudoby do roku 2020 klesali, avšak od roku 2020 sa situácia postupne zhoršuje. Vlani čelil sociálnej chudobe a vylúčeniu každý šiesty obyvateľ Slovenska. Z negatívnych čísel pritom Šutaj Eštok obvinil predošlé vlády, ktoré niesli zodpovednosť za krajinu tri a pol roka. Cieľom strany je postupne zastaviť tento trend, hoci to popri konsolidačnom úsilí bude podľa Šutaja Eštoka náročné.

Nezatváram oči pred tým, že potrebujeme viac policajtov, ako máme teraz, ale tento problém na ministerstve vnútra intenzívne riešime. Nedostatok kľúčových štátnych zamestnancov však nie je len problém Policajného zboru. Potrebujeme aj viac hasičov, zdravotných sestier, lekárov či učiteľov. Jeden problém ostáva u všetkých rovnaký - nižšie platové možnosti štátu, aké sú očakávania zamestnancov,“ skonštatoval predseda. Štát však podľa neho dokáže aj inými prostriedkami kompenzovať výšku platov, napríklad dostupným bývaním.

Upozornil, že štát má množstvo prebytočných budov, ktoré už dávno neslúžia pôvodnému účelu. „Poďme dať týmto budovám nový zmysel a poďme ich prerobiť na nájomné byty pre tých, ktorí pre štát pracujú,“ vyzval. Je presvedčený, že vďaka lacnému a dostupnému bývaniu pre kľúčových štátnych zamestnancov by dokázali zastabilizovať situáciu s nedostatkom kvalifikovaného personálu.

Šutaj Eštok zároveň prezentoval, že Hlas SD chce na budúci rok predstaviť nový a oveľa spravodlivejší volebný systém s cieľom vrátiť moc do regiónov. Snahou strany tiež bude upokojiť situáciu v koalícii a vyriešiť neobsadenú stoličku predsedu NR SR. Ocenil tiež prácu ministrov za Hlas-SD, ktorým sa podľa neho darí postupne napĺňať požiadavky ľudí.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hlas chce zmeniť volebný systém

Hlas chce zmeniť volebný systém

DNES - 16:06Domáce

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok avizoval, že strana chce posilniť regióny.

Tragická nehoda: Strop domu sa zrútil na matku a syna

Tragická nehoda: Strop domu sa zrútil na matku a syna

DNES - 14:21Domáce

Hasiči vyhrabávali dve zasypané osoby spod sutín vyše hodiny a pol.

Hnutie Slovensko navrhuje odškodniť obete nezákonných sterilizácií

Hnutie Slovensko navrhuje odškodniť obete nezákonných sterilizácií

DNES - 12:43Domáce

Opoziční poslanci parlamentu z klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ chcú odškodniť obete nezákonných sterilizácií, ktoré sa udiali od roku 1966 do roku 2004.

Tragédia na východe: V jednom z bytov zavraždili ženu

Tragédia na východe: V jednom z bytov zavraždili ženu

DNES - 11:44Domáce

Polícia vedie trestné stíhanie pre obzvlášť závažný zločin vraždy.