• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 21.10.2024Meniny má Vendelín
Bratislava

Izraelský premiér tvrdí, že sa ho Hizballáh pokúsil zavraždiť pomocou dronu

  • VČERA - 6:13
  • Jeruzalem
Izraelský premiér tvrdí, že sa ho Hizballáh pokúsil zavraždiť pomocou dronu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotu obvinil Iránom podporovanú skupinu Hizballáh z pokusu o jeho zabitie po tom, ako jeho úrad uviedol, že libanonský dron zasiahol premiérov rodinný dom. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry AFP.

Útok bezpilotným lietadlom, ku ktorému sa Hizballáh nevyjadril, sa uskutočnil v čase, keď Izrael a libanonská skupina zvádzali prudké boje, a po sérii izraelských vrážd vodcov militantov podporovaných Iránom vrátane šéfa Hizballáhu Hasana Nasralláha a naposledy Jahjú Sinvára z Hamasu.

Dnešný pokus iránskeho proxy-Hizballáhu zavraždiť mňa a moju manželku bol vážnou chybou,“ uviedol Netanjahu vo vyhlásení. Na adresu „Iránu a jeho zástupcov“ Netanjahu prisľúbil, že „každý, kto sa pokúsi ublížiť občanom Izraela, zaplatí vysokú cenu“.

Izrael je odhodlaný dosiahnuť všetky svoje vojnové ciele a zmeniť bezpečnostnú realitu v danom regióne na ďalšie generácie,“ dodal premiér židovského štátu.

Jeho úrad predtým uviedol, že Netanjahovci neboli doma a že pri útoku dronom neutrpeli žiadne zranenia. Ozbrojené skupiny na Blízkom východe, ktoré sú napojené na Irán, vrátane Hizballáhu, boli vtiahnuté do vojny medzi Izraelom a Hamasom, ktorá zúri v Pásme Gazy od útoku na Izrael zo 7. októbra 2023.

Teherán počas vojny podnikol dva priame útoky na svojho úhlavného nepriateľa - Izrael, naposledy 1. októbra raketovým útokom, za ktorý Izrael prisľúbil odvetu.

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac uviedol, že sobotňajší útok dronom, o ktorom informoval Netanjahuov úrad, „odhalil pravú tvár“ islamskej republiky. Kac v príspevku na sociálnej sieti X obvinil Irán, že vedie „os zla“ regionálnych zástupcov.

Izraelská armáda predtým uviedla, že libanonský dron „zasiahol stavbu“ v pobrežnom meste Cézarea, kde Netanjahu žije, bez toho, aby spresnila, či išlo o premiérov dom.

Irán tvrdí, že za dronovým útokom je Hizballáh

Iránska misia pri OSN v sobotu uviedla, že za dronovým útokom na súkromnú rezidenciu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v meste Cézarea stojí libanonská militantná skupina Hizballáh, ktorú vyzbrojuje a financuje vedenie v Teheráne, informovala agentúra AFP citovaná TASR.

„Túto akciu vykonal libanonský Hizballáh,“ uviedla iránska misia pri OSN v krátkom vyhlásení, z ktorého citovala oficiálna tlačová agentúra IRNA.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
KĽDR obvinila generálneho tajomníka OSN Guterresa z dvojakého metra

KĽDR obvinila generálneho tajomníka OSN Guterresa z dvojakého metra

VČERA - 17:02Zahraničné

KĽDR v nedeľu obvinila generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa z dvojakého metra.

Vučič telefonoval s Putinom, poďakoval mu za dodávky plynu na nasledujúcu zimu

Vučič telefonoval s Putinom, poďakoval mu za dodávky plynu na nasledujúcu zimu

VČERA - 15:16Zahraničné

Srbský prezident Aleksandar Vučič v nedeľu prvýkrát od mája 2022 telefonoval so svojím ruským kolegom Vladimirom Putinom.

OSN žiada Izrael, aby umožnil zvýšenie dodávok humanitárnej pomoci do Pásma Gazy

OSN žiada Izrael, aby umožnil zvýšenie dodávok humanitárnej pomoci do Pásma Gazy

VČERA - 14:19Zahraničné

Organizácia Spojených národov v nedeľu vyzvala Izrael na otvorenie ďalších hraničných priechodov do Pásma Gazy, aby tak uľahčil dodávky humanitárnej pomoci.

Pápež prehovoril o budúcej úlohe žien

Pápež prehovoril o budúcej úlohe žien

VČERA - 6:10Zahraničné

Otvorený spor o budúcu úlohu žien zatienil posledný týždeň synody katolíckych biskupov v Ríme, uviedli v sobotu jej účastníci.