• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 20.10.2024Meniny má Vendelín
Bratislava

Premiér chce od ZMOS-u návrh reformy na riešenie problému malých obcí

  • DNES - 13:38
  • Bratislava
Premiér chce od ZMOS-u návrh reformy na riešenie problému malých obcí

Na budúci rok očakáva premiér Robert Fico (Smer-SD) od Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) návrh reformy, ktorá by vyriešila "večný" problém malých obcí.

Nechce však vziať obciam právo na vlastnú reprezentáciu. Povedal to v diskusnej relácii TA3 V politike. Zároveň zdôraznil, že nechce škrtať rozpočet pre zdravotníctvo, no očakáva od ministra zdravotníctva Kamila Šaška (Hlas-SD) opatrenia.

Premiér tiež chce, aby splnomocnenec vlády pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie ochorenia COVID-19 Peter Kotlár doplnil svoju správu. Fico si nemyslí, že otázka predsedu parlamentu sa vyrieši do konca roka.

Premiér zopakoval, že ZMOS-u pomohla vláda 50 miliónmi eur, ale očakáva od združenia myšlienku na reformu, ktorá by spájala malé obce. „Nehovorím, že chceme zobrať právo obci mať vlastného starostu alebo mať nejakú reprezentáciu, ale nemôžeme pravdepodobne udržať v tejto kvalite 2700 samospráv, kde máme starostu, obecný úrad, zastupiteľstvo,“ povedal. Vláda nechce brať samosprávam peniaze. Majú zvážiť sústreďovanie činností. Pripomenul projekt tzv. spoločných úradovní. „Bude jedna úradovňa, ktorá bude pokrývať potreby viacerých obcí,“ povedal s tým, že jeden účtovník by mohol pracovať pre viaceré obce. Na tento projekt sa dajú podľa neho získať európske peniaze.

Ministerstvo zdravotníctva je pod plnou politickou podporou Hlasu-SD, zdôraznil premiér. Za dôležité považuje ustrážiť stredný zdravotný personál. Predpokladá, že pri ňom sa zvýšia platy tak, ako sa pôvodne navrhovalo. „Všade inde sa musia hľadať kompromisy,“ dodal. Verí, že minister dotiahne rokovanie o financiách do konca.

Fico sa má v nasledujúcom týždni stretnúť so splnomocnencom vlády pre prešetrenie pandémie. Chce, aby nechal chvíľu „na bok“ filozofie o očkovaní. Žiadať bude od neho, aby sa sústredil na „hlúpe“ nákupy zdravotníckych pomôcok či vakcín. „Splnomocnenec predložil správu, v ktorej zatiaľ nevidím všetko, čo by som tam chcel vidieť,“ povedal. Chce, aby Kotlár zistil od Najvyššieho kontrolného úradu SR a ďalších inštitúcií informácie o tom, kto prevádzkoval mobilné odberné miesta, alebo kto nakupoval množstvo vakcín v roku 2022, keď vtedy podľa premiéra neboli potrebné.

Hlavným ukazovateľom fungovania vládnej koalície je schopnosť prijímať rozhodujúce opatrenia,“ ozrejmil Fico s tým, že všetko vo vláde aj v parlamente sa darí schvaľovať. „Momentálne platí, že Národnú radu bude riadiť Peter Žiga,“ odpovedal na otázku, či bude novým predsedom parlamentu šéf Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok. Poslancom Smeru-SD odporučí nezúčastniť sa na žiadnej voľbe predsedu parlamentu, pokiaľ nebude „krvou podpísaná dohoda“. Ak sa dohodne Hlas-SD s SNS, Smer-SD rád podporí Šutaja Eštoka na tomto poste. Nemyslí si však, že voľba bude v krátkom čase, keďže nie je v koalícii dohoda. „To si naozaj nemyslím,“ odpovedal na otázku, či bude voľba ešte do konca roka.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor pri vianočných nákupoch: Tieto svetelné reťaze sú nebezpečné!

Pozor pri vianočných nákupoch: Tieto svetelné reťaze sú nebezpečné!

DNES - 18:33Domáce

Slovenská obchodná inšpekcia zistila na trhu niekoľko nebezpečných svetelných reťazí, pri ktorých hrozí poškodenie zdravia a požiar.

Taraba: Po smrteľnom útoku pri Hybe bolo eliminovaných 12 medveďov

Taraba: Po smrteľnom útoku pri Hybe bolo eliminovaných 12 medveďov

DNES - 17:40Domáce

Po smrteľnom útoku medveďa v okolí Hybe a po opätovnom vyhlásení mimoriadnej situácie v okrese Liptovský Mikuláš už bolo eliminovaných na severe za deväť dní 12 problémových medveďov.

Šaško: Ponuka pre sestry a pôrodné asistentky je maximálne korektná a férová

Šaško: Ponuka pre sestry a pôrodné asistentky je maximálne korektná a férová

DNES - 17:39Domáce

Ponuka platových podmienok voči sestrám a pôrodným asistentkám je maximálne korektná a férová. Zdôraznil to minister zdravotníctva Kamil Šaško. Zopakoval, že rast ich miezd nebude spomalený.

Majerský súhlasí s decentralizáciou krajiny, Danko očakáva reformu

Majerský súhlasí s decentralizáciou krajiny, Danko očakáva reformu

DNES - 14:30Domáce

Samosprávy by podľa Danka a Majerského mali mať viac kompetencií.