• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 22.10.2024Meniny má Sergej
Bratislava

Austin ohlásil v Kyjeve ďalšiu 400-miliónovú vojenskú pomoc pre Ukrajinu

  • VČERA - 18:11
  • Kyjev
Austin ohlásil v Kyjeve ďalšiu 400-miliónovú vojenskú pomoc pre Ukrajinu

Spojené štáty dodajú Ukrajine ďalší balík vojenskej pomoci v hodnote 400 miliónov dolárov (368,5 milióna eur) zahŕňajúci muníciu, obrnené vozidlá a protitankové zbrane. Oznámil to americký minister obrany Lloyd Austin na pondelňajšej návšteve Kyjeva, píše TASR podľa agentúry Reuters.

S potešením dnes oznamujem záväzok v podobe (ďalšieho) prezidentského balíka vo výške 400 miliónov dolárov, ktorý poskytne vašim silám ďalšiu muníciu, obrnené vozidlá a protitankové zbrane,“ povedal Austin počas schôdzky s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Americký minister obrany pricestoval v pondelok ráno na neohlásenú návštevu Kyjeva, ktorá je už jeho štvrtou vo funkcii, aby Ukrajine vyjadril pretrvávajúcu podporu pred blížiacimi sa voľbami v USA. Pentagón následne informoval, že Austin sa tam stretne s ukrajinskými lídrami a „zdôrazní záväzok USA poskytovať Ukrajine bezpečnostnú pomoc“ na obranu pred ruskou agresiou.

K návšteve dochádza v čase, keď Zelenskyj nalieha na západné veľmoci, aby podporili jeho tzv. víťazný plán, ktorý počíta so zrušením obmedzení týkajúcich sa používania nimi dodaných rakiet dlhého doletu a tiež s bezodkladnou pozvánkou na vstup do NATO.

Dlho avizovaný plán predstavil Zelenskyj na minulotýždňovom summite EÚ v Bruseli. Odpoveď Západu bola zatiaľ váhavá a podľa agentúry AP by mal Austin diskutovať v Kyjeve s ukrajinskými predstaviteľmi aj o tomto pláne, pri ktorom sa za kľúčovú považuje podpora zo strany USA. Podľa analytikov je však nepravdepodobné, že by ho Washington podporil ešte pred nachádzajúcimi novembrovými prezidentskými voľbami.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Biden je znepokojený únikom dokumentov o plánovej izraelskej odvete voči Iránu

Biden je znepokojený únikom dokumentov o plánovej izraelskej odvete voči Iránu

VČERA - 22:12Zahraničné

Prezident USA Joe Biden je vážne znepokojený únikom tajných dokumentov, ktoré obsahovali informácie o prípravách možného odvetného útoku Izraela na Irán.

Letisko Charleroi zrušilo všetky odlety naplánované na utorok

Letisko Charleroi zrušilo všetky odlety naplánované na utorok

VČERA - 20:33Zahraničné

Belgické letisko Charleroi zrušilo z dôvodu štrajku bezpečnostného personálu všetky odlety naplánované na utorok.

Von der Leyenová: Moldavsko ukazuje, že chce európsku budúcnosť

Von der Leyenová: Moldavsko ukazuje, že chce európsku budúcnosť

VČERA - 19:05Zahraničné

Moldavsko ukazuje, že chce európsku budúcnosť, vyhlásila v pondelok predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.