• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 22.10.2024Meniny má Sergej
14°Bratislava

Rusko hostí summit skupiny BRICS, s Putinom sa stretne aj generálny tajomník OSN

  • DNES - 10:28
  • Kazaň
Rusko hostí summit skupiny BRICS, s Putinom sa stretne aj generálny tajomník OSN

Viac než 20 hláv štátov sa v utorok stretáva v ruskom meste Kazaň, kde otvoria trojdňový summit skupiny BRICS.

Schôdzka na najvyššej úrovni v takomto rozsahu sa uskutoční v Rusku prvýkrát od začiatku invázie jeho síl na Ukrajinu vo februári 2022. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Hostiteľom summitu rozvíjajúcich sa ekonomík je ruský prezident Vladimir Putin, ktorý sa jeho zorganizovaním snaží dokázať Západu, že pokusy izolovať Rusko v súvislosti s inváziou na Ukrajinu zlyhali. Moskva zároveň podľa AFP dúfa, že skupina BRICS sa stane akousi protiváhou k „hegemónii“ Západu.

Do Kazane prídu čínsky prezident Si Ťin-pching, indický premiér Naréndra Módí či turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Na okraj schôdzky sa Putin stretne aj s generálnym tajomník OSN Antóniom Guterresom, čo bude jeho prvá návšteva v Rusku od apríla 2022.

Skupinu BRICS pôvodne tvorili iba Brazília, Rusko, India a Číny, neskôr sa pridala Juhoafrická republika a za posledný rok aj Egypt, Etiópia, Irán a Spojené arabské emiráty. Práve rozšírenie skupiny si Moskva stanovila ako pilier svojej zahraničnej politiky. AFP konštatuje, že BRICS je plná vnútorných rozporov, napríklad medzi Indiou a Čínou.

Jednou z hlavným tém summitu bude Putinova myšlienka vytvoriť platobný systém, ktorý by konkuroval systému SWIFT. Od neho boli ruské banky odrezané v roku 2022. Lídri sa budú zaoberať aj eskalujúcim konfliktom na Blízkom východe.

Západ sa domnieva, že Rusko sa snaží BRICS využiť na rozšírenie vlastného vplyvu a presadzovanie svojich naratívov o vojne na Ukrajine, ktorú Moskva označuje ako „špeciálnu vojenskú operáciu“.

Politický analytik z Moskvy Konstantin Kalačev pre AFP povedal, že stretnutím v Kazani sa Kremeľ „snaží ukázať, že Rusko nielenže nie je izolované, ale má aj partnerov a spojencov“.

Kremeľ tvrdí, že globálne záležitosti by sa mali riadiť medzinárodným právom a nie „pravidlami, ktoré stanovujú jednotlivé krajiny, menovite Spojené štáty americké“.

Sme presvedčení, že BRICS je prototypom multipolarity, štruktúrou spájajúcou južnú a východnú pologuľu na princípoch suverenity a vzájomného rešpektu,“ povedal poradca ruského prezidenta Jurij Ušakov. Skupina podľa neho „postupne buduje most k demokratickejšiemu a spravodlivejšiemu svetovému poriadku“.

Spojené štáty odmietajú myšlienku, že z BRICS by sa mohol stať jeho „geopolitický rival“. Zároveň však vyjadrujú obavy z toho, že Moskva v čase, keď pokračuje konflikt na Ukrajine, predvádza svoj vplyv na poli diplomacie.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Južná Kórea uvažuje o dodávke zbraní Ukrajine a vyslaní vojenského personálu

Južná Kórea uvažuje o dodávke zbraní Ukrajine a vyslaní vojenského personálu

DNES - 13:18Zahraničné

V reakcii na prehlbujúce sa vojenské väzby medzi Severnou Kóreou a Ruskom juhokórejská vláda zvažuje vyslanie vojenského personálu na Ukrajinu.

Ukrajina kritizuje rozhodnutie Guterresa stretnúť sa s Putinom na summite BRICS

Ukrajina kritizuje rozhodnutie Guterresa stretnúť sa s Putinom na summite BRICS

DNES - 10:05Zahraničné

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí kritizovalo generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa za to, že prijal pozvanie od Vladimira Putina na summit skupiny BRICS.

Streľba v dome pri Seattle má päť obetí vrátane troch detí

Streľba v dome pri Seattle má päť obetí vrátane troch detí

DNES - 8:40Zahraničné

Päť ľudí zahynulo počas streľby v jednom z domov v meste Fall City ležiacom v štáte Washington neďaleko Seattlu.

Hurikán Oscar si na Kube vyžiadal najmenej šesť obetí na životoch

Hurikán Oscar si na Kube vyžiadal najmenej šesť obetí na životoch

DNES - 7:08Zahraničné

Hurikán Oscar si na Kube vyžiadal šesť obetí na životoch, uviedol v pondelok kubánsky prezident Miguel Díaz-Canel.