• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 22.10.2024Meniny má Sergej
10°Bratislava

Scholz sľúbil zvýšiť investície a prilákať viac kvalifikovaných pracovníkov

  • DNES - 17:53
  • Berlín
Scholz sľúbil zvýšiť investície a prilákať viac kvalifikovaných pracovníkov

Nemecký kancelár Olaf Scholz v utorok sľúbil, že zvýši investície, priláka kvalifikovaných pracovníkov a zníži byrokraciu. Cieľom je oživiť rast najväčšej európskej ekonomiky, ktorá smeruje k poklesu, už druhý rok po sebe. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Scholz z problémov nemeckej ekonomiky obvinil donedávna vysokú infláciu v dôsledku geopolitických konfliktov aj vysoké úrokové sadzby. A tiež Európsku úniu, pričom povedal, že byrokracia brzdí investície a vyzval Brusel, aby prijal nápravné opatrenia.

Spoločne sa musíme dostať z tejto zlej situácie, keď zlé čísla vedú k zlému sentimentu a zlý sentiment vedie k ešte horším číslam,“ povedal Scholz na konferencii asociácie zamestnávateľov BDA.

Potrebujeme väčší hospodársky rast,“ vyhlásil a dodal, že plánovaná iniciatíva na podporu rastu je zameraná na zníženie byrokracie, ponúka stimuly pre investície a zabezpečuje, aby energia bola cenovo dostupná a udržateľná.

Zdôraznil, že je dôležité priviesť na trh práce viac kvalifikovaných pracovníkov, a to aj zo zahraničia, čím sa vytvorí väčšia flexibilita v oblasti pracovného času a dôchodkového veku.

Začiatkom tohto mesiaca nemecké ministerstvo hospodárstva znížilo svoju prognózu pre ekonomiku. Najnovšie tak očakáva jej pokles o 0,2 % v roku 2024 namiesto rastu o 0,3 % v predchádzajúcej prognóze. To ešte zvýrazňuje zaostávanie Nemecka v rámci skupiny siedmich najvyspelejších ekonomík sveta (G7).

Nemecká ekonomika orientovaná na export sa musí prispôsobiť po tom, čo desaťročia ťažila z dodávok lacnej energie z Ruska pre svoj priemysel. Nemecko sa po začiatku invázie Moskvy na Ukrajinu vo februári 2022 odstrihlo od ruských energií a hľadá alternatívy.

Podľa Scholza cieľom koaličnej vlády zloženej z jeho sociálnych demokratov, zelených a propodnikateľsky orientovaných slobodných demokratov je posilniť Nemecko ako finančné centrum. Vyhlásil tiež, že pre Európu je kľúčové tiež dokončiť úniu kapitálového trhu.

V súvislosti s byrokraciou v EÚ povedal, že Brusel správne zabezpečil, aby na vnútornom trhu platili spoločné pravidlá. „Ale vyplynuli z toho niektoré veci, ktoré vás nútia čudovať sa,“ uviedol s odkazom na podmienky udržateľnosti, ktoré stanovila Európska komisia. Dodal, že Brusel musí „obmedziť byrokraciu“.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
TEDi upozorňuje na nebezpečný výrobok, nesmiete ho používať

TEDi upozorňuje na nebezpečný výrobok, nesmiete ho používať

DNES - 20:52Ekonomické

Obchodný reťazec žiada zákazníkov, aby výrobok vrátili v predajniach TEDi.

Z trhu sťahujú nebezpečnú fazuľu, túto šaržu nesmiete konzumovať

Z trhu sťahujú nebezpečnú fazuľu, túto šaržu nesmiete konzumovať

DNES - 18:28Ekonomické

Obchodný reťazec žiada zákazníkov, aby fazuľu vrátili v predajni.

Ráž: Nový grafikon zavádza hodinový takt vlakov medzi Bratislavou a Košicami

Ráž: Nový grafikon zavádza hodinový takt vlakov medzi Bratislavou a Košicami

DNES - 16:16Ekonomické

Vlaky medzi Bratislavou a Košicami budú podľa nového grafikonu vlakovej dopravy na rok 2025 jazdiť v hodinovom takte.

PS: Zrušenie IC vlakov bude mať vplyv aj na ľudí so zdravotným znevýhodnením

PS: Zrušenie IC vlakov bude mať vplyv aj na ľudí so zdravotným znevýhodnením

DNES - 11:05Ekonomické

Zrušenie InterCity vlakov sa dotkne aj ľudí so zdravotným znevýhodnením.