• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 23.10.2024Meniny má Alojzia
Bratislava

Moskva tlmočila nemeckému veľvyslancovi nesúhlas s otvorením veliteľstva NATO

  • VČERA - 21:57
  • Moskva
Moskva tlmočila nemeckému veľvyslancovi nesúhlas s otvorením veliteľstva NATO

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v utorok oznámilo, že si predvolalo nemeckého veľvyslanca na protest proti otvoreniu nového námorného taktického veliteľstva NATO na pobreží Baltského mora. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Veliteľstvo, ktorého úlohou je plánovanie námorných operácií a cvičení a posilnenie obranyschopnosti Severoatlantickej aliancie v oblasti Baltského mora, otvorili v pondelok v nemeckom meste Rostock.

Ruský rezort diplomacie uviedol, že nemeckému veľvyslancovi v tejto súvislosti tlmočil svoj „rozhodný protest“.

Vo Washingtone, Bruseli a Berlíne si musia uvedomiť, že rozširovanie vojenskej infraštruktúry NATO v bývalom východnom Nemecku bude mať tie najnegatívnejšie dôsledky,“ dodala Moskva.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí tvrdí, že veliteľstvo NATO v Rostocku je „hrubým porušením“ zmluvy o zjednotení Nemecka z roku 1990, podľa ktorej sa v danej oblasti nemajú rozmiestňovať žiadne zahraničné vojská.

Nemecký veľvyslanec počas predvolania veľmi jasne poprel, že by Berlín porušil dokument známy ako Zmluva 2+4, ktorý otvoril dvere znovuzjednoteniu Nemecka, povedal hovorca nemeckého ministerstva zahraničných vecí pre agentúru AFP.

Dodal, že Zmluva 2+4 „výslovne povoľuje“ nasadenie nemeckých ozbrojených síl v štruktúrach NATO, a to aj na území bývalého východného Nemecka. „Tak ako v minulosti budú veliteľský štáb v Rostocku tvoriť nemeckí vojaci, ako aj zahraniční výmenní a styční dôstojníci. Bude tak prispievať do síl pripravenosti NATO,“ vysvetlil.

Nové námorné taktické veliteľstvo NATO v Rostocku bude viesť nemecký admirál, pôsobiť tam bude personál z 11 členských krajín NATO.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Stubb: Nasadenie vojakov KĽDR na Ukrajine by bolo prejavom ruského zúfalstva

Stubb: Nasadenie vojakov KĽDR na Ukrajine by bolo prejavom ruského zúfalstva

VČERA - 22:00Zahraničné

Vyslanie severokórejských vojakov na Ukrajinu by bolo znakom zúfalstva Ruska v jeho viac ako dva a pol roka trvajúcej invázii v susednej krajine, uviedol v utorok fínsky prezident Alexander Stubb.

Biden ocenil slovinského premiéra za pomoc s výmenou väzňov s Ruskom

Biden ocenil slovinského premiéra za pomoc s výmenou väzňov s Ruskom

VČERA - 21:59Zahraničné

Americký prezident Joe Biden v utorok ocenil slovinského premiéra Roberta Goloba za jeho úlohu pri augustovej výmene väzňov medzi siedmimi krajinami.

Zelenskyj vyzval spojencov, aby reagovali na dôkazy o zapojení KĽDR do vojny

Zelenskyj vyzval spojencov, aby reagovali na dôkazy o zapojení KĽDR do vojny

VČERA - 21:58Zahraničné

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok vyzval svojich spojencov, aby sa neschovávali a reagovali na dôkazy o zapojení severokórejských vojakov do vojny na Ukrajine.