• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 23.10.2024Meniny má Alojzia
Bratislava

Biden ocenil slovinského premiéra za pomoc s výmenou väzňov s Ruskom

  • VČERA - 21:59
  • Washington
Biden ocenil slovinského premiéra za pomoc s výmenou väzňov s Ruskom

Americký prezident Joe Biden v utorok ocenil slovinského premiéra Roberta Goloba za jeho úlohu pri augustovej výmene väzňov medzi siedmimi krajinami. V rámci výmeny sa z ruského väzenia dostali aj traja Američania. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

V auguste sa uskutočnila najväčšia výmena väzňov medzi Ruskom a Západom od konca studenej vojny. Jej súčasťou bolo 24 ľudí vrátane amerického novinára Evana Gershkovicha, bývalého príslušníka americkej námornej pechoty Paula Whelana a novinárky stanice Rádio Sloboda (RFE/RL) Alsu Kurmaševovej. Na výmene sa podieľalo niekoľko krajín vrátane Slovinska, ktoré prepustilo zadržiavaných Rusov.

Chcem sa poďakovať za vašu diplomaciu a vašu podporu a líderstvo,“ povedal Biden na začiatku stretnutia so slovinským premiérom v Bielom dome. „Umožnili ste to. To nie je zveličenie. Umožnili ste to,“ dodal.

Slovinsko prepustilo dvojicu ruských špiónov Arťoma Viktoroviča Dulčeva a jeho manželku Anu Valerevnu Dulčevovú, ktorí so svojimi dvoma deťmi žili v Ľubľane. Vydávali sa za Argentínčanov prevádzkujúcich startupovú IT spoločnosť a online umeleckú galériu. Dvojica údajne využívala slovinské hlavné mesto ako svoju základňu na cestovanie do susedných členských štátov NATO a EÚ, odovzdávanie príkazov z Moskvy a nosenie hotovosti ďalším ruským agentom. Zadržali ich v roku 2022.

Výmena väzňov podľa Goloba názorne ukázala, že s „malou pomocou pravých priateľov nie je nič nemožné“.

Golob je v poradí len tretím slovinským premiérom, ktorého pozvali do Washingtonu na stretnutie s americkým prezidentom v Bielom dome. Posledným premiérom Slovinska na takejto návšteve bol Janez Janša, ktorého v roku 2006 hostil vtedajší prezident George W. Bush.

Podľa Bieleho domu Biden a Golob rokovali o vojne na Ukrajine, energetickej bezpečnosti a spoločnom prístupe oboch krajín k západnému Balkánu.

Prezident USA minulý týždeň v Berlíne poďakoval za spoluprácu pri výmene väzňov aj nemeckému kancelárovi Olafovi Scholzovi. Nemecko súhlasilo s prepustením ruského občana Vadima Krasikova, odsúdeného za vraždu čečenského politika v Berlíne.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Stubb: Nasadenie vojakov KĽDR na Ukrajine by bolo prejavom ruského zúfalstva

Stubb: Nasadenie vojakov KĽDR na Ukrajine by bolo prejavom ruského zúfalstva

VČERA - 22:00Zahraničné

Vyslanie severokórejských vojakov na Ukrajinu by bolo znakom zúfalstva Ruska v jeho viac ako dva a pol roka trvajúcej invázii v susednej krajine, uviedol v utorok fínsky prezident Alexander Stubb.

Zelenskyj vyzval spojencov, aby reagovali na dôkazy o zapojení KĽDR do vojny

Zelenskyj vyzval spojencov, aby reagovali na dôkazy o zapojení KĽDR do vojny

VČERA - 21:58Zahraničné

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok vyzval svojich spojencov, aby sa neschovávali a reagovali na dôkazy o zapojení severokórejských vojakov do vojny na Ukrajine.

Moskva tlmočila nemeckému veľvyslancovi nesúhlas s otvorením veliteľstva NATO

Moskva tlmočila nemeckému veľvyslancovi nesúhlas s otvorením veliteľstva NATO

VČERA - 21:57Zahraničné

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v utorok oznámilo, že si predvolalo nemeckého veľvyslanca na protest proti otvoreniu nového námorného taktického veliteľstva NATO na pobreží Baltského mora.