• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 23.10.2024Meniny má Alojzia
11°Bratislava

Blinken pri odchode z Izraela vyzval na ukončenie vojny v Gaze

  • DNES - 9:53
  • Tel Aviv
Blinken pri odchode z Izraela vyzval na ukončenie vojny v Gaze

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken na záver svojej návštevy v Tel Avive vyzval Izrael, aby využil príležitosť vytvorenú rozbitím značnej časti kapacity Hamasu a zabitím vodcu tohto hnutia Jahju Sinwára a ukončil vojnu v Pásme Gazy.

Sinwára, považovaného za strojcu útoku palestínskych kománd na juh Izraela zo 7. októbra 2023, izraelská armáda zlikvidovala minulý týždeň v meste Rafah na juhu Pásma Gazy.

Od 7. októbra pred rokom dosiahol Izrael väčšinu svojich strategických cieľov, pokiaľ ide o Gazu. Teraz je čas premeniť tieto zdary na trvalý strategický úspech. A zostávajú už len dve veci: dostať rukojemníkov domov a ukončiť vojnu s vedomím toho, čo bude nasledovať,“ uviedol šéf americkej diplomacie.

Izraelské bombardovanie a pozemná operácia v Pásme Gazy, ktoré nasledovali ako reakcia na útok Hamasu, podľa Reuters palestínsku enklávu zdevastovali. Väčšina tamojšej populácie bola tiež nútená utiecť zo svojich domovov a ukryť sa v dočasných prístreškoch.

Blinken tvrdí, že Izrael dosiahol pokrok v otázke dodávok humanitárnej pomoci do Pásma Gazy, no je potrebné urobiť viac a túto pomoc udržať. USA sa podľa jeho slov momentálne snažia získať jasnú predstavu o správe a bezpečnosti v tejto palestínskej enkláve po skončení vojny.

Zopakoval, že Spojené štáty plne odmietajú, aby Izrael toto územie opätovne okupoval. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ho tiež uistil, že Izrael nemá žiadne takéto plány.

V reakcii na iránsky útok na Izrael z 1. októbra by sa mal Izrael vyhnúť tomu, aby došlo k „väčšej eskalácii“, zdôraznil americký diplomat.

Pri odchode z Tel Avivu Blinken vyzval Izrael, aby využil „neuveriteľnú príležitosť“ a urovnal aj vzťahy so Saudskou Arábiou. Proces normalizácie je pozastavený vojnou v Pásme Gazy, pripomenula agentúra AFP. Do Rijádu sa Blinken presunie v rámci širšej návštevy na Blízkom východe, ktorú Washington považuje za príležitosť obnoviť rozhovory o prímerí v Gaze.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Alexej Navaľnyj v posmrtne vydaných memoároch opísal svoj životný príbeh

Alexej Navaľnyj v posmrtne vydaných memoároch opísal svoj životný príbeh

DNES - 7:19Zahraničné

Posmrtné memoáre ruského opozičného politika Alexeja Navaľného, v ktorých opisuje svoj život vrátane pobytu v ruskom väzení, boli na celom svete zverejnené v utorok.

Británia a Nemecko podpíšu obrannú dohodu, ktorá má posilniť európsku bezpečnosť

Británia a Nemecko podpíšu obrannú dohodu, ktorá má posilniť európsku bezpečnosť

DNES - 6:21Zahraničné

Ministri obrany Spojeného kráľovstva a Nemecka podpíšu v stredu v Londýne obrannú dohodu, ktorú označujú za prvú svojho druhu.

Prílohou pizze číslo 40 boli podľa polície v Düsseldorfe drogy

Prílohou pizze číslo 40 boli podľa polície v Düsseldorfe drogy

DNES - 6:11Zahraničné

Nemecká polícia vykonala raziu v reštaurácii v meste Düsseldorf, ktorá ponúkala k pizzi číslo 40 ako prílohu kokaín.

Harrisová: Pohlavie kandidáta neovplyvní prezidentské voľby v USA

Harrisová: Pohlavie kandidáta neovplyvní prezidentské voľby v USA

DNES - 5:42Zahraničné

Spojené štáty sú pripravené na ženskú prezidentku inej ako bielej farby pleti, vyhlásila demokratická kandidátka na hlavu štátu a súčasná viceprezidentka USA Kamala Harrisová.