• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 24.10.2024Meniny má Kvetoslava
Bratislava

Maduro na stretnutí s Putinom ocenil "nezničiteľné vzťahy" Venezuely a Ruska

  • VČERA - 21:42
  • Kazaň
Maduro na stretnutí s Putinom ocenil "nezničiteľné vzťahy" Venezuely a Ruska

Venezuelský prezident Nicolás Maduro sa v stredu na summite krajín zoskupenia BRICS v ruskom meste Kazaň stretol so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom. Na schôdzke podľa venezuelskej televízie ocenil "nezničiteľné vzťahy" medzi oboma krajinami a vyjadril svoj obdiv Rusku za jeho "boj proti nacizmu", čím narážal na konflikt na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Obdivujeme tiež víťazstvá, ktoré ste dokázali dosiahnuť pre ruský ľud na všetkých frontoch globálneho boja – ekonomickom, kultúrnom, vojenskom, politickom, diplomatickom, preto sme hrdí, že ste našimi priateľmi,“ povedal Maduro.

Ďalej uviedol, Moskva a Caracas si vybudovali „nezničiteľné vzťahy, politické a morálne vzťahy, ktoré boli počas všetkých tých rokov podrobené skúške“.

Venezuela je pripravená na investície z Ruska a prehĺbenie spojenectva vo všetkých oblastiach politiky a podnikania. Maduro v tejto súvislosti avizoval, že 17. novembra sa uskutoční zasadnutie rusko-venezuelskej medzivládnej komisie.

Putin konštatoval, že Venezuela je pre Moskvu spoľahlivým partnerom v Latinskej Amerike a vo svete. „Strategické partnerstvo medzi našimi krajinami sa naďalej posilňuje,“ povedal.

Rusko a Venezuela sa podľa neho snažia vytvoriť „nový, spravodlivejší svetový poriadok založený na právnom štáte, neprípustnosti používania neokoloniálnych prístupov, zasahovania do vnútorných záležitostí štátov, politickom a finančnom tlaku a jednostranných donucovacích opatreniach“.

Šéf Kremľa tiež uviedol, že podporuje želanie Venezuely vstúpiť do skupiny BRICS, ktorú v roku 2006 vytvorili Brazília, Rusko, India a Čína. Neskôr sa k nej pripojili Juhoafrická republika, Egypt, Etiópia, Irán a Spojené arabské emiráty.

Venezuela je už dlho kľúčovým spojencom Ruska. Zosnulý prezident Hugo Chávez podporoval Moskvu počas krátkej vojny v Gruzínsku v roku 2008. Maduro opakovane vyjadril svoju podporu Rusku a Putinovi, a to pred inváziou na Ukrajinu.

Moskva sa postavila na stranu Caracasu po uvalení sankcií zo strany Spojených štátov. Putin zasa podporil Madura po jeho znovuzvolení v júlových voľbách, ktorých výsledky odmietlo množstvo krajín uznať.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Harrisová: Trumpove vyjadrenia o Hitlerovi sú mimoriadne nebezpečné

Harrisová: Trumpove vyjadrenia o Hitlerovi sú mimoriadne nebezpečné

VČERA - 22:08Zahraničné

Viceprezidentka Kamala Harrisová v stredu kritizovala exprezidenta Donalda Trumpa a označila ho za "čoraz nepríčetnejšieho".

EÚ: Krajiny BRICS by mali vyzvať Putina na ukončenie vojny na Ukrajine

EÚ: Krajiny BRICS by mali vyzvať Putina na ukončenie vojny na Ukrajine

VČERA - 13:56Zahraničné

Európska únia v stredu apelovala na lídrov zúčastňujúcich sa na summite skupiny BRICS v Rusku, aby prezidenta Vladimira Putina vyzvali na ukončenie vojny na Ukrajine.

Orbán: Brusel chce zosadiť maďarskú vládu, lebo mu vadí jej nezávislá politika

Orbán: Brusel chce zosadiť maďarskú vládu, lebo mu vadí jej nezávislá politika

VČERA - 13:48Zahraničné

Nezávislá maďarská politika je neprijateľná pre Brusel, kde už oznámili, že sa chcú zbaviť maďarskej národnej vlády, vyhlásil v stredu predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

USA: Trump preferuje diktátorský spôsob vládnutia, varuje exšéf jeho štábu Kelly

USA: Trump preferuje diktátorský spôsob vládnutia, varuje exšéf jeho štábu Kelly

VČERA - 12:43Zahraničné

Bývalý šéf štábu exprezidenta USA Donalda Trumpa John Kelly tvrdí, že Trump zapadá do všeobecnej definície fašizmu a určite uprednostňuje diktátorský prístup k vláde.