• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 24.10.2024Meniny má Kvetoslava
Bratislava

Kirby: Vojaci KĽDR sa stanú legitímnymi cieľmi, ak budú bojovať na Ukrajine

  • DNES - 5:50
  • Washington
Kirby: Vojaci KĽDR sa stanú legitímnymi cieľmi, ak budú bojovať na Ukrajine

Severokórejskí vojaci, ktorí sú v súčasnosti na výcviku v Rusku, sa stanú legitímnymi vojenskými cieľmi, ak sa zapoja do bojov na Ukrajine. Na stredajšom brífingu to povedal hovorca americkej Národnej bezpečnostnej rady John Kirby. Informovala o tom agentúra AFP.

USA podľa Kirbyho odhadujú, že v období od začiatku do polovice októbra sa na ruský Ďaleký východ presunulo najmenej 3000 severokórejských vojakov. Prepravení boli loďou z prístavného mesta Wonsan do Vladivostoku, odkiaľ sa presunuli na viaceré miesta vo východnom Rusku, kde v súčasnosti absolvujú výcvik.

Zatiaľ nevieme, či títo vojaci budú bojovať po boku ruskej armády, no ak sa tak udeje, stanú sa legitímnymi vojenskými cieľmi,“ povedal Kirby.

Oficiálni severokórejskí predstavitelia sa k údajnému vyslaniu vojakov do Ruska, o ktorom prvýkrát minulý týždeň informovala juhokórejská tajná služba, zatiaľ nevyjadrili.

Moskva tieto správy takisto odmietla potvrdiť alebo vyvrátiť. Hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharová v stredu novinárom odkázala, aby sa „spýtali Pchjongjangu“.

Južná Kórea tvrdí, že Pchjongjang plánuje do decembra vyslať do Ruska 10.000 vojakov.

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí na sociálnej sieti X v stredu oznámilo, že si v tejto súvislosti predvolalo severokórejského vyslanca. „Podpora ruskej útočnej vojny zo strany Severnej Kórey priamo ohrozuje bezpečnosť Nemecka a európsky mierový poriadok,“ uviedol rezort diplomacie.

Rovnako reagovalo aj Rakúsko.

Ukrajina v stredu prostredníctvom stránky Chcem žiť, podporovanej ministerstvom obrany a vojenskou rozviedkou HUR, vyzvala severokórejských vojakov nachádzajúcich sa v Rusku, aby zložili zbrane a zachránili si životy.

Nemali by ste nezmyselne umierať na cudzom území. Nemali by ste opakovať osud státisícov ruských vojakov, ktorí sa už nikdy nevrátia domov. Vzdajte sa! Ukrajina vás ukryje, nakŕmi a zahreje! Tisícky ruských vojakov sa rozhodli správne a teraz čakajú na koniec vojny v dobrých podmienkach: pohodlné kasárne, tri teplé jedlá denne, lekárska starostlivosť,“ uvádza sa v apeli.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zelenskyj sa poďakoval za pôžičku od G7 a vyzval, na jej vyplatenie tento rok

Zelenskyj sa poďakoval za pôžičku od G7 a vyzval, na jej vyplatenie tento rok

DNES - 6:46Zahraničné

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v stredu večer poďakoval západným spojencom za najnovšiu pomoc.

Do prezidentského komplexu v Soule opäť dopadol severokórejský balón s odpadkami

Do prezidentského komplexu v Soule opäť dopadol severokórejský balón s odpadkami

DNES - 6:19Zahraničné

Juhokórejské úrady v noci na štvrtok uviedli, že jeden zo severokórejských balónov s odpadkami dopadol do priestorov prezidentského komplexu v centre metropoly Soul.

Harrisová: Áno, myslím si, že Trump je fašista

Harrisová: Áno, myslím si, že Trump je fašista

DNES - 5:57Zahraničné

Viceprezidentka USA Kamala Harrisová noci na štvrtok vyhlásila, že si myslí, že Donald Trump je fašista.

Harrisová: Trumpove vyjadrenia o Hitlerovi sú mimoriadne nebezpečné

Harrisová: Trumpove vyjadrenia o Hitlerovi sú mimoriadne nebezpečné

VČERA - 22:08Zahraničné

Viceprezidentka Kamala Harrisová v stredu kritizovala exprezidenta Donalda Trumpa a označila ho za "čoraz nepríčetnejšieho".