• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 24.10.2024Meniny má Kvetoslava
12°Bratislava

Analytik uviedol, ako sa bude vyvíjať cena plynu na Slovensku

  • DNES - 17:49
  • Bratislava
Analytik uviedol, ako sa bude vyvíjať cena plynu na Slovensku

Ceny plynu sa môžu dostať aj na predkrízovú úroveň, no nie na Slovensku.

Ceny zemného plynu sú v súčasnosti ešte výrazne vyššie ako pred rokom 2020, no z rekordných viac ako 300 eur za megawatthodinu (MWh) už dávnejšie klesli na aktuálnych približne 40 eur za MWh. Spotové ceny plynu v Európe by sa mohli za priaznivých okolností dostať v nasledujúcich dvoch rokoch aj na predkrízové úrovne. Pre slovenských odberateľov však budú z dôvodu zvýšených prepravných nákladov stále výrazne vyššie. Na konferencii Energofórum organizovanej spoločnosťou Sféra to vo štvrtok povedal analytik spoločnosti EGÚ Brno Michal Kocůrek.

Budú predkrízové v Holandsku a nebudú predkrízové na Slovensku, pretože tam budeme skladať jednotlivé tarifné poplatky, bohužiaľ, veľmi prísne, a Slovensko sa dostáva na koniec odberateľského reťazca,“ upozornil Kocůrek. Stane sa tak v prípade, že cez Ukrajinu prestane tiecť ruský plyn a Slovensko bude musieť plyn dovážať z juhu alebo zo západu.

Keby cena plynu klesla na burzách aj na 20 eur/MWh, poplatky za prípadný dovoz skvapalneného zemného plynu (LNG), opätovný prevod do plynného skupenstva a tranzit plynovodmi by mohli dosiahnuť aj hodnotu vyššiu ako 10 eur za MWh. „Takže, bohužiaľ, pre slovenskú konkurencieschopnosť to bude vždy úder,“ dodal analytik.

Aký bude vývoj v dodávkach zemného plynu, však zatiaľ nie je jasné napriek tomu, že sa blíži koniec roka a vyprší zmluva Ukrajiny a ruským Gazpromom na prepravu tejto suroviny. Michal Ľalík, obchodný riaditeľ Slovenského plynárenského priemyslu, si myslí, že pokiaľ plyn cez Ukrajinu od Nového roka nepotečie, Slovensko bude pravdepodobne zásobované z juhu Európy. Zo západu je prekážkou nedostatočná kapacita plynovodu na hraniciach Česka a Nemecka a preprava cez Poľsko je výrazne drahšia.

Riaditeľ pološtátneho prepravcu plynu Eustream Rastislav Ňukovič pripomenul, že Slovensko je na diverzifikáciu dodávok plne pripravené, keďže má vybudované reverzné prepravné potrubia so všetkými susednými štátmi v dostatočnej kapacite. V Európe sa podľa neho od začiatku ruskej agresie na Ukrajine urobilo v oblasti zabezpečenia dodávok veľa, no problém s energetickou bezpečnosťou stále nie je celkom vyriešený.

Dôkazom je podľa Ňukoviča okamžitá reakcia trhu a zníženie ceny plynu po správe, že ruský plyn cez Ukrajinu bude tiecť aj po Novom roku. Po vyvrátení tejto informácie sa ceny vrátili na pôvodnú úroveň. Dodávky plynu pre všetkých odberateľov na Slovensku sú však na rozdiel od roku 2022 zabezpečené aj v prípade, že by bola tuhá zima. Otázkou už je len cena plynu, dodal.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Benátky zvýšia vstupný poplatok pre jednodňových turistov na dvojnásobok

Benátky zvýšia vstupný poplatok pre jednodňových turistov na dvojnásobok

DNES - 19:01Ekonomické

Turisti, ktorí pricestujú do Benátok na jeden deň, budú musieť od nasledujúcej sezóny platiť vstupný poplatok v dvojnásobnej výške oproti sume, ktorá platila počas skúšobnej fázy.

Coca-Cola sťahuje z trhu v Rakúsku 28 miliónov fliaš

Coca-Cola sťahuje z trhu v Rakúsku 28 miliónov fliaš

DNES - 18:22Ekonomické

Zákazníci by nápoj nemali konzumovať.

ZSSK: Zmena času z letného na stredoeurópsky sa dotkne troch nočných vlakov

ZSSK: Zmena času z letného na stredoeurópsky sa dotkne troch nočných vlakov

DNES - 17:12Ekonomické

Zmena času z letného na stredoeurópsky v noci zo soboty na nedeľu ovplyvní nočné vlaky.

Tomáš: Novela o sociálnych službách významne pomôže ľuďom odkázaným na opateru

Tomáš: Novela o sociálnych službách významne pomôže ľuďom odkázaným na opateru

DNES - 12:59Ekonomické

Novela zákona o sociálnych službách, ktorú v stredu (23. 10.) schválila Národná rada SR, významne pomôže ľuďom odkázaným na dlhodobú starostlivosť.