• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 28.10.2024Meniny má Dobromila
13°Bratislava

Toto sa stane, keď budete každý deň jesť potraviny z plechoviek

  • VČERA - 19:37
  • Bratislava
Toto sa stane, keď budete každý deň jesť potraviny z plechoviek

Pravidelná konzumácia jedál z plechovky môže mať vážne dôsledky na vaše zdravie.

Odborníci varujú, že konzumácia jednej konzervy polievky denne môže spôsobiť, že sa vo vašom tele vytvorí nebezpečná hladina chemických látok, ktoré narúšajú hormóny.

Štúdia na Harvardovej univerzite ukázala, že konzumácia polievky z konzervy každý deň počas necelého týždňa viedla k desaťnásobnému nárastu Bisfenolu A (BPA). Ide o priemyselnú chemikáliu vo vnútri plechoviek, ktorá sa spája s neplodnosťou, silnou menštruáciou a predčasnou menopauzou.

Bisfenol A, ktorý sa používa na spevnenie plechu a plastov, preniká do tekutiny, čo spôsobuje, že chemikáliu prijímame v jedle. A nejde len o konzervy. Plastové nádoby a vrecká, detské fľaše a dokonca aj niektoré účtenky z obchodov majú vysoký obsah BPA.

Tieto chemikálie sa hromadia v tele a boli zistené v pľúcach, pečeni, srdci, mozgu, reprodukčných orgánoch a dokonca aj v placente. Môžu narúšať naše bunky, meniť funkciu mozgu, prispievať k chronickým ochoreniam.

BPA narúša hormóny v tele

Výskum naznačuje, že BPA pôsobí ako „endokrinný disruptor“, čo znamená, že môže napodobňovať telesné hormóny a narúšať tvorbu a reakciu na prirodzené hormóny, ako je estrogén. To vedie k hormonálnej nerovnováhe, ktorá ovplyvňuje všetko od reprodukčného zdravia až po funkciu mozgu. Niektoré výskumy naznačujú, že vystavenie BPA môže znížiť kvalitu ženských vajíčok až sedemnásobne.

V štúdii uverejnenej v časopise JAMA študenti a zamestnanci univerzity počas piatich dní konzumovali buď jednu plechovku polievky, alebo čerstvú polievku denne. O dva dni neskôr sa všetci účastníci podrobili testom moču, ktoré ukázali, že u tých, ktorí boli v skupine konzervovanej polievky, sa obsah BPA zvýšil o 1 200 percent v porovnaní s tými, ktorí konzumovali čerstvú polievku. U týchto účastníkov sa zaznamenali merateľné zmeny v hladinách hormónov vrátane zníženého testosterónu a zmenenej funkcie štítnej žľazy.

Nízka hladina testosterónu by mohla viesť k poruchám erekcie, nižšej kvalite spermií a zmenšovaniu pohlavných orgánov, čo zvyšuje riziko neplodnosti. A problémy so štítnou žľazou môžu ovplyvniť životne dôležité funkcie, ako je metabolizmus a srdcová frekvencia.

Karin Michelsová, hlavná autorka štúdie a vedúca katedry epidemiológie na UCLA, v čase publikovania štúdie uviedla: „Rozsah nárastu BPA v moči, ktorý sme zaznamenali už po jednej porcii polievky, bol neočakávaný. Môže to vzbudzovať obavy u osôb, ktoré pravidelne konzumujú potraviny z plechoviek alebo denne pijú niekoľko nápojov z plechoviek“.

Chemikálie majú vplyv aj na plodnosť

Okrem toho sa v štúdii z roku 2016 uverejnenej v časopise Journal of Environmental Research zistilo, že ľudia, ktorí za posledný deň skonzumovali jednu potravinu z konzervy, mali o 24 % vyššie hladiny BPA v moči v porovnaní s tými, ktorí nekonzumovali žiadnu potravinu z konzervy.

V jednom z nedávnych prehľadov vedci zistili, že vystavenie BPA môže viesť k poklesu vývoja a kvality vajíčok a k zvýšenému riziku zlyhania implantácie, kedy sa oplodnené vajíčka neimplantujú do sliznice maternice správne. Syndróm polycystických vaječníkov (PCOS), ktorý je hlavným faktorom neplodnosti a rizikovým faktorom rakoviny endometria a cukrovky, bol tiež spojený s vystavením BPA.

Tieto škodlivé látky môžu mať za následok aj dlhšie menštruačné cykly a skorý nástup puberty, čo súvisí s depresiami a rakovinou prsníka u dospelých. Vedci sa zaoberali aj vplyvom endokrinných disruptorov na sexuálne zdravie mužov. Zistili, že tieto chemické látky znižujú kvalitu semena a vedú k deformácii mužského reprodukčného traktu, čím znižujú plodnosť.

BPA ovplyvňuje aj krvný tlak

Štúdia uverejnená v časopise Hypertension zistila, že pitie z hliníkových plechoviek ošetrených BPA môže zvýšiť krvný tlak už v priebehu niekoľkých hodín. Počas troch samostatných príležitostí bolo 60 účastníkov požiadaných, aby vypili rovnaký nápoj v dvoch sklenených fľašiach, dvoch plechovkách alebo v jednej plechovke a jednej sklenenej fľaši súčasne.

Po vypití nápojov v plechovkách sa hladina BPA v moči účastníkov zvýšila až 16-násobne. V štúdii však bola malá vzorka účastníkov a všetci mali viac ako 60 rokov, čo zvyšovalo riziko vysokého krvného tlaku.

Na zníženie vystavenia BPA a podobným chemikáliám je vhodné uprednostňovať čerstvé potraviny pred balenými a znížiť spotrebu konzervovaných potravín. Namiesto toho by ste mali zvoliť potraviny predávané v sklenených nádobách.

Zdroj: Info.sk, TM, jamanetwork.com, ahajournals.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kardiochirurg upozorňuje: Toto sú tri varovné signály, že máte slabé srdce

Kardiochirurg upozorňuje: Toto sú tri varovné signály, že máte slabé srdce

VČERA - 20:14Zdravie

Lekár odhalil tri varovné signály, ktoré môžu naznačovať, že je vaše srdce oslabené.

Ako jesť kivi: Mnohí ľudia vynechávajú najlepšiu časť ovocia

Ako jesť kivi: Mnohí ľudia vynechávajú najlepšiu časť ovocia

18:08 26.10.2024Zdravie

Lekár vysvetlil, o čo pri konzumácii kivi prichádzame.

Tento typ cvičenia potláča chuť do jedla, funguje ako liek na obezitu

Tento typ cvičenia potláča chuť do jedla, funguje ako liek na obezitu

7:01 26.10.2024Zdravie

Štúdia skúmala vplyv rôznej intenzity cvičenia na mužov a ženy.

Rastlina, ktorá rastie pri poliach aj v záhradách, môže vyvolať halucinácie

Rastlina, ktorá rastie pri poliach aj v záhradách, môže vyvolať halucinácie

7:04 21.10.2024Zdravie

Prudko toxická rastlina je kvôli okrasným kvetom obľúbená aj u záhradkárov. Všetky jej časti sú však jedovaté a môžu vyvolať desivé halucinácie.