• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 25.10.2024Meniny má Aurel
10°Bratislava

Majiteľ lode, ktorá narazila do mosta v Baltimore, zaplatí odškodné

  • DNES - 5:39
  • Washington
Majiteľ lode, ktorá narazila do mosta v Baltimore, zaplatí odškodné

Takmer sedem mesiacov po tom, čo do diaľničného mosta v americkom meste Baltimore v štáte Maryland narazila kontajnerová loď Dali, sa ministerstvo spravodlivosti USA dohodlo s jej majiteľom a prevádzkovateľom na finančnej kompenzácii. Informovali o tom vo štvrtok agentúra DPA a televízia NBC News.

Spoločnosti Grace Ocean Private a Synergy Marine Private, ktoré sídlia v Singapure, súhlasili s tým, že zaplatia takmer 102 miliónov dolárov (vyše 94 miliónov eur) ako náhradu škody. Ministerstvo vo vyhlásení uviedlo, že na oplátku stiahne svoju žalobu požadujúcu náhradu vo výške viac ako 103 miliónov dolárov.

Peniaze dostane americké ministerstvo financií a ďalšie federálne úrady, ktoré nehoda priamo ovplyvnila alebo sa podieľali na odstraňovaní jej následkov.

Dohodu ešte musí schváliť súd.

Kontajnerová loď Dali narazila 26. marca do nosného piliera viac ako 2,5 kilometra dlhého mosta Francis Scott Key Bridge po tom, čo pre výpadok prúdu nebola schopná manévrovať. Most sa po náraze zrútil. Zahynulo pritom šesť robotníkov, ktorí ho opravovali.

Vrak lode, s ktorým sa nedalo pohnúť, blokoval vstup do prístavu v Baltimore niekoľko mesiacov.

Ministerstvo spravodlivosti v septembri zažalovalo obe spoločnosti za to, že zámerne ignorovali technické nedostatky plavidla – aj preto, aby ušetrili náklady – čo výrazne zvýšilo riziko výpadku prúdu.

Ministerstvo konštatovalo, že v sume nie sú zahrnuté výdavky na obnovu mosta. Ten je vo vlastníctve štátu Maryland, ktorý sa snaží získať aspoň časť výdavkov späť podaním vlastnej žaloby.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Trump by po znovuzvolení okamžite odvolal špeciálneho prokurátora

Trump by po znovuzvolení okamžite odvolal špeciálneho prokurátora

DNES - 8:12Zahraničné

Republikánsky kandidát na prezidenta USA Donald Trump okamžite odvolá špeciálneho prokurátora Jacka Smitha, ak vyhrá novembrové voľby.

Južná Kórea vyzýva Rusko na zastavenie spolupráce s KĽDR

Južná Kórea vyzýva Rusko na zastavenie spolupráce s KĽDR

DNES - 8:04Zahraničné

Juhokórejská vláda v piatok vyjadrila vážne znepokojenie nad ratifikáciou obrannej zmluvy medzi Ruskom a Severnou Kóreou ruskými poslancami.

Tínedžer zabil nožom policajta, ďalšieho zranil

Tínedžer zabil nožom policajta, ďalšieho zranil

DNES - 6:59Zahraničné

Tínedžer, ktorý vo štvrtok večer vnikol na policajnú stanicu v meste Bosanska Krupa na severozápade Bosny a Hercegoviny, zabil nožom jedného policajta a ďalšieho zranil.

Bruce Springsteen podporil Harrisovú, varoval pred

Bruce Springsteen podporil Harrisovú, varoval pred "americkým tyranom" Trumpom

DNES - 6:13Zahraničné

Rocková legenda Bruce Springsteen predvolebnom mítingu na podporu Kamaly Harrisovej varoval, že jej republikánsky súper Donald Trump chce byť "americkým tyranom".

Tusk sa v Belehrade stretol so srbským premiérom i prezidentom

Tusk sa v Belehrade stretol so srbským premiérom i prezidentom

DNES - 5:50Zahraničné

Predsedu poľskej vlády Donalda Tuska privítal vo štvrtok v Belehrade srbský premiér Miloš Vučevič, obaja lídri následne pokračovali v rokovaniach.