• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 25.10.2024Meniny má Aurel
10°Bratislava

Tusk sa v Belehrade stretol so srbským premiérom i prezidentom

  • DNES - 5:50
  • Belehrad
Tusk sa v Belehrade stretol so srbským premiérom i prezidentom

Predsedu poľskej vlády Donalda Tuska privítal vo štvrtok v Belehrade srbský premiér Miloš Vučevič, obaja lídri následne pokračovali v rokovaniach.

Ide o prvú návštevu poľského premiéra v Srbsku od roku 2013. Hlavným cieľom Tuskovej cesty sú rozhovory o „európskych perspektívach“ Srbska. Tusk sa neskôr stretol so srbským prezidentom Aleksandarom Vučičom.

Na spoločnej tlačovej konferencii Tusk povedal, že jeho postoj k miestu Srbska v Európe sa v priebehu uplynulých rokov nezmenil.

Hovorím veľmi vážne o európskych perspektívach pre tie balkánske krajiny, ktoré o to majú záujem. Rozšírenie Európskej únie musí zahŕňať aj Srbsko, pretože bez neho nie je EÚ úplná,“ vyhlásil poľský premiér.

Tusk napriek komplikovaným vzťahom Poľska s Ruskom tiež ocenil podporu, ktorú Srbsko prejavilo Ukrajine. „Oceňujem naše vzájomné porozumenie, pokiaľ ide o otázky, ako je humanitárna pomoc pre Ukrajinu, a skutočnosť, že môžeme hovoriť o situácii na východnej hranici Poľska, o Bielorusku, Rusku, a to so vzájomným rešpektom a porozumením napriek našim rozdielnym názorom,“ uviedol.

Vučič povedal, že hovoriť s Tuskom je preňho cťou, a poľského premiéra označil za jedného z najdôležitejších európskych lídrov. Poďakoval mu za to, že prišiel do Belehradu aj vtedy, keď zastával funkciu šéfa Európskej rady (2014-2019), ako aj za to, že vždy podporoval európske ambície Srbska.

Podľa neho chcel Tusk vždy načúvať i srbskej strane, čím sa odlišoval od ostatných politikov v Bruseli. Dodal, že Poľsko je dôležitým partnerom Srbska a že vzťahy medzi oboma krajinami sa neustále rozvíjajú, najmä v oblasti hospodárstva.

Uviedol tiež, že počas rozhovorov sa dotkli tém Kosova, Ukrajiny a Blízkeho východu. Vučič povedal, že Tusk by chcel, aby Belehrad akceptoval sankcie uvalené na Rusko v súvislosti s vojnou na Ukrajine, ale dodal, že si vypočul aj srbský názor.

Tusk pricestoval do Srbska v stredu večer. V ten istý deň sa stretol na večeri s Vučičom a gréckym premiérom Kyriakosom Mitsotakisom. „Je pre nás veľkým potešením, že môžeme hostiť predsedov vlád Poľska a Grécka. Vitajte, milí priatelia,“ napísal Vučič na sociálnej sieti X.

Tuska na jeho ceste sprevádza minister pre Európsku úniu Adam Szlapka, ako aj viac ako tucet zástupcov poľského podnikateľského sektora vrátane predsedov významných spoločností.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Trump by po znovuzvolení okamžite odvolal špeciálneho prokurátora

Trump by po znovuzvolení okamžite odvolal špeciálneho prokurátora

DNES - 8:12Zahraničné

Republikánsky kandidát na prezidenta USA Donald Trump okamžite odvolá špeciálneho prokurátora Jacka Smitha, ak vyhrá novembrové voľby.

Južná Kórea vyzýva Rusko na zastavenie spolupráce s KĽDR

Južná Kórea vyzýva Rusko na zastavenie spolupráce s KĽDR

DNES - 8:04Zahraničné

Juhokórejská vláda v piatok vyjadrila vážne znepokojenie nad ratifikáciou obrannej zmluvy medzi Ruskom a Severnou Kóreou ruskými poslancami.

Tínedžer zabil nožom policajta, ďalšieho zranil

Tínedžer zabil nožom policajta, ďalšieho zranil

DNES - 6:59Zahraničné

Tínedžer, ktorý vo štvrtok večer vnikol na policajnú stanicu v meste Bosanska Krupa na severozápade Bosny a Hercegoviny, zabil nožom jedného policajta a ďalšieho zranil.

Bruce Springsteen podporil Harrisovú, varoval pred

Bruce Springsteen podporil Harrisovú, varoval pred "americkým tyranom" Trumpom

DNES - 6:13Zahraničné

Rocková legenda Bruce Springsteen predvolebnom mítingu na podporu Kamaly Harrisovej varoval, že jej republikánsky súper Donald Trump chce byť "americkým tyranom".