• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 25.10.2024Meniny má Aurel
16°Bratislava

Aktivisti v USA žiadajú súd, aby slony uznal za osoby

  • DNES - 13:43
  • Denver
Aktivisti v USA žiadajú súd, aby slony uznal za osoby

Skupina na ochranu práv zvierat v USA sa usiluje dosiahnuť presun - podľa nej - "väznenej" skupiny slonov zo zoo do osobitnej rezervácie.

Zákon, na základe ktorého chce postupovať, však predpokladá, že väzeň je z pohľadu práva osobou.

Pätica sloních samíc žije už niekoľko desiatok rokov v zoologickej záhrade v Cheyene Mountain. Ochranárska skupina NonHuman Rights Project tvrdí, že slony počas „nezákonného obmedzenia slobody“ v zoo chradnú, a žiada ich vypustenie do jednej z dvoch akreditovaných rezervácií pre slony v USA. V africkej divočine, kde sa narodili, by už totiž neprežili, tvrdí skupina.

Hlavnou právnou otázkou je, či slony spĺňajú podmienky habeas corpus (v latinčine doslova „aby si mal telo“). Tento koncept pochádza z anglického právneho systému – anglický parlament v roku 1679 schválil Habeas Corpus Act. Jeho úlohou bolo chrániť osobnú slobodu občanov pred neoprávneným zadržaním a uväznením. Jednotlivca možno podľa tohto zákona uväzniť iba na základe rozhodnutia súdu a nikoho nemožno zatknúť bez písomného príkazu sudcu.

Vyhlásenie zoologickej záhrady v Cheyene Mountain prečítané vo štvrtok pred začiatkom pojednávania tvrdí, že skupine NonHuman Rights Project nejde o slony, ale snaží sa vytvoriť právny precedens, ktorý by umožnil napadnúť chov akéhokoľvek zvieraťa v zajatí.

Dúfame, že Colorado sa nestane miestom vzniku šikmej plochy, v dôsledku ktorej budú musieť milujúci majitelia psov a mačiek 'oslobodiť' svojich domácich miláčikov iba preto, že si to niekto zmyslí,“ uvádza vyhlásenie zoo.

V rovnakom duchu sa niesli aj otázky sudkyne Melissy Hartovej počas štvrtkového pojednávania. Právny zástupca skupiny kontroval vyhlásením, že domáci miláčikovia ako psy a mačky sú zvyknuté povaľovať sa v domácnostiach na gaučoch a v porovnaní so zvieratami z divočiny patria do úplne inej kategórie.

Skupina NonHuman Rights Project tvrdí, že habeas corpus sa neobmedzuje iba na ľudí. V roku 2022 sa usilovala oslobodiť slona menom Happy žijúceho v zoo v newyorskej štvrti Bronx. Odvolací súd štátu New York vtedy rozhodol, že Happy je síce inteligentný a hodný súcitu, no nemožno ho považovať za nelegálne väznenú osobu s právom žiadať prepustenie.

Podľa rozsudku newyorského súdu by udelenie habeas corpus slonovi „malo enormný destabilizujúci účinok na modernú spoločnosť“ a zmenilo by vzťahy medzi ľuďmi a zvieratami.

Najvyšší súd v Colorade o prípade rozhodne počas nadchádzajúcich týždňov a mesiacov.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Polícia viní firmu z dotačného podvodu, podľa českých médií ide o Agrofert

Polícia viní firmu z dotačného podvodu, podľa českých médií ide o Agrofert

DNES - 14:06Zahraničné

Česká polícia obvinila jednu firmu a dve fyzické osoby z dotačného podvodu a poškodenia finančných záujmov EÚ pri žiadosti o dotáciu na inovačnú linku na výrobu toastového chleba.

Zelenskyj vraj odmietol na Ukrajine prijať šéfa OSN pre jeho návštevu v Rusku

Zelenskyj vraj odmietol na Ukrajine prijať šéfa OSN pre jeho návštevu v Rusku

DNES - 13:56Zahraničné

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj údajne odmietol prijať generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa na Ukrajine pre jeho účasť na summite skupiny BRICS v Rusku.

WSJ: Musk a Putin sú v tajnom kontakte od roku 2022

WSJ: Musk a Putin sú v tajnom kontakte od roku 2022

DNES - 13:13Zahraničné

Americký miliardár Elon Musk je od roku 2022 v pravidelnom kontakte s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, uviedol denník The Wall Street Journal.

Holandsko: Rusko nasadilo do vojny na Ukrajine 1500 severokórejských vojakov

Holandsko: Rusko nasadilo do vojny na Ukrajine 1500 severokórejských vojakov

DNES - 12:55Zahraničné

Holandské spravodajské služby potvrdili, že Rusko nasadilo do vojny na Ukrajine najmenej 1500 vojakov zo Severnej Kórey.