• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 25.10.2024Meniny má Aurel
15°Bratislava

Naď: Správa NKÚ o darovanom vojenskom materiáli Ukrajine je nekompletná

  • DNES - 16:50
  • Bratislava
Naď: Správa NKÚ o darovanom vojenskom materiáli Ukrajine je nekompletná

Slovensko za pomoc Ukrajine získalo doteraz majetok v hodnote 668,8 milióna eur, čo je viac ako Ukrajine darovalo. V reakcii na správu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR to uviedol exminister obrany Jaroslav Naď z mimoparlamentnej strany Demokrati. Tvrdí, že na ceste sú ďalšie peniaze a tiež stámiliónové zľavy. NKÚ sa voči tvrdeniam bývalého ministra ohradil.

Správa NKÚ, ktorá analyzuje darovanie vojenského majetku Ukrajine, je podľa Naďa nekompletná. Upozornil, že obsahuje i klamstvá, ktoré úradu poskytlo ministerstvo obrany. „Slovensko dostalo 82 miliónov eur z Európskeho mierového nástroja (EPF), to sedí, no okrem toho ďalších 205,8 milióna USD od USA a tiež tanky Leopard v hodnote minimálne 156 miliónov eur. Tiež systém protivzdušnej obrany MANTIS s muníciou či výcvikom za približne 225 miliónov eur,“ skonštatoval Naď.

Pokračoval, že ďalšie kompenzácie boli vo forme nasadenia štyroch batérií systému protivzdušnej obrany Patriot či Mamba, bezplatného nasadenia stíhačiek od spojencov na ochranu vzdušného priestoru či ušetrenia miliónov eur za likvidáciu munície. „Ak to zhrniem, celkové kompenzácie za Ukrajine darovaný materiál boli doteraz realizované vo výške 668,8 milióna eur, ktoré už sú v majetku SR. Ďalších 245 miliónov eur dostaneme z EPF a o ďalších 600 miliónoch eur musí rozhodnúť (minister obrany Robert, pozn. TASR) Kaliňák,“ tvrdí bývalý šéf rezortu obrany.

Naď podotkol, že celkovo za jeho pôsobenia vyjednal kompenzácie za poskytnutý materiál na Ukrajine vo výške minimálne 1,6 miliardy eur. Zároveň vyzval ministerstvo obrany, aby poskytovalo relevantným inštitúciám a verejnosti kompletné a pravdivé informácie.

NKÚ sa voči Naďovým tvrdeniam ohradil. „Takéto ataky, ktoré sú v názorovej rovine či vo všeobecnom konštatovaní bez časových a vecných súvislostí, v konečnom dôsledku smerujú k oslabovaniu nezávislých profesionálnych inštitúcií a spôsobujú nabúravanie dôvery verejnosti voči štátnym a verejným inštitúciám,“ uviedla hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková.

Hovorkyňa vysvetlila, že kontrolóri úradu pracujú výlučne s informáciami a dokumentmi, ktoré predkladá kontrolovaný subjekt. Zodpovednosť za ich pravdivosť tak preberá on. Ako poznamenala, ide o medzinárodne zadefinovaný postup, ktorý bol uplatnený aj počas kontroly na rezorte obrany. Bolech Dobáková zároveň pripomenula, že prípadné nesprístupnenie informácií kontrolórom je zaznamenané v protokole a akékoľvek manipulácie s faktami sú hlásené orgánom činným v trestnom konaní.

NKÚ vo svojej správe priblížil, že Slovensko darovalo Ukrajine od vypuknutia vojenského konfliktu s Ruskom vojenský majetok v hodnote takmer 700 miliónov eur. Z Európskeho mierového nástroja, ktorý členským štátom Únie čiastočne kompenzuje náklady na vynaloženú pomoc, doposiaľ dostalo 82 miliónov eur. Tvrdí, že EPF požiadalo o preplatenie darovaného majetku vo výške 327 miliónov eur, čo je približne polovica sumy darovanej techniky a vojenského materiálu. Kontrola taktiež podľa úradu ukázala nezrovnalosti v údajoch o darovanom majetku vykazovaných rezortom obrany a generálnym štábom.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
KDH žiada za pokutu od ÚOO od Šutaja Eštoka vyvodenie politickej zodpovednosti

KDH žiada za pokutu od ÚOO od Šutaja Eštoka vyvodenie politickej zodpovednosti

DNES - 19:21Domáce

Kresťanskodemokratické hnutie žiada ministra Matúša Šutaja Eštoka, aby vyvodil politickú zodpovednosť za udelenie pokuty Ministerstvu vnútra SR od Úradu na ochranu oznamovateľov.

VšZP pripúšťa, že zmluva s nemocnicou v Pezinku nebude pokračovať

VšZP pripúšťa, že zmluva s nemocnicou v Pezinku nebude pokračovať

DNES - 18:40Domáce

Poisťovňa od novembra nebude pokračovať v zmluvnom vzťahu s nemocnicou.

Minister zdravotníctva nevie vylúčiť, že lekári podajú výpovede

Minister zdravotníctva nevie vylúčiť, že lekári podajú výpovede

DNES - 17:48Domáce

Minister zdravotníctva Kamil Šaško (Hlas-SD) nevie vylúčiť, že lekári do konca októbra podajú výpovede.

Lekárske odborové združenie žiada zastavenie debaty o transformácii nemocníc a plnenie memoranda

Lekárske odborové združenie žiada zastavenie debaty o transformácii nemocníc a plnenie memoranda

DNES - 17:05Domáce

Lekárske odborové združenie žiada, aby vláda verejne deklarovala zastavenie debaty o transformácii štátnych nemocníc na akciové spoločnosti.

Šutaj Eštok: Za rok sme ukončili vojnu v polícii a zastavili nelegálnu migráciu

Šutaj Eštok: Za rok sme ukončili vojnu v polícii a zastavili nelegálnu migráciu

DNES - 17:03Domáce

Najväčšími úspechmi rezortu vnútra za rok pôsobenia vo vláde sú ukončenie vojny v polícii a zastavenie nelegálnej migrácie.