• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 26.10.2024Meniny má Demeter
15°Bratislava

Scholz varuje Irán pred akoukoľvek eskaláciou po izraelských útokoch

  • DNES - 16:09
  • Berlín
Scholz varuje Irán pred akoukoľvek eskaláciou po izraelských útokoch

Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu varoval Irán pred eskaláciou konfliktu na Blízkom východe po tom, čo Izrael v noci na sobotu podnikol letecké útoky na vojenské ciele v Iráne.

Kancelár uviedol, že zdržanlivosť by mohla otvoriť cestu k mieru v regióne.

Môj odkaz Iránu je jasný: nemôžeme pokračovať v masívnej eskalácii reakcií. To sa musí skončiť. Len tak môžeme otvoriť možnosť mierového vývoja na Blízkom východe,“ napísal Scholz na sieti X.

Nemecký kancelár zároveň vyzval na prímerie v Pásme Gazy a Libanone a na prepustenie rukojemníkov zadržiavaných militantným hnutím Hamas v palestínskej enkláve.

Vyzval tiež na dodržiavanie rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN č. 1701 o zastavení bojov medzi Izraelom a Hizballáhom. „Očakávame, že sa Hizballáh stiahne za rieku Lítaní, aby umožnil mierový vývoj,“ dodal Scholz.

Izrael v noci na sobotu podnikol v troch vlnách útoky na vojenské ciele v Iráne, pričom zahynuli dvaja vojaci. Podľa Izraela išlo o odplatu za iránsky útok zo začiatku októbra, keď Irán vypálil smerom na Izrael takmer 200 rakiet. Po naliehavých výzvach spojencov a susedov na zdržanlivosť, sa podľa agentúry Reuters nezdalo, že by bola izraelská odveta zameraná na najcitlivejšie ropné a jadrové ciele krajiny. Irán po sobotnom izraelskom útoku prisľúbil odvetu.

Egyptská letecká spoločnosť EgyptAir v sobotu oznámila zrušenie letov do irackého Bagdadu a mesta Arbíl na severe Iraku, s odvolaním na vývoj v regióne po izraelských útokoch na susedný Irán. Spoločnosť taktiež zrušila sobotňajší let do Ammánu, hlavného mesta Jordánska, a dodala, že pozastavenie letov bude trvať, kým nedôjde k stabilizácii situácie.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zadržali štyroch ľudí v prípade výbušných balíkov

Zadržali štyroch ľudí v prípade výbušných balíkov

DNES - 8:12Zahraničné

Poľské bezpečnostné zložky zadržali skupinu štyroch ľudí, ktorých obvinili z odosielania zápalných zariadení a výbušnín leteckou dopravou v mene cudzích spravodajských služieb.

Súd opätovne odmietol obvinenia herca Aleca Baldwina z neúmyselného zabitia

Súd opätovne odmietol obvinenia herca Aleca Baldwina z neúmyselného zabitia

DNES - 5:37Zahraničné

Sudkyňa potvrdila svoje rozhodnutie a zamietla obvinenia herca Aleca Baldwina z neúmyselného zabitia kameramanky Halyny Hutchinsovej pri nakrúcaní westernu.

Izrael útočí na vojenské ciele v Iráne

Izrael útočí na vojenské ciele v Iráne

DNES - 5:15Zahraničné

Izraelská armáda v sobotu oznámila, že uskutočňuje letecké útoky na vojenské ciele v Iráne.

The New York Times: Čínski hackeri sa zamerali na mobily Trumpa a Vancea

The New York Times: Čínski hackeri sa zamerali na mobily Trumpa a Vancea

VČERA - 22:01Zahraničné

Čínski hackeri sa napojili na systém telekomunikačnej spoločnosti Verizon a zamerali sa na mobily používané republikánskym kandidátom na prezidenta Donaldom Trumpom a uchádzačom o viceprezidentský úrad J. D. Vanceom.