• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 28.10.2024Meniny má Dobromila
13°Bratislava

Podiel elektromobilov v európskych krajinách vzrástol, v SR tvoria 2,2 %

  • VČERA - 11:03
  • Bratislava
Podiel elektromobilov v európskych krajinách vzrástol, v SR tvoria 2,2 %

Podiel elektromobilov na celkových predajoch, ako aj ich predaje v absolútnych číslach medziročne rástli vo väčšine európskych krajín.

Kým čisté elektromobily tvorili v Európe už 19,1 % nových predajov, na Slovensku to bolo len 2,2 %, uviedla Slovenská asociácia pre elektromobilitu (SEVA). Potenciál pre rozvoj by mohli predstavovať nové modely na trhu.

V treťom kvartáli 2024 bolo podľa údajov Európskeho združenia výrobcov automobilov (ACEA) na Slovensku predaných 497 nových osobných batériových elektrických vozidiel, čo predstavuje medziročný pokles o 14 %,“ priblížil analytik SEVA Martin Jelenek. Celkovo tak malo ku koncu septembra jazdiť na slovenských cestách 14.197 osobných a malých úžitkových batériových elektromobilov (BEV).

Vozidlá značky Tesla sú pritom podľa Jeleneka pre absenciu oficiálneho zastúpenia na Slovensku zaradené do kategórie individuálneho dovozu, a teda mimo štatistík ACEA. Napriek tomu, že podiel na Slovensku predaných batériových elektromobilov za tretí kvartál dosiahol hodnotu 2,2 %, na základe prepočtov SEVA po započítaní nových vozidiel značky Tesla by mohlo v skutočnosti ísť o podiel elektromobilov na úrovni 3 %.

Dostupnosť elektromobilov podľa asociácie rastie, pričom možnosti pribúdajú aj v kategóriách, v ktorých doteraz elektromobilita nebola etablovaná. V roku 2022 bolo na Slovensku registrovaných 74 rôznych modelov BEV, v minulom roku to bolo už 100 modelov a len za prvých deväť mesiacov tohto roka pridelili policajti evidenčné čísla až na 116 rôznych modelov osobných batériových elektrických vozidiel, doplnil Jelenek.

Vďaka širšej ponuke modelov s nižšími cenami by mohlo podľa riaditeľa SEVA Patrika Križanského dôjsť k posilneniu postavenia elektromobilov v Európe. „Začína sa predaj modelov v nižších triedach ako Citroën ë-C3, Kia EV3 či Škoda Elroq a na trh čoskoro prídu aj ďalšie elektromobily v nižšej strednej triede. To sú cenovo dostupnejšie vozidlá, ktoré budú vhodné aj ako bežnejšie služobné autá vo firmách. Nás môže tešiť, že viaceré z týchto modelov sa budú vyrábať aj na Slovensku a že ich obstaranie do firiem bude vďaka schváleným legislatívnym zmenám výhodnejšie,“ uzavrel.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Knot: ECB by si mala ponechať vo veci sadzieb otvorené všetky možnosti

Knot: ECB by si mala ponechať vo veci sadzieb otvorené všetky možnosti

VČERA - 13:55Ekonomické

Európska centrálna banka by si mala ponechať otvorené všetky možnosti, čo sa týka ďalšieho vývoja úrokových sadzieb.

S prenájmom cez digitálne platformy sú spojené daňové povinnosti

S prenájmom cez digitálne platformy sú spojené daňové povinnosti

VČERA - 10:41Ekonomické

Podmienky na prenájom nehnuteľností cez medzinárodné digitálne platformy, akými sú Booking či Airbnb, sa zmenili.

Ruský priemysel varuje, že vysoké sadzby centrálnej banky poškodzujú investície

Ruský priemysel varuje, že vysoké sadzby centrálnej banky poškodzujú investície

12:06 26.10.2024Ekonomické

Čoraz viac ruských firiem a lobistických skupín sa sťažuje na neúmerne vysoké úrokové sadzby centrálnej banky.

Analytici NBS: Záujem o využívanie digitálneho eura má štvrtina Slovákov

Analytici NBS: Záujem o využívanie digitálneho eura má štvrtina Slovákov

12:03 26.10.2024Ekonomické

Približne 34 % Slovákov už počulo alebo čítalo o digitálnom eure a 26 % opýtaných si vie predstaviť, že by ho v budúcnosti používalo.