• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 5.11.2024Meniny má Imrich
Bratislava

Zákerná E. coli: V šaláte sa vyskytuje najčastejšie, pozor aj na toto ovocie

  • 8:32 02.11.2024
  • Washington
Zákerná E. coli: V šaláte sa vyskytuje najčastejšie, pozor aj na toto ovocie

Odborníci na potravinovú bezpečnosť radia, na ktoré položky z nákupného zoznamu si treba dať väčší pozor.

Obávaná baktéria Escherichia coli, skrátene E. coli, sa prirodzene nachádza v črevách ľudí aj zvierat. Väčšina jej druhov je neškodných, no niektoré môžu po skonzumovaní vyvolať nepríjemné príznaky ako hnačku, vracanie alebo horúčku.

Nebezpečná baktéria sa často vyskytuje aj na potravinách, pričom podľa odborníkov si pri nákupe treba dať pozor najmä na balenú listovú zeleninu a balené šaláty.

Ako pre NBC News uviedla vedúca Inštitútu pre potravinovú a výživovú bezpečnosť na Univerzite Georgea Washingtona (štát Washington) Barbara Kowalcyková, šaláty, krájanú zeleninu či dokonca krájané ovocie, ktoré o sebe tvrdia, že boli vopred umyté, by sme mali celkom vyškrtnúť z nákupného zoznamu.

Balené šaláty predstavujú najväčšie riziko šírenia E. coli; Foto: EvaStar/Shutterstock.com

Tieto položky podľa Kowalcykovej často obsahujú baktérie, a tak ich treba nahradiť čerstvými kusmi ovocia a zeleniny, ktoré treba pred konzumáciou umyť a osušiť papierovými utierkami.

„Vyhadzujem každý odtrhnutý alebo poškodený list, lebo tak sa do balenia dostávajú baktérie. Väčšinou odtŕham aj vonkajšie listy a vyhadzujem ich.“

Pozor na toto ovocie

Foto: Wongsakorn Napaeng/Shutterstock.com

Kowalcyková sa v obchode vyhýba aj kantalupu, u ktorého je problematická jeho sieťovaná kôra. Na tej sa podľa potravinového odborníka Darina Detwilera zo Severozápadnej univerzity (štát Massachusetts) ľahko zachytávajú baktérie.

„Spomedzi všetkých výrobkov tento patrí k najsmrteľnejším. Kantalup má dokonalé pH a zvonku sa nedá očistiť.“

Riziko podľa Dona Schaffnera z Rutgersovej univerzity v New Jersey predstavuje aj ovocie, ktoré bolo dlhší čas vyložené vonku. Ide aj o krájané ovocie vyložené na kuchynskej linke – hoci sa jeho vonkajší vzhľad nemení, rastú na ňom baktérie.

Zdroj: Info.sk, DP, nbcnews.com, cdc.gov
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Spánková deprivácia alebo len únava? Takto ich od seba rozoznáte

Spánková deprivácia alebo len únava? Takto ich od seba rozoznáte

VČERA - 21:20Zdravie

Zdá sa vám, že už nemožno hovoriť len o únave? Spoznajte príznaky spánkovej deprivácie.

Prevencia pankreatitítdy: Tento vitamín najlepšie chráni pankreas

Prevencia pankreatitítdy: Tento vitamín najlepšie chráni pankreas

21:52 02.11.2024Zdravie

Nová štúdia prináša nádej pre tých, ktorí sú ohrození akútnou pankreatitídou.

Pozor na tieto predmety v kuchyni, patria do koša

Pozor na tieto predmety v kuchyni, patria do koša

21:19 02.11.2024Zdravie

Vedci varujú pred pred bežnou pomôckou v kuchyni. Mali by ste ju vyhodiť do koša.

Gastro lekárka: Bolí vás brucho? Túto chybu nikdy neopakujte!

Gastro lekárka: Bolí vás brucho? Túto chybu nikdy neopakujte!

20:19 02.11.2024Zdravie

Bolesť brucha môžu mať na svedomí hneď desiatky príčin. Čo radia odborníci?