Tekvica je zdrojom množstva prospešných látok a vitamínov
Zdravé a prospešné sú aj tekvicové semienka.
Tekvica je zdrojom množstva zdraviu prospešných látok a vitamínov. "Okrem vitamínov A, B, C a E obsahuje minerálne látky, ako sú draslík, horčík, vápnik, železo, zinok, fosfor a meď. Obsahuje kyselinu listovú, betakarotén a antioxidanty," priblížila Zuzana Klinčáková z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava na sociálnej sieti.
Zdravými a prospešnými pre organizmus sú podľa jej slov aj tekvicové semienka. Sú zdrojom mononenasýtených mastných kyselín, selénu, zinku, ale aj tryptofánu, ktorý vplýva na hladinu serotonínu. „Olej, ktorý sa získava z tekvicových semien, posilňuje imunitný systém a má blahodarné účinky na organizmus,“ dodala odborníčka.
Podotkla, že keďže olej upokojuje nervový systém, jeho pravidelná konzumácia zlepšuje náladu znížením stresového hormónu v tele. Podotkla, že takisto telu dodáva potrebné minerály a vitamíny, ako sú vitamín E, B1, B2, B6, zinok a selén.
Optimálny tep závisí od veku. Viete, aké číslo je ideálne pre vás?
Zdravý srdcový tep sa v priebehu starnutia mení. Zistite, aký je ten váš.
Kardiochirurg upozorňuje: Toto sú tri varovné signály, že máte slabé srdce
Lekár odhalil tri varovné signály, ktoré môžu naznačovať, že je vaše srdce oslabené.
Toto sa stane, keď budete každý deň jesť potraviny z plechoviek
Pravidelná konzumácia jedál z plechovky môže mať vážne dôsledky na vaše zdravie.
Ako jesť kivi: Mnohí ľudia vynechávajú najlepšiu časť ovocia
Lekár vysvetlil, o čo pri konzumácii kivi prichádzame.