V tomto type mlieka sa skrýva hrozba pre zdravie
Naozaj je rastlinné mlieko zdravšie ako kravské?
Trh s mliekom v posledných rokoch zasýtili jeho rôzne rastlinné náhrady pripravované z ryže, kokosu či mandlí. Čoraz viac ľudí, predovšetkým z mladších vekových kategórií, siaha po rastlinnom mlieku kvôli intolerancii, alergii alebo starostlivosti o životné prostredie, pričom tento typ mlieka sa neraz označuje aj ako zdravší.
Rastlinné mlieka síce naozaj obsahujú menej tuku a kalórií ako kravské mlieko, no prísady, ktoré sa používajú na ich spracovanie, nie sú vždy prínosom. Okrem toho asi tretina rastlinných mliek obsahuje približne rovnaké množstvo cukru ako napríklad čokoládové alebo jahodové mlieko.
Niektoré druhy rastlinného mlieka obsahujú rovnaké množstvo cukru ako čokoládové alebo jahodové mlieko; Foto: I.K.Media/Shutterstock.com
Ako zdôrazňuje portál New York Post, v mnohých rastlinných mliekach sa nachádzajú prídavné látky a zahusťovadlá, ktoré v organizme pôsobia rovnako ako ultra-spracované potraviny.
Ide napríklad o želatínu, srvátku, xantánovú gumu a karboxymetylcelulózu (CMC), ktoré sa do rastlinného mlieka pridávajú, aby zabránili jeho hrudkovateniu. Ultra-spracované potraviny sú pritom známe tým, že narúšajú črevný mikrobióm a podľa mnohých odborníkov tiež prispievajú k vzniku rakoviny hrubého čreva.
New York Post v tejto súvislosti pripomína niekoľko štúdií na myšiach, ktoré preukázali spojitosť emulgátorov CMC a polysorbátu 80 so zápalovou činnosťou v črevách a zmenami DNA vedúcimi k rakovine.
Na nebezpečenstvo chemikálií a baktérií v spracovaných jedlách upozorňuje aj profesorka medicíny, mikrobiológie a imunológie na Univerzite v Miami Maria Abreuová, podľa ktorej tieto látky vedú k zvýšenej činnosti enzýmov v črevách, zápalu až rakovine.
„Aj jedlá, ktoré považujeme za zdravé, môžu predstavovať problém,“ tvrdí Abreuová, ktorá označuje za problematické jedlá s emulgátormi, smotanové a jogurtové jedlá.
Výživová poradkyňa Jessica Cordingová na záver dodáva, že problém rastlinných mliek spočíva aj v stúpaní hladiny cukru v krvi po ich konzumácii. Cordingová pritom poukazuje najmä na ovsené mlieko, ktoré obsahuje viac sacharidov a menej bielkovín ako klasické kravské mlieko alebo napríklad mlieko z orechov.
139 ochorení má spoločný tento varovný príznak
Tento príznak sa často objaví aj roky pred diagnózou vážnej choroby.
Žena zomrela po bežnej injekcii, zdravotná sestra urobila smrteľnú chybu
Chyba pri podávaní injekcie mala fatálne následky.
Toto sa stane s vašimi očami, keď budete každý deň jesť pistácie
Účinky sú pozorovateľné pri dvoch hrstiach pistácií denne.
Tekvica je zdrojom množstva prospešných látok a vitamínov
Zdravé a prospešné sú aj tekvicové semienka.