Pozor na takéto zemiaky: Lekár varuje pred nenápadným znakom, že vaše zemiaky môžu byť jedovaté
Lekár varuje pred konzumáciou nevhodných zemiakov.
Podľa všeobecného lekára Samuela Choudhuryho zo Singapuru môžu niektoré zemiaky ukrývať potenciálne smrteľný toxín. Vo videu, ktoré zdieľal na Instagrame, odporučil vyhýbať sa zemiakom, ktoré začali zelenať a tiež takým, ktoré začali klíčiť.
Je známe, že zelené škvrny na zemiakoch naznačujú prítomnosť toxínu solanínu, ktorý môže spôsobiť bolestivé tráviace príznaky, ako aj halucinácie, paralýzu a v závažných prípadoch dokonca smrť. Choudhry však tvrdí, že jed môže byť viazaný aj v klíčkoch, ktoré sa tvoria na zemiakoch, ktoré sú týždeň alebo dva vystavené svetlu a vlhkému prostrediu.
Doktor Choudhury vo svojom videu na sociálnych sieťach vyrozprával varovný príbeh Marie Harlessovej, mladej ženy z Denveru v Colorade, ktorá dostala chuť na zemiakovú kašu. Po tom, ako ju zjedla a išla spať, sa uprostred noci sa zobudila, zvracala a trpela prudkou bolesťou hlavy. Keď prišla na pohotovosť, lekári zistili, že vinníkom bol klíčiaci zemiak, vysvetlil doktor Choudhury.
„Trpela otravou solanínom - neurotoxínom zo zemiakov, ale nie z normálnych zemiakov,” povedal Choudhury a upozornil na zemiaky, ktoré majú zelený odtieň. "Keď skonzumujete veľké množstvo týchto (zelených alebo klíčiacich zemiakov), môže to spôsobiť hnačku, zvracanie, bolesť hlavy, nepravidelný srdcový rytmus a v závažných prípadoch smrť.”
Doktor upozornil aj na jeden prípad, keď sa zo sedemčlennej rodiny stala päťčlenná rodina, preto varuje ľudí, aby takéto zemiaky vyhodili do kompostu a kúpili nové. Klíčenie, zelená farba a horká chuť môžu byť znakom prítomnosti toxínu. Zemiaky sú zelené a začínajú klíčiť, ak nie sú skladované v tme, vysvetľuje doktor Choudhury. Ak sa zemiaky skladujú v príliš teplých, svetlých alebo vlhkých podmienkach, začnú klíčiť.
Odhady, koľko solanínu je jedovatého, sa líšia, ale podľa Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín sa za toxickú dávku považuje 1 mg alebo viac solanínu na kilogram telesnej hmotnosti .Ak je však zemiak pevný a klíčky sú malé, ich odstránenie môže pomôcť odstrániť toxín. Podobne aj ošúpanie zemiakov môže pomôcť znížiť množstvo solanínu, pretože táto zlúčenina sa najviac koncentruje práve pod šupkou. Ak chcete, aby vaše zemiaky zostali čerstvé, najlepšie je skladovať ich na tmavom mieste, ktoré je o niečo teplejšie ako chladnička.
Akupunkturista radí: 12 jedál, ktoré vám ničia srdce
Ak chcete chrániť svoje srdce pred ochoreniami, vyhnite sa týmto dvanástim obľúbeným potravinám.
Spánková deprivácia alebo len únava? Takto ich od seba rozoznáte
Zdá sa vám, že už nemožno hovoriť len o únave? Spoznajte príznaky spánkovej deprivácie.
Prevencia pankreatitítdy: Tento vitamín najlepšie chráni pankreas
Nová štúdia prináša nádej pre tých, ktorí sú ohrození akútnou pankreatitídou.
Pozor na tieto predmety v kuchyni, patria do koša
Vedci varujú pred pred bežnou pomôckou v kuchyni. Mali by ste ju vyhodiť do koša.