6 čísel, ktoré musíte ovládať pri nákupe kávy
- 21:34 08.11.2024
- Svet
Kvalitu kávy si viete overiť aj podľa šiestich čísel na obale. Toto si treba zapamätať.
Ak ste raz načreli do rybníka kvalitných káv a zistili ste, že instantná už jednoducho nie je pre vás, zrejme poznáte ten frustrujúci pocit z toho, že na trhu s bohatými možnosťami si nedokážete vybrať.
Spoznať kvalitnú kávu je náročné pre nejedného kávičkára, no ak je niečo, čo by ste zakaždým mali skontrolovať, je to dátum praženia.
Prečo je dátum praženia dôležitý
Ako vo videu na tiktoku upozorňuje barista známy pod prezývkou @thebrownbarista, dátum praženia kávových zŕn dokáže mnohé prezradiť o ich kvalite.
„Pokiaľ ide o kávu, mám jedno dôležité pravidlo – vždy skontrolujte dátum praženia, či už ide o kávu z obchodu alebo kaviarne. Ak neviete, kedy bola káva pražená, nemáte predstavu o tom, aká je čerstvá, ani či bude dobre chutiť... Ak na obale vidíte len dátum spotreby, znamená to, že nechcú, aby ste vedeli, kedy bola káva pražená.“
Foto: tiktok.com/@thebrownbarista
Ako na svojom webe informuje spoločnosť Abyss Coffee Roasters, dátum praženia obvykle pozostáva z troch, šiestich alebo ôsmich čísel, pričom kávu možno považovať za najchutnejšiu v období 1 až 8 týždňov po pražení, no všetko závisí od typu kávy.
Tmavšie kávové zrná sa zvyknú kaziť rýchlejšie ako ostatné druhy, preto sa oplatí kupovať ich čo najskôr po pražení. Kávy určené na espresso sa zas oplatí nakupovať „prezretejšie“.
Nakupujete v sekáčoch? Lekári vydávajú varovanie, na toto si dajte pozor!
Zákazníci second-handov by si mali dať pozor na to, ako nakupujú.
Nové čiary na slovenských cestách: Viete, čo znamenajú?
Prerušovaná čiara automaticky neznamená možnosť predbiehať. Poznáte nové značenie na cestách?
Odborníčka na vzťahy: 3 vety, pri ktorých je čas odísť
Pri spoznávaní nových partnerov je obozretnosť na mieste. Pri týchto troch vetách nad ďalším rande radšej nerozmýšľajte.
3 veci, ktoré si v partnerskom zväzku nesmiete nechávať pre seba
Páry, ktoré sa vo vzťahu nerozprávajú o svojich námietkach a potrebách, sa častejšie rozchádzajú. Týmto témam sa preto nevyhýbajte.
Zubár: Pijem štyri kávy denne, a zuby mám ako perly. Toto je moje tajomstvo
Zubár radí, ako si uchovať zuby čisto biele aj napriek častému pitiu kávy. Takto sa vám nezafarbia.