Vedci prekvapili: Toto sa deje ženám, keď každý deň jedia vajcia
Odborníci dospeli k zaujímavým výsledkom.
Pri vajíčkach sa lekári už dlhé roky nevedia dohodnúť na tom, či ich konzumácia je viac prospešná, alebo skôr škodí ľudského organizmu. Podľa novej štúdie sa opäť ukázalo, že vajcia sú pre nás dobré a tieto kontroverzné zdroje cholesterolu môžu byť pre náš mozog ešte prospešnejšie, ako sme si mysleli.
Tím z Kalifornskej univerzity v San Diegu zistil, že u starších žien, ktoré jedia vajcia takmer každý deň, môže časom dochádzať k menšej strate pamäti a menšiemu úpadku funkcií mozgu. Podľa odborníkov potravina, ktorá je často kritizovaná pre vysoký obsah cholesterolu, by mohla byť v skutočnosti prospešná pre kognitívne zdravie určitých skupín ľudí.
Ideálnych je päť vajec týždenne
Štúdia uverejnená v časopise Nutrients skúmala skupinu 890 dospelých nad 55 rokov a ich spotrebu vajec v rokoch 1988 až 1991. Počas tohto obdobia a ešte raz v rokoch 1992 až 1996 sa podrobili sérii kognitívnych testov, v ktorých sa merali ich kognitívne schopnosti, výkonné funkcie mozgu a sémantická pamäť.
Keď výskumníci analyzovali údaje podľa pohlavia, zistili, že u žien, ktoré jedli viac vajec týždenne, došlo počas štvorročného obdobia k menšiemu poklesu v testoch verbálnych schopností a výkonných funkcií. Táto súvislosť zostala zachovaná aj po zohľadnení faktorov, ako sú vek, vzdelanie, životný štýl, hladina cholesterolu a príjem kalórií a bielkovín u každého účastníka.
Celkovo výskumníci zistili, že magické číslo pre staršie ženy je zrejme päť vajec týždenne. Výskumníci však nezistili žiadne významné súvislosti medzi konzumáciou vajec a zmenami v mozgu u mužov. Tento rozdiel medzi pohlaviami je podľa vedcov zaujímavý a vyžaduje si ďalšie skúmanie.
Vajcia obsahujú cholesterol, ale nemajú veľa nasýtených tukov
Presný dôvod, prečo vajcia prospievajú kognitívnemu zdraviu, nie je úplne jasný, ale vedci poukazujú na niektoré sľubné indície. Vajcia sú bohaté na živiny ako cholín, luteín a zeaxantín, ktoré boli v predchádzajúcom výskume spojené s lepším zdravím mozgu. Vysokokvalitné bielkoviny vo vajciach môžu tiež pomôcť zachovať štruktúru a funkciu neurónov.
Vajcia síce obsahujú cholesterol, ale na rozdiel od mäsa majú relatívne nízky obsah škodlivých nasýtených tukov. Vďaka tomu môžu poskytovať kognitívne výhody bez potenciálnych nevýhod spojených s potravinami s vysokým obsahom cholesterolu.
Išlo však o pozorovaciu štúdiu, takže na potvrdenie kauzálneho vzťahu je potrebný ďalší výskum. Výsledky však prispievajú k rastúcemu počtu dôkazov, ktoré spochybňujú názor, že vajcia by sa mali v strave striktne obmedziť.
Vysádzanie stromov v Arktíde môže škodiť: Vedci dospeli k šokujúcim zisteniam o globálnom otepľovaní
Vedci prekvapili novými zisteniami o účinku vysádzania stromov v Arktíde.
Táto zložka vo víne môže pomáhať pri prevencii rakoviny hrubého čreva
Látka nájdená vo víne by mohla pomôcť predchádzať fatálnym ochoreniam.
Toto je maximálny vek, ktorého sa môžete dožiť
Na základe výskumu sa zistilo, akého maximálneho veku sa človek môže skutočne dožiť.
EEG a AI spolu dokážu zaznamenať sen a spraviť z myšlienok video
Spojenie umelej inteligencie (AI) a EEG (elektroencefalografie) umiestnenej na lebke umožňuje zaznamenávať sny a vizualizovať myšlienky vo forme videí.