• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 20.9.2024Meniny má Ľuboslav(a)
14°Bratislava

Premiér zvolený za prezidenta by mal hneď podať demisiu

  • 10:05 19.12.2013
  • BRATISLAVA
Premiér zvolený za prezidenta by mal hneď podať demisiu

Na Slovensku po prvý raz nastala situácia, že na post prezidenta bude kandidovať predseda vlády, teda Robert Fico.

Slovenská ústava ani iný predpis nevylučujú súbeh výkonu funkcie premiéra s kandidatúrou na prezidenta.

Nová vláda

Samotná kandidatúra preto neznamená nutnosť odstúpiť z funkcie premiéra. "Ústava však hovorí, že ak je za prezidenta zvolený člen vlády, teda aj premiér, dňom zvolenia prestane vykonávať doterajšiu funkciu. To znamená, že už by nesmel uplatniť žiadnu z právomocí predsedu vlády. Aj keď nie je na to stanovená lehota, dalo by sa očakávať, že hneď na druhý deň po voľbách by podal demisiu a na jeho miesto by bol vymenovaný niekto iný," vysvetlil odborník na ústavné právo Marián Giba z Právnickej fakulty Univerzity Komenského.

Premiér podáva demisiu do rúk prezidenta republiky a spolu s ním musí formálne odstúpiť celá vláda. "Vzhľadom na to, že premiér po zvolení za prezidenta už podľa ústavy nesmie vykonávať svoju funkciu, zrejme by v tomto prípade prezident nikoho nepoveroval zostavením vlády, ale rovno by za premiéra vymenoval osobu, ktorá by mala podporu parlamentnej väčšiny, a teda predpoklad získať v parlamente dôveru," odhaduje Giba.

Možnosť predbežnej dohody

Podľa ústavnoprávneho experta sa dá očakávať, že na osobe nového premiéra aj nových členov vlády by vo vládnom tábore existovala predbežná dohoda už pred prezidentskými voľbami pre prípad víťazstva úradujúceho premiéra. "Ten môže do mena svojho nástupcu hovoriť len v medziach autority a podpory, ktorú má v orgánoch vládnej strany a v radoch parlamentnej väčšiny, ale nie na základe ústavy. Je predstaviteľné, že po demisii vlády by bola vymenovaná tá istá, len s iným premiérom, prípadne s malými obmenami, keby sa premiérom mal stať niektorý z ministrov,“ dodal Giba.

Mená "staronových" ministrov by však formálne musel navrhnúť nový predseda vlády. Žiadne lehoty na výmenu vlády nie sú stanovené. Lehota je len jedna, že vláda musí do 30 dní od svojho vymenovania predstúpiť pred parlament, predložiť mu svoj program a požiadať ho o vyslovenie dôvery.

Demisia premiéra sama osebe nikdy nemôže spôsobiť predčasné voľby. Tie sa konajú vtedy, ak v parlamente neexistuje stabilná väčšina schopná a ochotná vysloviť dôveru vláde. "Ak takáto väčšina existuje a vysloví dôveru novej vláde na čele s novým predsedom, potom takáto vláda môže vládnuť až do najbližších parlamentných volieb," uzavrel Giba.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vo viacerých mestách prebehli protesty proti krokom vedenia Ministerstva kultúry

Vo viacerých mestách prebehli protesty proti krokom vedenia Ministerstva kultúry

VČERA - 20:28Domáce

Vo viacerých mestách sa vo štvrtok večer protestovalo.

Premiér: Desať miliárd eur z fondu EÚ pomôže pri náprave škôd po povodniach

Premiér: Desať miliárd eur z fondu EÚ pomôže pri náprave škôd po povodniach

VČERA - 20:26Domáce

Desať miliárd eur z kohézneho fondu Európskej únie (EÚ) pre krajiny postihnuté záplavami považuje predseda vlády SR Robert Fico za "obrovskú pomoc".

Na Jaroveckom ramene Dunaja našli telo utopeného muža

Na Jaroveckom ramene Dunaja našli telo utopeného muža

VČERA - 20:24Domáce

Na Jaroveckom ramene Dunaja našli vo štvrtok telo utopeného muža.

Na pomoc jednorodičom otvorili v Bratislave Odevnú banku

Na pomoc jednorodičom otvorili v Bratislave Odevnú banku

VČERA - 19:04Domáce

Na pomoc jednorodičom otvorila v Bratislave Nadácia pre deti Slovenska Odevnú banku.

Muž bránil spolujazdcovi odísť z vozidla, následne narazil do stĺpa

Muž bránil spolujazdcovi odísť z vozidla, následne narazil do stĺpa

VČERA - 18:53Domáce

Vodič z Českej republiky bránil spolujazdcovi odísť z vozidla, následne v blízkosti bratislavskej mestskej časti Rusovce narazil do stĺpa.