• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 29.4.2025Meniny má Lea
23°Bratislava

Aj vianočné pečenie môže byť zdraviu prospešné

  • 18:37 19.12.2013
  • BRATISLAVA
Aj vianočné pečenie môže byť zdraviu prospešné

Odborníci z fakulty STU vyvíjajú nové typy potravín pripravené z alternatívnych surovín.

Prezentácia výskumu cereálií a pečiva budúcnosti vo Výskumnom ústave potravinárskom 19. decembra 2013 v Bratislave. Témou bolo Ako spolu súvisí veda a vianočné pečenie? Na snímke pečivo pripravené vo výskumnom ústave.

Slovenskí vedci sa už niekoľko rokov zaoberajú vývinom nových funkčných potravín, ktoré majú pozitívne účinky na naše zdravie a možno ich dokonca využiť aj pri vianočnom pečení.

Lucia Mikušová z Oddelenia výživy a hodnotenia potravín Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave a jej kolegovia z Výskumného ústavu potravinárskeho pod vedením Zuzany Ciesarovej spolupracujú s Poľskou akadémiou vied v Olsztyne a s rakúskou technickou univerzitou v Grazi pri vývine a výskume potravín rastlinného pôvodu. 

"Spolupráca a uplatnenie dlhoročných skúseností našich kolegov zo zahraničia pri vývoji nových potravín s pridanou hodnotou pozitívneho vplyvu na zdravie s využitím pohánky ako netradičnej pseudocereálie je pre náš výskum veľmi efektívne," povedala pre TASR Ciesarová.

Výskum je zameraný na inovované cereálne produkty - chlieb, pečivo, koláče, sušienky, kaše, ale aj nápoje na cereálnej báze so zvýšeným obsahom vitamínov, minerálov, antioxidantov, vlákniny, betaglukánov či probiotík. Pri výskume sa využívajú aj netradičné suroviny ako pohánka či rôzne farebné odrody pšenice. "Strava by mala byť pestrá a vyvážaná. Odporúčam používať celozrnnú múku namiesto tradičných múk, pretože obalové vrstvy cereálnych zŕn obsahujú najviac minerálov, vitamínov, vlákniny a rôznych iných výživových faktorov," odporúča Mikušová.

Tím vedcov pracuje na vývoji potravín

Odborníci z fakulty STU vyvíjajú nové typy potravín pripravené z alternatívnych surovín, ktoré sú vhodné aj pre alergikov či celiatikov. "Výrobky na cereálnej báze majú zvýšený obsah vlákniny, ktorá pôsobí ako prevencia pred mnohými ochoreniami, napríklad tráviaceho traktu, hrubého čreva a zároveň napomáha k pocitu dlhšej sýtosti a ľahšie sa nám tak podarí redukovať hmotnosť," priblížila Mikušová.

Tím vedcov sa okrem vývoja nových potravín zameriava aj na testovanie ich účinkov. Spolu s lekármi z Ústavu experimentálnej endokrinológie SAV a Slovenskej zdravotníckej univerzity overovali účinky ich konzumácie v krátkodobom aj dlhodobom meradle. Okrem kvalitatívnych a nutričných parametrov je veľmi dôležité otestovať aj zdravotný efekt výrobkov. Krvné testy potvrdili nízky glykemický index takýchto potravín a dlhodobé dvojmesačné testy potvrdili vplyv na znižovanie hmotnosti, pokles telesného tuku či reguláciu tzv. zlého cholesterolu.

Na Úrade priemyselného vlastníctva SR výskumníci zaregistrovali už tri chránené úžitkové vzory. Jedným z nich je chlieb na báze farebných pšeníc, ďalej pekárenské výrobky s obsahom extrudovaného ovsa, celozrnnej pohánky a cereálneho betaglukánového hydrogélu a tiež pekárenské výrobky s predĺženou trvanlivosťou a zlepšenými senzorickými vlastnosťami. Na svoju ochrannú známku čakajú aj ovsené a pohánkové muffiny, ktoré prispievajú k zdraviu ciev a prevencii kardiovaskulárnych chorôb. "Pre ľudí, ktorí by si na tieto Vianoce chceli napiecť aj niečo zdraviu prospešné, odporúčam do tradičných muffinov použiť zdravšie druhy múky," dodala Mikušová.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

19:43 26.04.2025Zdravie

Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

6:53 26.04.2025Zdravie

Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.