Tento druh alkoholu môže byť pre zdravie srdca prospešnejší ako statíny
Vedci navrhli neobvyklú alternatívu k liekom na cholesterol.
Podľa výskumu by pitie fľaše vína týždenne mohlo byť pre srdce lepšie ako užívanie statínov. Štúdia skúmala vplyv stredomorskej stravy a vína na zdravie srdca stoviek ľudí. Doteraz mali štúdie o prospešnosti vína pre zdravie srdca zmiešané výsledky. Mnohé z nich sa spoliehali na to, že účastníci sami uvádzali, koľko pijú, čo môže byť značne skreslené.
V novej štúdii uverejnenej v časopise European Heart Journal sa skúmalo „objektívne“ meranie spotreby vína v moči, pričom sa zisťovali hladiny chemickej látky nazývanej kyselina vínna. Španielski vedci použili údaje zo štúdie, v ktorej sa meral vplyv stredomorskej stravy (stravy s vysokým obsahom olivového oleja, zeleniny, ovocia, orechov a rýb a nízkym obsahom sladkých alebo spracovaných potravín a nápojov) na zdravie starších dospelých s vysokým rizikom srdcových ochorení.
Okrem vyplnenia dotazníkov o konzumácii potravín a nápojov poskytlo 1 232 ľudí zapojených do výskumu na začiatku a na konci štúdie aj vzorky moču. Po štyroch alebo piatich rokoch sledovania bolo zaznamenaných 685 prípadov srdcových ochorení vrátane infarktu, mozgovej príhody alebo úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia.
Štúdia zistila, že ľahkí konzumenti alkoholu, teda tí, ktorí vypili tri až 12 malých pohárov (100 ml) vína mesačne, mali o 38 % nižšie riziko srdcových ochorení v porovnaní s tými, ktorí vypili menej ako jeden pohár. Najlepšie výsledky sa zistili u tých, ktorí vypili 12 až 35 malých pohárov vína mesačne, čo sa považuje za mierne pitie. Títo účastníci mali o 50 % nižšie riziko srdcových ochorení ako tí, ktorí vypili jeden pohár alebo menej.
Pre porovnanie, po piatich rokoch užívania statínov sa riziko srdcových ochorení znížilo v priemere o 25 percent. Zistilo sa, že pri pití väčšieho množstva alkoholu sa prínos pre zdravie srdca znížil. Profesor Ramon Estruch, vedúci štúdie z Barcelonskej univerzity, uviedol:
„Zistili sme oveľa väčší ochranný účinok vína, ako sa pozoroval v iných štúdiách. Zníženie rizika o 50 % je oveľa vyššie, ako sa dá dosiahnuť niektorými liekmi, napríklad statínmi. Táto štúdia skúma význam miernej konzumácie vína v rámci zdravého stravovacieho režimu, akým je napríklad stredomorská strava.”
Štúdia ukázala, že pitie troch až maximálne 35 decilitrov vína mesačne bolo spojené so znížením rizika kardiovaskulárnych chorôb. Ak sa toto množstvo prekročí, prínos sa vytratí. Preto je vhodné vypiť maximálne fľašu vína týždenne.
Štúdia však nepreukázala príčinnú súvislosť, čo znamená, že tí, ktorí konzumovali fľašu vína týždenne, mohli mať iné zdravé návyky, ktoré im pomohli znížiť riziko. Tí, ktorí pili menej alkoholu, tak mohli urobiť z dôvodu choroby.
Netreba zabúdať na skutočnosť, že prevažná časť výskumu ukazuje, že akékoľvek množstvo alkoholu zvyšuje riziko mnohých komplikácií vrátane hypertenzie, zlyhania srdca, viacerých druhov rakoviny či akútnych poranení. Lekári preto vyzývajú ľudí, aby pili čo najmenej, ak chcú byť zdravší.
Kachle na drevo a krby zvyšujú riziko rakoviny, varujú vedci
Pálenie dreva so sebou prináša vážne zdravotné následky.
Toto je najlepší dezert pre zdravie čriev
Odborníčka na výživu prezradila, ktorý typ dezertu je najlepší na udržanie čriev v čo najlepšom stave.
Vianočné vyhorenie: 8 nečakaných znakov, na ktoré si dajte pozor
Psychologičky radia, na ktoré znaky vianočného vyhorenia si treba dať pozor, a ako si s týmto fenoménom poradiť.
12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou
Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.