Test čajových vrecúšok: Tieto môžu byť pre vás obzvlášť nebezpečné
Vedci varujú pred pitím čaju baleného vo vrecúškach.
Vedci z Universitat Autònoma de Barcelona varovali, že z jediného čajového vrecúška sa do tela môžu uvoľniť miliardy nebezpečných mikroplastov.
Počas svojich experimentov tím zistil, že väčšinu týchto mikroplastov pohlcujú črevné bunky produkujúce hlien. Zistili však, že niektoré sa môžu dostať aj do bunkového jadra - časti bunky, v ktorej sa nachádza genetický materiál.
Znepokojujúce je, že dlhodobé účinky týchto mikroplastov na ľudské zdravie zostávajú nejasné. „Potenciálne zdravotné dôsledky environmentálnych mikro/nanoplastov (MNPL) sú čoraz viac znepokojujúce,“ uviedli vedci.
Predchádzajúce štúdie ukázali, že obaly na potraviny sú hlavným zdrojom mikroplastov. Doteraz sa však len málo skúmalo množstvo týchto plastov, ktoré prijímame z čajových vrecúšok.
Vo svojej novej štúdii uverejnenej vo vedeckom časopise Chemosphere tím skúmal mikroplasty uvoľňované z troch populárnych typov čajových vrecúšok.
- Prvým typom boli nylonové čajové vrecúška, ktoré si výskumníci objednali z Amazonu.
- Ďalší typ čajového vrecúška z polypropylénu si objednali z AliExpress.
- Napokon tretí typ bol zakúpený v supermarkete, ale s neznámym filtračným polymérom.
Na snímke tri typy testovaných čajových vrecúšok, Foto: Chemosphere
Pre každý typ čajového vrecúška výskumníci vložili 300 čajových vrecúšok do litrovej nádoby obsahujúcej 600 ml vody s teplotou 95 °C. Tím zistil, že pri všetkých troch typoch sa do vody uvoľnilo obrovské množstvo nanočastíc.
Najhoršie dopadli polypropylénové čajové vrecúška, z ktorých sa uvoľnilo približne 1,2 miliardy častíc na mililiter s priemernou veľkosťou 136,7 nanometra. Nylonové čajové vrecúška uvoľnili 8,18 milióna častíc na mililiter s priemernou veľkosťou 13,8,4 nanometra.
Následne výskumníci zafarbili mikroplasty pred ich vystavením rôznym typom ľudských črevných buniek. Zistili, že črevné bunky produkujúce hlien absorbovali najviac plastov - niektoré častice sa dokonca dostali do bunkového jadra.
Ľudia môžu byť vystavení plastovým časticiam prostredníctvom konzumácie potravín, pitnej vody a vzduchu. Výskumníci sa čoraz viac obávajú schopnosti týchto častíc usadiť sa v bunkách, čo spôsobuje zmeny v bunkových funkciách, najmä pri interakcii s orgánmi u detí a spôsobuje nezvrátiteľné zmeny v dospelosti.
Existuje čoraz viac dôkazov o tom, že plasty by mohli zohrávať kľúčovú úlohu pri vzniku rakoviny v ranom štádiu, keď sa zdravé bunky zmenia na rakovinové.
Dietologička onkologických pacientov: Iba tieto dve potraviny spôsobujú rakovinu
Odborníčka v oblasti výživy a onkológie upozornila na dve potraviny, ktorým by ste sa mali vyhýbať, aby ste znížili riziko vzniku rakoviny.
Máte zápchu? Tieto triky okamžite rozhýbu vaše črevá
Lekár poradil jednoduché techniky, ktorá vám pomôžu pri zápche.
Riziko infarktu sa prejavuje už v detstve. Toto je presný vek, kedy sa zdravie srdca zhoršuje
Vedci určili, v akom veku je možné rozpoznať riziko srdcových komplikácií.
Tento druh alkoholu môže byť pre zdravie srdca prospešnejší ako statíny
Vedci navrhli neobvyklú alternatívu k liekom na cholesterol.