Dietologička onkologických pacientov: Iba tieto dve potraviny spôsobujú rakovinu
Odborníčka v oblasti výživy a onkológie upozornila na dve potraviny, ktorým by ste sa mali vyhýbať, aby ste znížili riziko vzniku rakoviny.
Odborníčka na výživu tvrdí, že ak chceme znížiť riziko rakoviny, mali by sme sa vyhýbať predovšetkým dvom druhom potravín. Nichole Andrewsová, ktorá sa špecializuje na onkológiu, povedala: „Chcem vám pripomenúť, že aj keď všetci hovoria, že všetko, čo jete, zvyšuje riziko rakoviny, nie je to tak. Existujú len dve potraviny, ktoré konzumujete, ktoré zvyšujú riziko rakoviny.“
Najväčšími karcinogénmi sú alkohol a spracované mäso
Andrewsová hovorí, že dvoma najväčšími vinníkmi sú alkohol a spracované mäso. To zahŕňa predvarené mäso, teda párky, šunky, klobásy, slaninu. V prípade alkoholu ide o všetky druhy vrátane červeného vína.
Andrewsová sa vo svojich príspevkoch na sociálnej sieti venuje aj tvrdeniam o iných potravinách, ktoré sú často obviňované z toho, že spôsobujú rakovinu, ako napríklad cukor. Na Instagrame vysvetlila:
„Ako odborníčka na výživu pri rakovine by som chcela objasniť: cukor sám o sebe nespôsobuje rakovinu ani neumožňuje rýchlejší rast rakoviny. Ak máte stravu s vysokým obsahom cukru, pravdepodobne budete mať nadbytok kalórií. Ale môžete mať nadbytok akýchkoľvek potravín a potom budete mať nadbytok kalórií a potom budete priberať. Priberiete tukové tkanivo a práve tukové tkanivo zvyšuje riziko rakoviny.“
Nebezpečné je ukladanie tukov v tele
Andrewsová pre Surrey Live uviedla dôležité vysvetlenie týkajúce sa súvislosti medzi cukrom a rakovinou:
„Cukor nespôsobuje priamo rakovinu. Všetky bunky (vrátane zdravých) využívajú glukózu na získavanie energie. Odstránením cukru sa rakovinové bunky „nevyhladovejú“. To, čo v skutočnosti súvisí s rizikom vzniku rakoviny, je nadbytok tukového tkaniva, ktoré produkuje zápalové hormóny podporujúce rast nádorov.“
Podľa nej je omnoho nebezpečnejší alkohol a spracované mäso:
„Alkohol je karcinogén skupiny 1 (rovnaká kategória ako tabak) a je silne spojený s rakovinou, ako je rakovina prsníka a pečene. Spracované mäso (ako slanina a klobásy) tiež zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva, a to aj v malých množstvách.“
Odborníčka neodporúča úplne vylúčiť cukor a namiesto toho navrhuje, aby sa ľudia zamerali na redukciu tukového tkaniva prostredníctvom vyváženej stravy, pravidelného cvičenia a budovania svalov. Ubezpečuje, že aj bez zníženia hmotnosti môže zlepšenie telesného zloženia znížiť riziko vzniku rakoviny.
Máte zápchu? Tieto triky okamžite rozhýbu vaše črevá
Lekár poradil jednoduché techniky, ktorá vám pomôžu pri zápche.
Test čajových vrecúšok: Tieto môžu byť pre vás obzvlášť nebezpečné
Vedci varujú pred pitím čaju baleného vo vrecúškach.
Riziko infarktu sa prejavuje už v detstve. Toto je presný vek, kedy sa zdravie srdca zhoršuje
Vedci určili, v akom veku je možné rozpoznať riziko srdcových komplikácií.
Tento druh alkoholu môže byť pre zdravie srdca prospešnejší ako statíny
Vedci navrhli neobvyklú alternatívu k liekom na cholesterol.