• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 20.9.2024Meniny má Ľuboslav(a)
14°Bratislava

Slovensko chce mať diplomatov v Afganistane aj Pakistane

  • 6:07 22.12.2013
  • BRATISLAVA
Slovensko chce mať diplomatov v Afganistane aj Pakistane

Slovensko chce diplomatické zastúpenie na palestínskych územiach v Ramalláhu, v afganskom Kábule aj v metropole Azerbajdžanu Baku.


S myšlienkou zriadiť zastupiteľské úrady v týchto regiónoch prichádza ministerstvo zahraničných vecí v správe o stave siete zastupiteľských úradov SR v zahraničí, ktorú v stredu schválila vláda.

Otvorenie zastúpenia v Ramalláhu je podľa rezortu diplomacie dlhodobým zahraničnopolitickým zámerom. V súčasnosti prebiehajú technické rozhovory s českým ministerstvom zahraničných vecí o možnosti využívania priestorov ich úradu v Ramalláhu našimi diplomatmi.

Tel Aviv aj Kábul
"Ukončenie predpokladáme v priebehu roka 2014 a bezprostredne po tom bude zriadený styčný úrad. Pôjde o pobočku zastupiteľského úradu v Tel Avive zriadenú rozhodnutím podpredsedu vlády a ministra zahraničných vecí," píše sa v správe.

Dlhodobým cieľom našej diplomacie je podľa ministerstva aj otvorenie diplomatického zastúpenia v afganskom Kábule. Otvorenie úradu v Kábule závisí podľa rezortu zahraničia najmä od rozpočtových zdrojov a bezpečnostnej situácie. Ministerstvo by tiež chcelo zastupiteľstvo v Baku.

"Azerbajdžan je dôležitý pre energetickú bezpečnosť EÚ a SR. Je to významná producentská a tranzitná krajina, čo ju robí dôležitou z hľadiska diverzifikácie zdrojov a trás prepravy energonosičov do EÚ," tvrdí správa. Azerbajdžan má podľa ministerstva záujem o rozvoj spolupráce s EÚ v energetike, doprave, obchode a modernizácii.

Očakávajú ekonomickú spoluprácu
"Existuje potenciál na bilaterálnu spoluprácu v obchodno-ekonomickej a energetickej oblasti. Perspektívnym zámerom zahraničnej služby SR je zriadiť v Baku malý, finančne nenáročný zastupiteľský úrad obsadený jedným diplomatom v spoločne zdieľaných priestoroch s partnermi z EÚ," mieni rezort diplomacie. V priebehu prvého polroka budúceho roka Slovensko zriadi veľvyslanectvo v gruzínskom Tbilisi.

Ministerstvo tento rok úplne uzatvorilo zastupiteľský úrad v malajskom Kuala Lumpur a zrušilo konzulárne funkcie generálnemu konzulátu v Los Angeles. Poslední diplomati opustia západ Spojených štátov vo februári budúceho roka. Naopak, od júna funguje zastupiteľstvo v moldavskom Kišiňove.

K 1. decembru tak Slovensko malo v zahraničí 90 zastupiteľských úradov, z toho 64 veľvyslanectiev, sedem misií pri medzinárodných organizáciách, deväť generálnych konzulátov, jednu pobočku zastupiteľského úradu, jeden Slovenský ekonomický a kultúrny úrad a osem slovenských inštitútov.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vo viacerých mestách prebehli protesty proti krokom vedenia Ministerstva kultúry

Vo viacerých mestách prebehli protesty proti krokom vedenia Ministerstva kultúry

VČERA - 20:28Domáce

Vo viacerých mestách sa vo štvrtok večer protestovalo.

Premiér: Desať miliárd eur z fondu EÚ pomôže pri náprave škôd po povodniach

Premiér: Desať miliárd eur z fondu EÚ pomôže pri náprave škôd po povodniach

VČERA - 20:26Domáce

Desať miliárd eur z kohézneho fondu Európskej únie (EÚ) pre krajiny postihnuté záplavami považuje predseda vlády SR Robert Fico za "obrovskú pomoc".

Na Jaroveckom ramene Dunaja našli telo utopeného muža

Na Jaroveckom ramene Dunaja našli telo utopeného muža

VČERA - 20:24Domáce

Na Jaroveckom ramene Dunaja našli vo štvrtok telo utopeného muža.

Na pomoc jednorodičom otvorili v Bratislave Odevnú banku

Na pomoc jednorodičom otvorili v Bratislave Odevnú banku

VČERA - 19:04Domáce

Na pomoc jednorodičom otvorila v Bratislave Nadácia pre deti Slovenska Odevnú banku.

Muž bránil spolujazdcovi odísť z vozidla, následne narazil do stĺpa

Muž bránil spolujazdcovi odísť z vozidla, následne narazil do stĺpa

VČERA - 18:53Domáce

Vodič z Českej republiky bránil spolujazdcovi odísť z vozidla, následne v blízkosti bratislavskej mestskej časti Rusovce narazil do stĺpa.