• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 20.9.2024Meniny má Ľuboslav(a)
13°Bratislava

V nedeľu zahalí Slovensko hmla, opäť sa bude šmýkať

  • 19:11 22.12.2013
  • BRATISLAVA
V nedeľu zahalí Slovensko hmla, opäť sa bude šmýkať

Stred tlakovej výše sa presúva z Maďarska nad Čierne more. Súčasne vo vyšších vrstvách ovzdušia k nám od juhozápadu prúdi teplý vzduch.


V nedeľu preto bude zamračené nízkou oblačnosťou, na celom území Slovenska sa budú vyskytovať nepríjemné hmly. Ojedinele meteorológovia očakávajú mrholenie, ktoré môže byť aj mrznúce.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal pre nedeľu a pondelok 23. decembra výstrahu prvého stupňa pred hmlami, ale aj pred poľadovicou.

SHMÚ miestami očakáva hmly s dohľadnosťou 50 až 300 metrov. Znížená dohľadnosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravu, upozorňuje ústav. Ojedinele očakáva aj tvorbu poľadovice. Výstraha platí do pondelka do 11:00.

Počasie na horách a ojedinele aj v nižších polohách bude v nedeľu jasné až polojasné, a to najmä na Orave, Liptove a na Spiši. Najvyššia denná teplota vystúpi na -1 až 4 stupne Celzia, na Liptove môže byť ojedinele chladnejšie. Teplota na horách vo výške 1500 metrov dosiahne okolo 3 stupňov Celzia.

Fúkať bude prevažne južný vietor rýchlosťou 5 až 20 kilometrov za hodinu, na juhozápade dosiahne okolo 25 kilometrov za hodinu. Predpokladané množstvo zrážok a nového snehu nie je veľmi vysoké.

V noci bude zamračené a hmlisto. Na horách a ojedinele aj v nižších polohách bude zmenšená oblačnosť, ojedinele však hrozí aj mrznúce mrholenie.

Najnižšia nočná teplota klesne na +1 až -4 stupňov Celzia, na severe môže byť ojedinele okolo -6 stupňov Celzia. Fúkať bude prevažne južný vietor rýchlosťou do 20 kilometrov za hodinu.

Zjazdnosť ciest na Slovensku

Sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký. Cesty I., II. a III. triedy sú tiež zjazdné, ich povrch je prevažne vlhký až mokrý. Na cestách vo vyššie položených oblastiach stredného a východného Slovenska sa miestami nachádza kašovitý, utlačený až zľadovatený sneh v hrúbke 1 - 3 cm.

Horské priechody (HP) sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý, vlhký až mokrý. Na vozovke cesty HP Herlianske sedlo sa nachádza čerstvý sneh v hrúbke 5 až 10 cm. Na HP Huty je na vozovke vrstva utlačeného snehu v hrúbke do 5 cm, na HP Dobšiná v hrúbke do 2 cm a HP Hriňová v hrúbke do 1 cm.

HP Súľová má povrch vozoviek miestami pokrytý vrstvou utlačeného snehu do 1 cm. Na HP Grajnár a Besník je povrch vozovky miestami pokrytý vrstvou kašovitého snehu v hrúbke do 1 cm.

Slovenská správa ciest vodičov upozorňuje na hmlu s dohľadnosťou do 100 m v okolí Košíc (krematórium), Bratislavy (Prístavný most, Letisko, Prievoz a Avion), Triblaviny, Malaciek, Širokého a Fričoviec. Ďalej upozorňuje, že na úseku cesty Medzi Skalkou a Kremnicou a na cestách III. triedy v okolí Kremnice je zľadovatený sneh hrubý 3 cm.

Miestami zľadovatený sneh hrubý 1 - 2 cm sa nachádza na cestách III. triedy v okolí Liptovského Mikuláša, Liptovského Hrádku, Dolného Kubína, Námestova, Žiaru nad Hronom, Starej Ľubovne, Bardejova. Pozor si treba dať na poľadovicu, ktorá sa pri nízkych teplotách môže tvoriť na mokrých a vlhkých vozovkách, na mostoch a pri vodných tokoch zvýšene.

Pre vozidlá dlhšie ako 10 m je po celú zimnú sezónu uzatvorený úsek cesty I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Polícia zasahuje pri vážnej nehode, cesta je neprejazdná

Polícia zasahuje pri vážnej nehode, cesta je neprejazdná

DNES - 7:08Domáce

Na ceste sa zrazili tri kamióny s dodávkou, polícia zastavila premávku.

Vo viacerých mestách prebehli protesty proti krokom vedenia Ministerstva kultúry

Vo viacerých mestách prebehli protesty proti krokom vedenia Ministerstva kultúry

VČERA - 20:28Domáce

Vo viacerých mestách sa vo štvrtok večer protestovalo.

Premiér: Desať miliárd eur z fondu EÚ pomôže pri náprave škôd po povodniach

Premiér: Desať miliárd eur z fondu EÚ pomôže pri náprave škôd po povodniach

VČERA - 20:26Domáce

Desať miliárd eur z kohézneho fondu Európskej únie (EÚ) pre krajiny postihnuté záplavami považuje predseda vlády SR Robert Fico za "obrovskú pomoc".

Na Jaroveckom ramene Dunaja našli telo utopeného muža

Na Jaroveckom ramene Dunaja našli telo utopeného muža

VČERA - 20:24Domáce

Na Jaroveckom ramene Dunaja našli vo štvrtok telo utopeného muža.

Na pomoc jednorodičom otvorili v Bratislave Odevnú banku

Na pomoc jednorodičom otvorili v Bratislave Odevnú banku

VČERA - 19:04Domáce

Na pomoc jednorodičom otvorila v Bratislave Nadácia pre deti Slovenska Odevnú banku.