• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 20.9.2024Meniny má Ľuboslav(a)
16°Bratislava

Dohoda s Gréckom je na mŕtvom bode, problémom je prepúšťanie

  • 10:18 07.03.2013
  • ATÉNY
Dohoda s Gréckom je na mŕtvom bode, problémom je prepúšťanie

Grécko nepochybuje o tom, že tranža finančnej pomoci, ktorú majú Atény dostať tento mesiac, bude vyplatená.

Vyhlásil to v stredu minister financií Yánnis Stournáras a odmietol špekulácie o tom, že by sa rozhovory s medzinárodnými veriteľmi opäť ocitli na mŕtvom bode pre redukciu nafúknutého gréckeho štátneho sektora.

Európska únia a Medzinárodný menový fond v decembri súhlasili s tým, že Grécku poskytnú finančnú injekciu v hodnote 49,1 mld. eur a znížili tak obavy z toho, že krajina zbankrotuje a opustí eurozónu.

Väčšinu financií krajina získala okamžite, Atény však ešte čakajú na 2,8 mld. eur, ktoré majú dostať v marci.

"Verím, že ich získame," povedal minister Stournáras novinárom po skončení brífingu, na ktorom sa okrem neho zúčastnili predseda vlády, ministri práce a rozvoja a predstavitelia tzv. trojky, do ktorej okrem MMF a EÚ patrí aj Európska centrálna banka, a ktorá v nedeľu začala ďalšiu zo série inšpekčných návštev Grécka.

Podmienky finančnej pomoci Aténam okrem iného vyžadujú, aby krajina do konca roka presunula 25 tis. zamestnancov štátnej správy do tzv. programu mobility, v rámci ktorého by rok dostávali znížený plat a ak by sa pre nich nepodarilo nájsť iné pracovné miesta, prišli by o prácu úplne.

Vyplatenie marcovej tranže pomoci trojka podmieňuje predložením detailného plánu toho, zamestnancov ktorých štátnych úradov by sa program mal dotknúť. Prepúšťanie v štátnej správe je však v Grécku veľmi citlivou témou, hromadné prepúšťanie dokonca zakazuje ústava. Oficiálni predstavitelia vlády odmietli, že by sa kvôli tejto téme dostali do sporu s trojkou. "Nenastala žiadna patová situácia," povedal Stournaras.

Podľa zdrojov z prostredia vlády Atény podmienky medzinárodných veriteľov splnia, pričom o prácu v štátnej správe prídu predovšetkým ľudia blízko dôchodkovému veku, tí, ktorí sú podozriví z porušenia zákonov, a ostatní, ktorých sa podarí umiestniť inde vo verejnom sektore.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Dva diaľničné tunely zostanú 11 dní uzavreté

Dva diaľničné tunely zostanú 11 dní uzavreté

DNES - 8:00Ekonomické

Národná diaľničná spoločnosť pristúpi v piatok o 8.00 h k uzávere diaľničných tunelov Ovčiarsko a Žilina.

Pepco sťahuje z predaja nebezpečný produkt

Pepco sťahuje z predaja nebezpečný produkt

VČERA - 20:58Ekonomické

Zákazníci by tento produkt nemali používať.

Leyenová: Štáty postihnuté záplavami môžu čerpať prostriedky z fondov EÚ

Leyenová: Štáty postihnuté záplavami môžu čerpať prostriedky z fondov EÚ

VČERA - 20:32Ekonomické

Krajiny strednej Európy vrátane Slovenska, ktoré v minulých dňoch postihli povodne, budú môcť čerpať peniaze na odstraňovanie ich následkov z Fondu solidarity EÚ aj kohézneho fondu.

Habeck: Nemecká vláda zvažuje možnosti na pomoc automobilke Volkswagen

Habeck: Nemecká vláda zvažuje možnosti na pomoc automobilke Volkswagen

VČERA - 20:31Ekonomické

Uviedol to vo štvrtok minister hospodárstva Robert Habeck. Reagoval tak na otázky médií o možnom rozsiahlom prepúšťaní v najväčšej automobilke v krajine.

Pre poškodený most v Kremničke uzatvárajú rýchlostnú cestu R1

Pre poškodený most v Kremničke uzatvárajú rýchlostnú cestu R1

VČERA - 18:35Ekonomické

Krízový štáb mesta Banská Bystrica prijal vo štvrtok popoludní radikálnejšie opatrenia v súvislosti s havarijným stavom mosta v Kremničke, ktorý vedie ponad rýchlostnú cestu R1.