Zmena klímy by mohla vyvolať epidémiu črevných ochorení, varujú vedci
Klimatické zmeny by mohli mať za následok šírenie vírusov, húb a baktérií.
Vedci z Univerzity v Surrey tvrdia, že klimatické zmeny môžu vyvolať výskyt salmonelózy. Vo svojej štúdii tím vedcov zistil jasnú súvislosť medzi teplejšími podmienkami a väčším počtom prípadov salmonely v Anglicku a Walese. Medzi príznaky infekcie salmonelou patrí hnačka a žalúdočné kŕče, ako aj zvracanie a horúčka.
Infekciu zvyčajne spôsobuje konzumácia surového alebo nedostatočne tepelne upraveného mäsa, hydiny a vajec alebo vaječných výrobkov alebo pitie nepasterizovaného mlieka. Vedci však teraz tvrdia, že existuje čoraz viac dôkazov o tom, že pri prenose baktérie zohráva rozhodujúcu úlohu počasie.
„Teplota, vlhkosť a dĺžka dňa [sú] kľúčovou kombináciou počasia, ktorá spôsobuje salmonelózu. Vzťah medzi výskytom salmonelózy a klimatickými faktormi je však komplexný a mnohostranný," dodávajú vo svojej štúdii uverejnenej v časopise Journal of Infection.
V štúdii sa porovnávali údaje Agentúry pre zdravotnú bezpečnosť Spojeného kráľovstva o potvrdených prípadoch salmonelózy v Anglicku a Walese v rokoch 2000 až 2016 s údajmi o počasí z rovnakého obdobia od Met Office. Výsledky ukázali jasnú súvislosť medzi šírením baktérie a viacerými trendmi počasia, ktoré súvisia so zmenou klímy.
Kľúčovým faktorom počasia spojeným s nárastom prípadov salmonelózy bez ohľadu na geografickú polohu boli vyššie teploty vzduchu - nad 10 °C. Ďalšími korelujúcimi faktormi boli relatívna vlhkosť, znížený počet zrážok a teplota rosného bodu v rozmedzí 7 - 10 °C. Ďalším faktorom bola dlhšia dĺžka dňa - najmä 12 až 15 hodín slnečného svitu denne.
Zistenia z Anglicka a Walesu boli potvrdené aj analýzou údajov o počasí a zdraví z Holandska z rokov 2015 až 2019.
Na šírenie salmonely majú vplyv aj iné faktory
Na ochorenie môžu vplývať aj iné relevantné faktory, napríklad blízkosť fariem s chovom hospodárskych zvierat, správanie ľudí a iné environmentálne premenné. Napríklad viac ľudí môže v horúcom počasí grilovať, čo môže zvýšiť prenos baktérií prostredníctvom potravín.
Štúdia však poskytuje presvedčivé dôkazy o tom, že dôsledky klimatických zmien sú rozsiahle a môžu významne ovplyvniť verejné zdravie v mnohých ohľadoch. Ďalšími krokmi bude testovanie korelácie v iných krajinách s odlišnými sociálnymi a klimatickými podmienkami ako Spojené kráľovstvo, napríklad v krajine s nízkymi príjmami a v krajine na južnej pologuli.
V minulom roku vedci varovali, že nebezpečná baktéria nazývaná kampylobakter sa bude pri zvyšujúcich sa teplotách šíriť rýchlejšie. Infekcia kampylobakterom spôsobuje hnačky, bolesti brucha, horúčku, bolesti hlavy, nevoľnosť a zvracanie.
Vzhľadom na to, že mnohé baktérie a iné mikroorganizmy potrebujú na svoj rast teplo, mohlo by sa pod vplyvom klimatických zmien rozšíriť nespočetné množstvo patogénov.
Väčšina baktérií, ktoré spôsobujú ochorenia, rastie najrýchlejšie v teplotnom rozmedzí od 5 °C do 57 °C. Nie všetkým baktériám sa však darí v horúčavách - niektoré dokážu prežiť v extrémne chladných, vysoko kyslých alebo veľmi slaných podmienkach.
Čína buduje „umelé slnko“, to už dosahuje rekordy
Čína v snahe vytvoriť bezlimitný zdroj čistej energie zverejnila správu o svojom „umelom slnku“.
Čo spôsobilo globálne ochladenie v roku 1831? Vedci poznajú odpoveď
Ochladzovanie, ku ktorému došlo pred takmer 200 rokmi, malo na svedomí zničenú úrodu a rozsiahly hladomor.
V ľudskom tele objavili novú formu života
Materiál podobný vírusom podľa vedcov prebýva v organizmoch až polovice ľudskej populácie.
V DNA egyptskej múmie našli stopy starodávneho ochorenia
Ide o vôbec prvý dôkaz prítomnosti starobylého ochorenia mimo Eurázie.