V kuchyni politika
- 19:28 23.12.2013
- BRATISLAVA

Pekná kuchyňa s obrovskou drvenou doskou, ako stvorená na pečenie vianočných cukroviniek. Navštívili sme v nej manželku prezidentského kandidáta Radoslava Procházku, pani Katarínu. Pár dní pred sviatkami už mala niektoré druhy koláčikov napečené. Pripravovať maškrty patrí k jej záľubám.
"Ako dieťa som piekla s babkou, tak klasicky – natierala som linecké, zdobila medovníky, to robia asi všetky deti. Aj moje mi občas pomáhajú. Mám to rada, aj keď to vždy znamená, že budem v kuchyni dvakrát tak dlho. Sama som tak viac začala piecť asi až keď som mala dvadsať, keď som dostala prvý časopis o varení. Nadchol ma a odvtedy ho odoberám. Pečenie ma baví, vypekám oveľa radšej ako varím. Lebo varenie – to človek robí vtedy, keď ho prinútia okolnosti. To sa musí. Ale pečenie je iné, to robím preto, že sa mi chce," usmieva sa pani Procházková.
Ako to je s jedením maškŕt? Neobsýchajú u Procházkovcov vianočné koláčiky až do Troch kráľov? "To určite nie. U nás sa sladké míňa. Keď napečiem na Vianoce, musím to schovávať. Môj muž zje, na čo príde. Včera nevedel nájsť vanilkové rožky – hľadal, kam som ich schovala. Má veľmi rád sladké. Ja sa nemôžem sťažovať, že u nás nemá koláčiky kto zjesť. Rovno pečiem buď z dvojnásobnej dávky alebo potom dopekám. Zvyknem piecť niekoľko druhov tradičných a každý rok ešte niečo nové pridám. Vždy máme linecké, vanilkové rožky, medovníky, nepečené guľôčky."
Rozprávame sa a popri tom pani Katarína melie orechy, roztápa bielu čokoládu, mieša sladkú hmotu a tvaruje prstami do guľôčok veľkých ako oriešky. Aj tie patria k tradičným maškrtám, recept má patinu a kuchárka nepotrebuje ochutnávať. Pozná to a aj jej rodina, vie, že budú chutiť. Usmieva sa a je vo svojom živle.
"Môj syn má najradšej mafiny a čokoľvek čokoládové. A muž má rád úplne všetko sladké. Poteší sa aj palacinkám na večeru. Rada robím aj americké penkejky." Pani Katarína sa po kuchyni pohybuje obratne a suverénne, pečenie je očividne téma, ktorú má rada. Trúfnem si preto na otázku – pečie aj torty? "Samozrejme. Tento rok som si dokonca trúfla na fondánovú tortu. Fondán som si kúpila a upiekla som synovi na narodeniny čokoládovo čokoládovú tortu potiahnutú bielym fondánom a ozdobenú farebnými vtáčikmi. Robila som ju pol dňa."
Guľôčky sú medzičasom hotové. "Ochutnajte," núka nás pani Procházková. "Sú dobré." Naozaj sú. Sladké a chutia po čokoláde a jemnej káve. Dáme si viac, než jednu. Verím, že niektorých druhov vianočných dobrôt sa minú u Procházkovcov množstvá. Pečené s láskou a chuťou majú presne tie správne ingrediencie.

Aké dámske topánky budú v móde na jar 2025?
Členkové čižmy sú ideálnou obuvou do jarného počasia. Sú ideálne pre elegantný aj menej formálny štýl.

Ako BLIK uľahčuje online nakupovanie na Slovensku? Rýchlosť a komfort online platieb
Online nakupovanie je čoraz populárnejšie na celom svete a ani Slovensko nie je výnimkou.

Ktoré práce pri renovácii bytu alebo domu prenechať profesionálom?
Hoci si mnohí myslia, že väčšinu prác týkajúcich sa renovácie bytu alebo domu zvládnu sami, čím si ušetria peniaze, nie je to tak.

Interní a externí účtovníci: Čo je pre vašu spoločnosť najlepšie?
Každá spoločnosť, malá aj veľká, rieši rovnakú otázku - kto bude zodpovedný za vedenie účtovníctva a miezd? Mali by ste zamestnať vlastného účtovníka alebo sa spoľahnúť na externú spoločnosť?

4 seriály inšpirované skutočnými udalosťami, ktoré vás chytia
Chcete sa ponoriť do fascinujúceho sveta skutočných príbehov prenesených na televíznu obrazovku?