• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 27.10.2024Meniny má Sabína
13°Bratislava

Jevgenij Pľuščenko šokoval fanúšikov, sklamaný však nie je

  • 14:14 26.12.2013
  • MOSKVA
Jevgenij Pľuščenko šokoval fanúšikov, sklamaný však nie je

Ruský krasokorčuliar Jevgenij Pľuščenko šokoval svojich fanúšikov. Na zimných olympijských hrách v Soči neplánuje štartovať v súťaži jednotlivcov a verí, že získa aspoň miestenku do novej súťaže družstiev.

Pľuščenkovo rozhodnutie otvára možnosť vystúpiť na olympijský trón najmä Japoncovi Juzuru Hanjuovi či Kanaďanovi Patrickovi Chanovi. "Myslím, že si vyberiem tímovú súťaž a svoje miesto v pretekoch jednotlivcov prenechám niekomu mladšiemu," povedal podľa R-Sport Pľuščenko po skončení národných majstrovstiev v Soči, na ktorých skončil druhý za oveľa mladším Maximom Kovtunom.
Vynechá európsky šampionát

Pľuščenko prehral na ZOH 2002 v Salt Lake City súbojom o zlato s krajanom Alexejom Jagudinom, v Turíne 2006 už triumfoval a vo Vancouveri 2010 neuspel v dueli s Američanom Evanom Lysacekom, ktorý nedávno potvrdil neúčasť v Soči pre zranenie bedra.

Pľuščenko mal v posledných dvoch rokoch zdravotné problémy a podrobil sa aj dvom operáciám chrbta v Nemecku a Izraeli. Ani v súčasnosti sa necíti v ideálnom stave a čas do otvorenia olympijských súťaží chce využiť na získanie potrebnej kondície.

Video: Jevgenij Pľuščenko prehral v Salt Lake City s krajanom Jagudinom
Počas ruského šampionátu v Soči sa trápil v závere voľnej jazdy, do ktorej nastupoval z 1. miesta. Stredajšie vystúpenie však bolo pre 31-ročného Rusa veľkým sklamaním. "Nemohol som poriadne korčuľovať. Potrebujem viac tréningov, aby ma moje nohy nezabíjali," tvrdil. Pľuščenko plánuje vynechať aj januárový európsky šampionát v Budapešti, aby sa dal kondične do poriadku.

Neúčasť v najsledovanejšej krasokorčuliarskej súťaži v Soči však nie je preňho sklamaním a svoj návrat na ľadové plochy označil za úspech. "Veľa ľudí verilo v môj návrat. Mám za sebou tento rok len dva štarty, každý mi hovoril, že je možné všetko. Určite však potrebujem korčuľovať lepšie, aby som mohol štartovať na ZOH," priznal Pľuščenko.
Nemá isté miesto v Soči

Podľa prezidenta Ruskej krasokorčuliarskej federácie Alexandra Gorškova bola účasť hviezdneho korčuliara na európskom šampionáte po celý čas otázna. Gorškov zároveň pripustil, že súčasná Pľuščenkova výkonnosť mu stopercentne negarantuje miesto v tíme pre Soči.

Súťaž družstiev má špecifický formát. Spočítavajú sa v nej body jedného muža, ženy, športovej dvojice a tanečného páru. Každá krajina môže nasadiť iného súťažiaceho na krátky program i voľné jazdy. Súťaž družstiev je jednou zo šiestich nových v programe zimných olympijských hier. Predstaví sa v nej desať krajín.

Rusi budú o olympijskej nominácii rozhodovať až po skončení európskeho šampionátu v Budapešti. Potvrdil to generálny riaditeľ národnej federácie Valentin Pisejev. Podľa neho Pľuščenko poriadne neovláda olympijské pravidlá, keďže zmeniť člena výpravy môžu len pre jeho zranenie.

Miesto do súťaže jednotlivcov automaticky znamená aj miestenku pre tímové preteky. "Pľuščenko chce súťažiť na zimných olympijských hrách. Všetko bude záležať od jeho zdravotného stavu. Nepozná poriadne pravidlá o štarte. Po skončení ruského šampionátu hovoril ešte s veľkými emóciami," pripustil Pisejev.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Slovenskí hokejisti zdolali v 2. zápase kvalifikácie Maďarsko

Slovenskí hokejisti zdolali v 2. zápase kvalifikácie Maďarsko

20:39 30.08.2024Športové

Slovenskí hokejisti uspeli vo svojom druhom zápase na finálovom kvalifikačnom turnaji o ZOH 2026.

Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

18:05 25.01.2023Športové

Majstrovstvá Európy futbalistov 21 rokov sa v roku 2025 uskutočnia na Slovensku. Rozhodol o tom Výkonný výbor Európskej futbalovej únie na stredajšom zasadnutí vo švajčiarskom Nyone.

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu:

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu: "Veľmi ťažké podmienky"

11:35 10.12.2022Športové

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa usadila na čele po 1. kole sobotného obrovského slalomu Svetového pohára.

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

16:10 20.11.2022Športové

Holandský pretekár Max Verstappen z tímu Red Bull zvíťazil na Veľkej cene Abú Zabí, záverečných 22. pretekoch sezóny F1.

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

16:21 15.11.2022Športové

"Cítila som sa úplne prázdna,“ uviedla Vlhová pre Blick.