Do potravín môžu po novom pridávať hmyz: Ako ich spoznať v obchode?

Od 10. februára platia na európskom potravinovom trhu nové pravidlá, ktoré povoľujú používanie prášku z hmyzu. Ako identifikovať takéto potraviny v obchodoch?
Európski potravinári majú od pondelka 10. februára možnosť pridávať do vybraných potravín jedlý hmyz. Upozornili na to Správy STVR s tým, že ide o prášok lariev múčiara obyčajného, bohatý na bielkoviny a iné prospešné látky.
Jedlý hmyz sa môže pridávať len do vybraných potravín, ktoré musia byť riadne označené. Ide napríklad o chlieb, rožky, cestoviny, syry či kompóty. Slovenskí spotrebitelia však zatiaľ nejavia veľký záujem o takéto výrobky.
„V rámci Európskej únie boli podané žiadosti rôznych spoločností na to, aby bol zaradený tento jedlý hmyz ako nová potravina práve pre rôzne benefity, ktoré prinášajú,“ uviedla pre RTVS riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska (PKS) Jana Venhartová. Tá hodnotí novú možnosť na trhu skôr ako výnimočnú záležitosť. „Určite neočakávam masové využitie hmyzu v potravinách,“ dodala.
Ako na svojom webe informuje Úrad verejného zdravotníctva SR, v rámci každej kategórie potravín je stanovené najvyššie prípustné množstvo prášku z lariev. „Napríklad v prípade chleba a rožkov sú to najviac 4 gramy prášku z celých lariev múčiara obyčajného ošetreného UV žiarením na 100 gramov potraviny,“ informuje úrad.
Ako ich spoznať
Potraviny s pridaným práškom lariev múčiara obyčajného musia byť podľa RTVS riadne označené na obale.
„V prípade tejto novej potraviny musí byť povinne v označení potraviny, ktorá túto zložku obsahuje uvedené: prášok z celých lariev, tenebrio monitor, múčiar obyčajný, ošetrený UV žiarením,“ spresnila Katarína Kromerová z Úradu verejného zdravotníctva SR. Podľa hygienikov rovnaké pravidlá platia aj pre ostatné druhy hmyzu povolené na použitie v potravinách.
Na obaloch je tiež možné prečítať si informáciu o možnej alergickej reakcii po konzumácii osobou alergickou na kôrovce a roztoče. Inak je prášok podľa Kromerovej bezpečný a dôsledne ošetrený.
Larvy múčiara obyčajného obsahujú množstvo bielkovín a ich používanie je výhodné aj z ekonomického hľadiska, tvrdí EÚ; Foto: pixabay.com
Európska únia na svojom webe vysvetľuje, že používanie hmyzu v potravinách ako dodatočného alebo náhradného zdroja bielkovín nie je nové, a vo viacerých častiach sveta sa považuje za celkom bežné.
EÚ zároveň dodáva, že hmyz sa v súčasnosti pridáva len do malého množstva potravín, hoci jeho používanie poskytuje viacero ekonomických benefitov vrátane vzniku menšieho množstva emisií, menšej spotreby vody a pastvín alebo obmedzenia plytvania jedlom.

Na Slovensku chcú vzniknúť štyri nové politické strany
Na Slovensku chcú aktuálne vzniknúť štyri nové politické strany. Oznámenie o zbere potrebných podpisov zverejnili na webstránke Ministerstva vnútra SR.

Pellegrini reagoval na úmrtie pápeža: Bol stelesnením pokory a človečenstva
Prezidentovi bolo cťou stretnúť sa s pápežom dvakrát a počúvať jeho slová.

Polícia obvinila všetkých päť osôb zadržaných počas víkendového zásahu
Vyšetrovateľ obvinil všetkých päť osôb zadržaných v rámci víkendového policajného zásahu v trnavskej lokalite Farárske.

Etnografka: Prežijú tradície spojené s Veľkonočným pondelkom?
Veľkonočné tradície ako oblievačka či šibačka môžu mať aj dnes význam, ak sa prispôsobia súčasným potrebám spoločnosti.

Kresťania aj v pondelok slávia zmŕtvychvstanie Ježiša Krista
V kresťanských kostoloch sa aj na Veľkonočný pondelok, ktorý nesie i názov Pondelok vo veľkonočnej oktáve, konajú bohoslužby na oslavu zmŕtvychvstania Ježiša Krista.