Lekári varujú: Toto sa stane s vašim telom po populárnych očistách džúsmi

Detox s pomocou rôznych štiav a smoothie má negatívne následky na telo.
Očisty pomocou džúsov sú čoraz populárnejšie a mnohí ľudia skúšajú tekutú stravu ako formu detoxu a pre údajné zlepšenie trávenia. Nový výskum však naznačuje, že tieto módne očistné kúry môžu mať neočakávané účinky na prospešné baktérie žijúce v našich ústach a črevách. Vedci z Northwestern University uskutočnili štúdiu, v ktorej skúmali, ako rôzne typy diét založených na šťavách ovplyvňujú náš mikrobióm. Ich zistenia uverejnené v časopise Nutrients odhalili, že aj krátkodobé očistné kúry môžu rýchlo zmeniť naše bakteriálne spoločenstvá znepokojivým spôsobom.
Na vine je absencia vlákniny
Moderné odšťavovanie odstraňuje väčšinu nerozpustnej vlákniny, ktorá sa nachádza v celom ovocí a zelenine, a zároveň koncentruje ich prirodzené cukry. Táto premena môže znížiť niektoré zdravotné prínosy ovocia a zeleniny. Týka sa to najmä výživy našich prospešných črevných baktérií, ktorým sa darí vďaka vláknine. Hlavná autorka štúdie Melinda Ringová v tlačovej správe uviedla: „Konzumácia veľkého množstva džúsu s malým množstvom vlákniny môže viesť k nerovnováhe mikrobiómu, ktorá by mohla mať negatívne dôsledky, ako sú zápaly a zhoršené zdravie čriev.“
V štúdii skúmali 14 zdravých dospelých ľudí vo veku 18-35 rokov a náhodne im pridelili jeden z troch rôznych trojdňových diétnych programov: diétu obsahujúcu iba džúsy, diétu kombinujúcu džús s bežnou stravou alebo rastlinnú pevnú stravu. Vedci odobrali vzorky slín, vnútornej strany tváre a stolice účastníkov v štyroch rôznych časových obdobiach, aby sledovali zmeny v ich bakteriálnych spoločenstvách.
Prekvapivo sa najdramatickejšie zmeny neudiali v črevách, ale v ústach. U účastníkov, ktorí sa stravovali na báze džúsov, došlo k rýchlym zmenám v ústnych baktériách, pričom sa zvýšil počet druhov spojených so zápalmi a znížil počet prospešných baktérií, ktoré pomáhajú udržiavať zdravie ústnej dutiny. Džúsová diéta viedla k obzvlášť výrazným zmenám vrátane výrazného nárastu proteobaktérií, skupiny mikróbov, ktoré sú často spojené so zápalmi, ak sú prítomné vo vysokom počte.
Po džúsoch sa rozmnožili menej prospešné baktérie
Hoci sa ukázalo, že črevné baktérie sú odolnejšie voči krátkodobým zmenám stravy, výskumníci pozorovali jemné zmeny, ktoré vyvolávajú potenciálne obavy. U účastníkov stravy na džúsovej diéte sa zvýšil počet druhov baktérií, ktoré sa spájajú so zvýšenou priepustnosťou čriev a zápalom. Zaznamenali tiež nárast počtu baktérií, ktoré predchádzajúci výskum spájal s poklesom kognitívnych funkcií.
Naopak, keď účastníci pred štúdiou dodržiavali diétu, ktorá zahŕňala rastlinné potraviny a zároveň sa vyhýbali spracovaným potravinám, alkoholu a kofeínu, ich črevné baktérie sa zmenili potenciálne prospešným spôsobom. V tejto fáze sa zvýšil počet baktérií, o ktorých je známe, že produkujú prospešné zlúčeniny nazývané mastné kyseliny s krátkym reťazcom, najmä butyrát, ktorý pomáha udržiavať zdravie čriev a zmierňovať zápaly.
Takže hoci sa odšťavovanie môže zdať ako zdravá voľba, je lepšie jesť celé ovocie a zeleninu. Zdá sa, že vláknina odstránená počas odšťavovania zohráva kľúčovú úlohu pri udržiavaní zdravých bakteriálnych spoločenstiev v celom našom tráviacom systéme.

Škody spôsobené nedostatkom spánku: Tento doplnok im vie zamedziť
Nekvalitný spánok a jeho nedostatok sa podpisujú pod zlý stav DNA. Tento doplnok si s tým vie poradiť.

5 liekov, pri ktorých sa najviac priberá
K liečivám, ktoré prispievajú k zmene hmotnosti, patrí aj voľnopredajný liek.

Zabudnite na cukor: Tieto jedlá rovnako prispievajú k vzniku kazov
Za všetko môže gén, ktorý sa v niektorých populáciách vyskytuje častejšie ako v iných.

Nenápadný znak v očiach dieťaťa odhalil, že má rakovinu mozgu. Matka zverejnila video
Rodičia zachytili tento znak deň pred stanovením diagnózy.