• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 20.9.2024Meniny má Ľuboslav(a)
19°Bratislava

Tatry ohrozuje víchor, meteorológovia očakávajú aj škody

  • 14:04 28.12.2013
  • BRATISLAVA
Tatry ohrozuje víchor, meteorológovia očakávajú aj škody

Po prednej strane brázdy nízkeho tlaku vzduchu nad západom kontinentu prúdi do strednej Európy vo vyšších hladinách atmosféry prúdenie teplého vzduchu.

V sobotu preto bude prevažne polojasno, miestami zamračené nízkou oblačnosťou alebo hmla. Informuje o tom portál Slovenského hydrometeorologického ústavu shmu.sk.

Na sobotu však meteorológovia vydali hneď dve výstrahy, a to výstrahu I. a II. stupňa pred vetrom, ktorý ohrozuje najmä sever Slovenska a okolie Vysokých Tatier. Výstraha druhého stupňa platí až do nedeľného dopoludnia.

Silný vietor môže na hrebeňoch hôr v nárazoch dosahovať rýchlosť 90 až 115 kilometrov za hodinu. Táto rýchlosť predstavuje zvýšené nebezpečenstvo. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danom ročnom období a oblasti nadpriemerná, a pravdepodobnosť, že spôsobí škody, je podľa SHMÚ vysoká.

Cez deň vystúpi najvyššia denná teplota na 7 až 12 stupňov Celzia, pri hmlistom počasí bude okolo 5 stupňov. Teplota na horách vo výške 1500 metrov dosiahne asi 4 stupne Celzia.
Predpoveď na noc

V noci bude oblačno až zamračené a hmlisto, spočiatku miestami zmenšená oblačnosť. Ojedinele sa môže vyskytnúť aj mrholenie. Najnižšia nočná teplota klesne na 5 až 0 stupňov Celzia, pri zmenšenej oblačnosti bude aj slabo mrznúť.

Fúkať bude juhovýchodný až južný vietor rýchlosťou 10 až 25 kilometrov za hodinu, v nárazoch dosiahne miestami okolo 45 kilometrov za hodinu, pričom v porovnaní s dňom čiastočne zoslabne. Na horách severného Slovenska bude naďalej pretrvávať búrlivý vietor až víchrica.
Počasie v nedeľu

V nedeľu bude oblačno až zamračené a ojedinele hrozí aj mrholenie, pričom tvoriť sa ojedinele môže aj hmla. Najvyššia denná teplota vystúpi na 3 až 8 stupňov Celzia, teplota na horách vo výške 1500 metrov bude okolo 0 stupňov Celzia. Fúkať bude prevažne južný, na juhozápade severozápadný vietor do 20 kilometrov za hodinu.
Aktuálna situácia na slovenských cestách

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký, miestami mokrý.

Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je na severe východného Slovenska prevažne suchý, na ostatnom území vlhký až mokrý. Na cestách vo vyššie položených oblastiach stredného a východného Slovenska sa nachádza miestami vrstva utlačeného až zľadovateného snehu v hrúbke do 1 až 3 cm.

Ako informuje Slovenská správa ciest (SSC), horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký alebo mokrý, okrem horského priechodu Huty, ktorého povrch vozovky je pokrytý miestami zľadovateným snehom do 3 centimetrov.

SSC upozorňuje vodičov na hmlu s dohľadnosťou do 50 metrov v okolí sedla Besník, Hliníka nad Hronom, Čertovice, Galanty, Žarnovice, Hronského Beňadiku, a tiež na hmlu s dohľadnosťou do 100 metrov v okolí Bratislavy, Žiaru nad Hronom, Senca, Fiľakova, Bukovej, Pezinka, Lučenca, Komárna, Hurbanova, Novej Bane, Spišskej Starej Vsi, Zemianskej Olče, Hronskej Breznice, Banskej Bystrice, Dobrej Nivy .

Pri nízkych teplotách je na mokrých a vlhkých vozovkách, na mostoch a pri vodných tokoch zvýšené riziko vzniku poľadovice.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Žilinka v pléne predniesol správu o činnosti, opozícia ho kritizuje

Žilinka v pléne predniesol správu o činnosti, opozícia ho kritizuje

DNES - 11:47Domáce

Opoziční poslanci v pléne Národnej rady SR kritizovali generálneho prokurátora Maroša Žilinku, ktorý v piatok predniesol správu o činnosti za minulý rok.

FOTO: Rezort vnútra začal vydávať nové cestovné pasy, obsahujú viac národných symbolov

FOTO: Rezort vnútra začal vydávať nové cestovné pasy, obsahujú viac národných symbolov

DNES - 11:10Domáce

Ministerstvo vnútra SR začalo vydávať cestovné pasy s novými dizajnovými a bezpečnostnými prvkami. Dostanú ich občania, ktorí o doklad požiadali najskôr v utorok.

Košický súd odsúdil mladíka za požiar v nemocnici

Košický súd odsúdil mladíka za požiar v nemocnici

DNES - 10:57Domáce

16-ročný mladík svoju vinu priznal.

Doprava pri Banskej Bystrici kolabuje, vodiči sa za Sliačom zdržia hodinu

Doprava pri Banskej Bystrici kolabuje, vodiči sa za Sliačom zdržia hodinu

DNES - 9:32Domáce

Vodiči sa za Sliačom smerom do Banskej Bystrice zdržia viac ako hodinu.

Vodič pod vplyvom alkoholu spôsobil nehodu, auto skončilo na streche

Vodič pod vplyvom alkoholu spôsobil nehodu, auto skončilo na streche

DNES - 9:30Domáce

Vodičovi namerali v dychu vyše dve promile alkoholu.