• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 3.3.2025Meniny má Bohumil(a)
10°Bratislava

RÚVZ: Toto je dôvod, prečo by ste mali jablká jesť neošúpané

  • DNES - 10:27
  • Bratislava
RÚVZ: Toto je dôvod, prečo by ste mali jablká jesť neošúpané

Viac ako polovica vlákniny a flavonoidov sa nachádza v šupke a tesne pod šupkou jabĺk, preto je dobré jesť ich neošúpané.

Vláknina má funkciu prebiotika a znižuje hladiny cholesterolu, flavonoidy sú zas silnými antioxidantmi, ktoré môžu pomôcť znížiť krvný tlak. Na sociálnej sieti to vysvetlila Natália Šranková z poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava.

Jablká sú ovocie veľmi bohaté na vlákninu - pektín, ktorý má funkciu prebiotika, keďže je v hrubom čreve konzumovaný dobrými črevnými baktériami. Taktiež spomaľuje trávenie, čo podporuje urýchliť pocit sýtosti a tým, že do seba absorbuje vodu, normalizuje stolicu a pomáha pri hnačkách i zápche. Pektín taktiež absorbuje žlčové soli v črevách, ktoré tvoria jednu zo základných zložiek, z ktorých sa v tele tvorí cholesterol, čím znižujú hladiny cholesterolu v tele,“ ozrejmila Šranková. Obsahujú i mnoho polyfenolov, ako sú flavonoidy, ktoré sú silné antioxidanty. Môžu pomôcť znížiť krvný tlak, ochrániť stenu ciev a znižovať LDL alebo tzv. zlý cholesterol.

Okrem toho sú jablká bohaté aj na iné živiny a vitamíny. Napríklad vitamín C a vitamíny skupiny B, ktoré sú dôležité na podporu nervového systému a červených krviniek. Taktiež sa v jablkách nachádzajú minerálne látky, ako horčík, vápnik a draslík. Šranková ozrejmila, že jablká sú síce bohaté na cukry, no sú vhodné na konzumáciu pre diabetikov. „Obsahujú glukózu a sacharózu, ale sú bohaté najmä na fruktózu, ktorá sa vstrebáva pomalšie, čím pomáha udržať stálu hladinu cukru v krvi, a preto sú jablká vhodné na konzumáciu pre diabetikov,“ priblížila. Jablká sú, naopak, chudobné na tuk, bielkoviny a sodík.

RÚVZ odporúča skladovať jablká na chladnom mieste, nie na priamom slnku, keďže v izbovej teplote dozrievajú až osemkrát rýchlejšie. Najlepšie je ich skladovať oddelene od ostatných druhov ovocia a zeleniny, pretože vylučujú etylén, ktorý by spôsobil, že iné druhy ovocia a zeleniny by zreli rýchlejšie. „Vždy si jablká pred konzumáciou dôkladne umyte, keďže kupované jablká bývajú mnohokrát chemicky ošetrené,“ dodala Šranková.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Premiér nesúhlasí s vojenskou ani finančnou podporou Ukrajiny

Premiér nesúhlasí s vojenskou ani finančnou podporou Ukrajiny

DNES - 16:59Domáce

Premiér Robert Fico odmieta podporovať vojnu na Ukrajine. Nesúhlasí preto s vojenskou ani finančnou podporou krajine.

Na družstve uhynuli ovce a kozy, zrejme šlo o útok vlkov

Na družstve uhynuli ovce a kozy, zrejme šlo o útok vlkov

DNES - 16:27Domáce

Oblasť monitoruje zásahový tím.

Slovák vyhral pol milióna, čísla na tikete vybral náhodne

Slovák vyhral pol milióna, čísla na tikete vybral náhodne

DNES - 15:37Domáce

Šťastlivec pochádza zo západného Slovenska.

Hnutie Slovensko podáva trestné oznámenia pre útok policajta na deti

Hnutie Slovensko podáva trestné oznámenia pre útok policajta na deti

DNES - 14:57Domáce

Hnutie Slovensko podáva trestné oznámenia v prípade medializovaného fyzického útoku na deti v obci Stráne pod Tatrami v okrese Kežmarok.