• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 29.4.2025Meniny má Lea
11°Bratislava

Zabudnite na cukor: Tieto jedlá rovnako prispievajú k vzniku kazov

  • 7:39 05.03.2025
  • New York
Zabudnite na cukor: Tieto jedlá rovnako prispievajú k vzniku kazov

Za všetko môže gén, ktorý sa v niektorých populáciách vyskytuje častejšie ako v iných.

Zubný kaz je jedným z najčastejších ochorení, s ktorými sa ľudia stretávajú. Spôsobujú ich baktérie v ústach, ktoré sa zachytávajú na zuboch a tvoria kyselinu, ktorá rozpúšťa zubnú sklovinu.

Ako tvrdia vedci z Cornellovej univerzity v štáte New York, tempo množenia týchto baktérií v ústnej dutine ovplyvňuje aj gén AMY1. Ten určuje reakciu baktérií na škrob, čím u niektorých ľudí zvyšuje riziko ochorení zubov a ďasien. Upozornil na to portál New York Post.

„Väčšina ľudí pamätá na varovanie, že po sladkom jedle si treba vyčistiť zuby. Z našich výsledkov vyplýva, že čistenie zubov by malo rovnako nasledovať aj po konzumácii týchto stráviteľných škrobov, a to v závislosti od počtu kópií AMY1.“

Rozhoduje počet kópií génu

Foto: unsplash.com

Vedci v rámci štúdie zozbierali vzorky slín 31 dospelých s rôznym množstvom kópií génu AMY1. Do vzoriek pridali škrob a sledovali, ako zareagujú baktérie v nich.

U vzoriek s vysokým počtom AMY1 škrob výrazne zredukoval množstvo baktérií Atopobium a Veillonella, zatiaľ čo počet baktérií Streptococcus narástol. Všetky tri druhy baktérií sa spájajú s hnitím zubov a ochoreniami ďasien.

Škrobu sa celkom vzdať netreba

Z nálezu nevyplýva, že by ste sa celkom mali vyhnúť škrobu, pripomína New York Post. Naopak, škrob je pre väčšinu ľudí kľúčovým zdrojom sacharidov, pričom dodáva energiu a esenciálne vitamíny a minerály.

K jedlám bohatým na škrob patria aj chlieb, cereálie, cestoviny, ryža, zemiaky, fazuľa, kukurica či banány. Organizmus ľudí s vyšším počtom kópií génu AMY1 dokáže lepšie rozkladať škrob.

„Viac kópií možno nájsť v populáciách, ktoré mali v minulosti lepší prístup k škrobu. Z praktického hľadiska to dáva zmysel. Rýchlejšie trávenie škrobu poskytuje výhodu pri nedostatku jedla.“

Rýchlejšie trávenie cukru však podľa vedcov zároveň znamená vyššiu prítomnosť baktérií v ústach, čo vedie k častejšiemu vzniku kazov. výsledky výskumu by tak mohli pomôcť k lepšej starostlivosti o zuby aj s ohľadom na genetiku.

Zdroj: Info.sk, DP, mdpi.com, nypost.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

19:43 26.04.2025Zdravie

Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

6:53 26.04.2025Zdravie

Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.