• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 6.3.2025Meniny má Radoslav
18°Bratislava

Zabudnite na cukor: Tieto jedlá rovnako prispievajú k vzniku kazov

  • VČERA - 7:39
  • New York
Zabudnite na cukor: Tieto jedlá rovnako prispievajú k vzniku kazov

Za všetko môže gén, ktorý sa v niektorých populáciách vyskytuje častejšie ako v iných.

Zubný kaz je jedným z najčastejších ochorení, s ktorými sa ľudia stretávajú. Spôsobujú ich baktérie v ústach, ktoré sa zachytávajú na zuboch a tvoria kyselinu, ktorá rozpúšťa zubnú sklovinu.

Ako tvrdia vedci z Cornellovej univerzity v štáte New York, tempo množenia týchto baktérií v ústnej dutine ovplyvňuje aj gén AMY1. Ten určuje reakciu baktérií na škrob, čím u niektorých ľudí zvyšuje riziko ochorení zubov a ďasien. Upozornil na to portál New York Post.

„Väčšina ľudí pamätá na varovanie, že po sladkom jedle si treba vyčistiť zuby. Z našich výsledkov vyplýva, že čistenie zubov by malo rovnako nasledovať aj po konzumácii týchto stráviteľných škrobov, a to v závislosti od počtu kópií AMY1.“

Rozhoduje počet kópií génu

Foto: unsplash.com

Vedci v rámci štúdie zozbierali vzorky slín 31 dospelých s rôznym množstvom kópií génu AMY1. Do vzoriek pridali škrob a sledovali, ako zareagujú baktérie v nich.

U vzoriek s vysokým počtom AMY1 škrob výrazne zredukoval množstvo baktérií Atopobium a Veillonella, zatiaľ čo počet baktérií Streptococcus narástol. Všetky tri druhy baktérií sa spájajú s hnitím zubov a ochoreniami ďasien.

Škrobu sa celkom vzdať netreba

Z nálezu nevyplýva, že by ste sa celkom mali vyhnúť škrobu, pripomína New York Post. Naopak, škrob je pre väčšinu ľudí kľúčovým zdrojom sacharidov, pričom dodáva energiu a esenciálne vitamíny a minerály.

K jedlám bohatým na škrob patria aj chlieb, cereálie, cestoviny, ryža, zemiaky, fazuľa, kukurica či banány. Organizmus ľudí s vyšším počtom kópií génu AMY1 dokáže lepšie rozkladať škrob.

„Viac kópií možno nájsť v populáciách, ktoré mali v minulosti lepší prístup k škrobu. Z praktického hľadiska to dáva zmysel. Rýchlejšie trávenie škrobu poskytuje výhodu pri nedostatku jedla.“

Rýchlejšie trávenie cukru však podľa vedcov zároveň znamená vyššiu prítomnosť baktérií v ústach, čo vedie k častejšiemu vzniku kazov. výsledky výskumu by tak mohli pomôcť k lepšej starostlivosti o zuby aj s ohľadom na genetiku.

Zdroj: Info.sk, DP, mdpi.com, nypost.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Škody spôsobené nedostatkom spánku: Tento doplnok im vie zamedziť

Škody spôsobené nedostatkom spánku: Tento doplnok im vie zamedziť

DNES - 9:02Zdravie

Nekvalitný spánok a jeho nedostatok sa podpisujú pod zlý stav DNA. Tento doplnok si s tým vie poradiť.

5 liekov, pri ktorých sa najviac priberá

5 liekov, pri ktorých sa najviac priberá

VČERA - 20:05Zdravie

K liečivám, ktoré prispievajú k zmene hmotnosti, patrí aj voľnopredajný liek.

Nenápadný znak v očiach dieťaťa odhalil, že má rakovinu mozgu. Matka zverejnila video

Nenápadný znak v očiach dieťaťa odhalil, že má rakovinu mozgu. Matka zverejnila video

19:30 04.03.2025Zdravie

Rodičia zachytili tento znak deň pred stanovením diagnózy.

Lekári varujú: Toto sa stane s vašim telom po populárnych očistách džúsmi

Lekári varujú: Toto sa stane s vašim telom po populárnych očistách džúsmi

7:32 04.03.2025Zdravie

Detox s pomocou rôznych štiav a smoothie má negatívne následky na telo.