30-ročný výskum o masle: Výsledky pobúrili, stačí malá zmena

Vedci porovnávali zdravie ľudí, ktorí nahradili tradičné maslo rastlinnými olejmi. Toto ukázal niekoľkoročný výskum.
Maslo ako všestranná prísada pri varení zdobí nejednu chladničku. Ako však ukazuje výskum publikovaný v prestížnom vedeckom časopise JAMA Internal Medicine, vo väčšine prípadov je lepšie ho nahradiť rastlinným olejom.
Štúdia, ktorá vyše 30 rokov skúmala zdravie a stravovacie návyky 221 tisíc Američanov, dnes prišla s tvrdením, že nadmerná konzumácia masla zvyšuje riziko úmrtia o 15 percent. V prípade úplného nahradenia masla za rastlinné oleje toto riziko klesá až o 17 percent, tvrdia vedci.
Podľa vedcov združených okolo Yu Zhanga z Brighamovej a Ženskej nemocnice v Massachusetts k zníženiu rizika úmrtia a vzniku rakoviny najviac prispievajú olivový, sójový a repkový olej. Rovnaké účinky kukuričného či saflorového oleja sa nepotvrdili.
Výsledky sa zhodujú s predošlým výskumom zverejneným na stránkach Food & Nutrition Research, podľa ktorého oleje bohaté na nenasýtené tuky ako olivový a repkový sú šetrnejšie k zdraviu ako oleje bohaté na nasýtené tuky (napríklad maslo, palmový alebo kokosový olej).
Nasýtené tuky väčšinou pochádzajú z mäsa a mliečnych výrobkov, a od nenasýtených ich rozoznáte tak, že tuhnú pri izbovej teplote. Oproti tomu nenasýtené tuky si udržiavajú kvapalnú konzistenciu, a väčšinou sa získavajú z rastlín ako olivy, slnečnice či orechy.
Voľte radšej tieto tuky
Štúdia, ktorá prebiehala prostredníctvom vypĺňania dotazníkov, priniesla aj ďalší zaujímavý záver. Podľa neho Američania, ktorí konzumujú viac masla ako rastlinných olejov, tiež častejšie fajčia a trpia obezitou.
Výskumníci však varujú, že vybraná vzorka nemusí byť dostatočne reprezentatívna, keďže išlo predovšetkým o zamestnancov v zdravotníctve.
„Čo si z toho treba zobrať je skutočnosť, že nenasýtené rastlinné oleje sú zdravšou alternatívou oproti maslu,“ dodal profesor výživy a dietetiky Tom Sanders z King's College v Londýne, ktorý bol len pozorovateľom výskumu.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.