Deti, ktoré jedia ryby, sú milšie a majú lepšie sociálne zručnosti

Lekári odhalili ideálne množstvo rýb, ktoré by mali deti konzumovať.
Štúdia, ktorá dlhodobo sledovala anglické deti, ukázala, že konzumácia rýb mohla zlepšiť ich sociálne zručnosti. Vedci z Bristolskej univerzity uviedli, že ryby a morské plody sú bohatým zdrojom omega-3 mastných kyselín, selénu a jódu, o ktorých je známe, že zohrávajú dôležitú úlohu pri vývoji mozgu a kognitívnych funkcií. Zo zistení uverejnených v časopise European Journal of Nutrition vyplynulo, že deti, ktoré nejedli ryby, častejšie vykazovali „suboptimálne prosociálne správanie“. Prosociálne správanie zahŕňa priateľské interakcie, altruizmus a zdieľanie vecí.
Ideálne sú dve porcie rýb týždenne
Podľa britských lekárov by deti mali konzumovať aspoň dve porcie rýb týždenne, vrátane jednej porcie mastnej ryby - napríklad lososa, makrely alebo sardinky. Rodičom odporúčajú, aby deťom dávali aspoň jednu porciu mastných rýb týždenne, ale keďže mastné ryby môžu obsahovať nízke hladiny škodlivých látok, ktoré sa môžu hromadiť v tele, chlapci by nemali mať viac ako štyri porcie mastných rýb týždenne a dievčatá nie viac ako dve porcie týždenne. Autorka štúdie Caroline Taylorová uviedla:
„Naše predchádzajúce štúdie ukázali, že konzumácia rýb počas tehotenstva v Spojenom kráľovstve môže mať pozitívny vplyv na vývoj dieťaťa. To sa zistilo aj v krajinách, kde je príjem rýb vyšší ako u nás, takže podpora konzumácie rýb má pravdepodobne pozitívny vplyv na vývoj detí. Naše dôkazy, ktoré spájajú konzumáciu rýb u detí s najlepším vývojom správania, sú jednoznačné a preto rodičom dôrazne odporúčame, aby deťom poskytovali aspoň dve porcie rýb týždenne.“
Štúdia zistila, že 7,2 % detí nejedlo žiadnu rybu každý týždeň, 63,9 % konzumovalo jednu až 190 gramov rýb týždenne a 28,9 % konzumovalo viac ako 190 gramov rýb každý týždeň - alebo viac ako dve porcie. Polotovary, ako sú rybie prsty alebo podobné výrobky obaľované v strúhanke, tvorili 46 % z celkového priemerného príjmu morských plodov.
Vo veku siedmich rokov mali deti, ktoré nekonzumovali žiadne ryby, v porovnaní s deťmi, ktoré každý týždeň zjedli aspoň 190 gramov rýb, o 35 % vyššiu pravdepodobnosť, že budú vykazovať „suboptimálne prosociálne správanie“. U deväťročných detí sa tento podiel zvýšil na 43 %. Taylorová dodala: „Dúfame, že tieto výsledky výskumu poskytnú rodičom vedomosti, aby svojim deťom umožnili čo najlepší štart do života.“

Skrytá príčina nadúvania a bolesti brucha: Táto diagnóza je u žien často prehliadaná
Lekár upozorňuje, že nadúvanie môže byť príznakom ochorenia, ktoré sa často ignoruje.

Rakovina vaječníkov sa prejaví aj pri jedle. Na tieto príznaky si dávajte pozor
Lekár prezradil príznak rakoviny vaječníkov, na ktorý by ste si mali dávať pozor pri jedle.

Smartfóny deťom pomáhajú, tvrdia výskumníci. Má to však jednu podmienku
Prieskum naznačuje, že smart zariadenia môžu skutočne pomôcť mladým ľuďom, no jedna vec im veľmi škodí.

Skrytá nástraha infúzií: Vedci varujú pred nepoznaným rizikom
Infúzie môžu priamo do krvi pacientov uvoľňovať neželané látky, hlási nová štúdia.

Následky osýpok trvajú roky, vírus spôsobuje imunitnú amnéziu
Osýpky zničia obranyschopnosť imunitného systému proti iným infekciám.