Dubajská čokoláda v testoch dopadla katastrofálne. Našli v nej plesne, baktérie a alergény
- VČERA - 18:00
- Svet

Laboratórne výsledky potvrdili v dubajskej čokoláde toxickú pleseň.
Najmä vďaka sociálnym sieťam si získala popularitu takzvaná dubajská čokoláda, ktorá má špecifickú pistáciovú chuť a chrumkavú textúru. Táto sladkosť spája jemnú čokoládu s bohatou pistáciovou náplňou a chrumkavým kadaifom, čo je tradičné blízkovýchodné cesto pripomínajúce tenké rezance.
Kvôli obrovskej popularite sa táto čokoláda, ktorú pôvodne vytvorila dubajská spoločnosť Fix Dessert Chocolatier, začala dovážať do Európy, kde však až doteraz nebola podrobená prísnym testom. Ako informoval denník Bild, testovanie viacerých balení čokolády v Nemecku odhalilo znepokojujúce výsledky.
Dubajská čokoláda obsahovala toxické plesne
Úrady pre kontrolu potravín v Severnom Porýní-Vestfálsku odobrali v januári 2025 a decembri 2024 v obchodoch 103 vzoriek čokolády. Tie pochádzali z viacerých krajín ako Turecko, Spojené arabské emiráty, Jordánsko, ako aj Nemecko, a poslali ich do Chemického a veterinárneho vyšetrovacieho úradu Porýnie.
Vzorky z tretích krajín boli nevyhovujúce v 96 percentách prípadov, pri nemeckých produktoch to bolo 38 percent. Pri testoch dubajských čokolád sa zamerali na rôzne oblasti. Okrem prídavných látok (21 vzoriek) a hygienického stavu (21 vzoriek) boli vykonané testy aj na alergény (15 vzoriek) a mykotoxíny (46 vzoriek).
V 13 percentách vzoriek z dovážaných krajín boli zistené mykotoxíny, teda toxické plesne. Pri dotatočných testoch v Düsseldorfe boli v ďalších dvoch z 10 testovaných dubajských čokolád z nemeckej produkcie zistené zvýšené hodnoty toxických plesní. Mykotoxíny môžu u ľudí viesť k poškodeniu pečene a obličiek, poškodeniu kože a slizníc alebo k oslabeniu imunitného systému.
Kontrolóri potravín v Severnom Porýní-Vestfálsku zistili ďalšie nedostatky. 16 z 21 vzoriek vykazovalo prítomnosť farbív. Pri 10 vzorkách chýbalo predpísané varovné označenie. V piatich z 15 skúmaných vzoriek boli obsiahnuté alergény, ku ktorým chýbalo príslušné označenie.
V čokoláde našli aj baktérie
V troch vzorkách označených ako mliečna čokoláda nebolo možné preukázať mliečny tuk. V 4,8 percentách skúmaných vzoriek boli zistené zvýšené hodnoty baktérií Enterobacteriaceae, ktoré môžu spôsobiť črevné infekcie.
Aj v iných spolkových krajinách dopadla dubajská čokoláda pri kontrolách potravín zle. V Sasku-Anhaltsku testovali dva druhy dubajskej čokolády. V prvej vzorke bolo kakaové maslo nariedene inými tukmi a bol zistený vysoký obsah koliformných baktérií. Druhá čokoláda mala nedostatky v označovaní.
V Hannoveri úrad pre dohľad nad potravinami uzatvoril prevádzku, ktorá vyrábala dubajskú čokoládu v nehygienických podmienkach a pokutoval firmu, ktorá predávala čokoládu s chybným označením.
Podľa Bild dubajskú čokoládu aktuálne testuje aj Krajinský úrad pre bezpečnosť potravín v Bavorsku. Podľa prvotných výsledkov boli v 12 z 20 vzoriek nájdené nedeklarované alergény ako arašidy a sezam.
Úrad pre dohľad nad potravinami v Bádensku-Württembersku už v decembri stiahol z predaja dubajskú čokoládu kontaminovanú plesňou a plánuje ešte v marci zverejniť výsledky nového vyšetrovania.

Toto sa deje v krematóriu: Vedúci ukázal autentické zábery
Vedúci krematória odpovedal na najpálčivejšie otázky ohľadne kremácie.

Zlý spánok má prekvapivú súvislosť s konšpiráciami
Nekvalitný spánok môže vyvolať špecifickú zmenu osobnosti.

LUX Film 2025: Najlepšie európske filmy prichádzajú do Žiliny
Filmové dni LUX 2025 ponúknu päticu filmov nominovaných na Cenu publika LUX.

Ľudia, ktorí toto robia na internete, sú často psychopati
Štúdia odhalila skrytý znak psychopatie.