Lekár upozorňuje: Až 50 % prípadov rakoviny ovplyvňuje tento faktor

Odborník na výskum rakoviny uviedol, aké kroky je možné urobiť na zníženie rizika rakoviny.
Až 50 % prípadov rakoviny sa dá zabrániť pomocou jedinej zmeny v životnom štýle, tvrdí Raphael Cuomo, popredný expert na rakovinu pôsobiaci na Lekárskej fakulte Kalifornskej univerzity v San Diegu. Hoci prevažná väčšina prípadov rakoviny stále postihuje ľudí vo veku nad 50 rokov, údaje ukazujú znepokojujúci nárast počtu diagnóz u mladších ľudí. Hoci na určenie presných mechanizmov tohto posunu je potrebný ďalší výskum, vedci ako Cuomo sa domnievajú, že kľúčovú úlohu zohráva životný štýl. Začína sa to stravou, keďže nesprávna výživa súvisí s rôznymi základnými rizikovými faktormi.
U mladých ľudí sa čoraz častejšie objavujú prípady rakoviny hrubého čreva, pankreasu."K tomuto trendu prispieva najmä nesprávna strava, obezita a konzumácia alkoholu,“ uviedol Cuomo v rozhovore pre denník Mirror. "Strava je jedným z najsilnejších rizikových faktorov rakoviny. Nesprávna výživa prispieva k zápalom, metabolickým poruchám a poškodeniu DNA. Až 50 % prípadov rakoviny by sa dalo predísť zdravším stravovaním."
Vyhýbanie sa určitým potravinám, ako je slanina, vysoko spracované mäso a potraviny, môže priniesť pozitívnu zmenu. Minulý rok Clevelandská klinika označila metabolity v takýchto výrobkoch za jeden z hlavných faktorov vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka u mladých ľudí. "Nápoje s obsahom cukru a ultra-spracované potraviny sú motorom obezity a metabolických ochorení, ktoré zvyšujú riziko rakoviny,“ dodal Cuomo.
Najlepšia je stredomorská strava
Podľa odborníka potraviny s vysokým obsahom živín, ako je zelenina, bobuľové ovocie a kurkuma, obsahujú bioaktívne zlúčeniny, ktoré podporujú zdravie buniek. Dôraz by sa mal klásť na celkové stravovacie návyky, nie na zázračné potraviny. „Zelerová šťava nedetoxikuje rakovinové bunky a doplnky stravy nemôžu nahradiť vyváženú stravu. Prevencia je o dôslednosti, nie o rýchlych riešeniach," povedal Cuomo, ktorý odporúča dodržiavanie stredomorského štýlu stravovania. Ten uprednostňuje rastlinné potraviny, chudé mäso a zdravé tuky, na rozdiel od „západnej stravy“, ktorá je známa nezdravými tukmi, cukrom a nedostatkom vlákniny.
Súvislosť medzi stravou a rizikom vzniku rakoviny skúmali viaceré štúdie vrátane jednej, ktorú zverejnila Floridská univerzita. Ich zistenia naznačujú, že glykogén, jednoduchý cukor hojne zastúpený v západnej strave, pôsobí ako „onkogénny metabolit“ pri rakovine pľúc. Zvýšená hladina glykogénu podporuje väčší a agresívnejší rast nádorov.
„Stredomorská strava je jednou z najlepšie preskúmaných v oblasti prevencie rakoviny - bohatá na antioxidanty, zdravé tuky a protizápalové zlúčeniny, ktoré znižujú riziko vzniku viacerých typov rakoviny. Fajčenie, alkohol a sedavé zamestnanie zvyšujú riziko, zatiaľ čo cvičenie, regulácia hmotnosti a strava bohatá na živiny ho znižujú. Tieto voľby životného štýlu sú spojené s mnohými druhmi rakoviny vrátane rakoviny prsníka, hrubého čreva a pľúc,“ dodal Cuomo.

Doktor varuje pred nesprávnym obliekaním spodnej bielizne. Takto riskujete infekciu
Poradie, v akom si na seba dávate kúsky oblečenia, môže ovplyvniť aj riziko infekcií.

Pozor na žuvačky: Toto do seba dostanete pri každom požutí
Každý gram žuvačky uvoľní do vašich úst nežiadúce látky.

Skrytá príčina nadúvania a bolesti brucha: Táto diagnóza je u žien často prehliadaná
Lekár upozorňuje, že nadúvanie môže byť príznakom ochorenia, ktoré sa často ignoruje.

Rakovina vaječníkov sa prejaví aj pri jedle. Na tieto príznaky si dávajte pozor
Lekár prezradil príznak rakoviny vaječníkov, na ktorý by ste si mali dávať pozor pri jedle.