Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.
Jeden obľúbený druh orechov môže byť podľa vedcov spojený so znepokojujúcim nárastom prípadov rakoviny. Para orechy sú síce známe ako bohatý zdroj antioxidantov, no skrývajú v sebe aj potenciálne riziká.
Para alebo brazílske orechy obsahujú vitamíny skupiny B, vápnik, zinok, horčík a vitamín E. Sú tiež výborným zdrojom vlákniny a obsahujú zdravé mononasýtené tuky, ktoré pomáhajú znižovať cholesterol, zlepšovať zdravie srdca a znižovať riziko mŕtvice. Okrem toho majú protizápalové účinky, posilňujú kosti a zlepšujú kognitívne funkcie.
Medzi kľúčové zložky para orechov patrí selén, esenciálny minerál, ktorý je známy schopnosťou posilňovať imunitný systém a podporovať funkciu štítnej žľazy. Priveľa selénu však môže mať paradoxne negatívny dopad na naše zdravie.
Pre dospelých a mladistvých od 14 rokov sa odporúča denný príjem 55 mikrogramov selénu. Pre mladšie deti je toto množstvo ešte nižšie. Selén je pre telo prospešný, no je veľmi ľahké prekročiť odporúčanú dávku. Para orechy sú totiž mimoriadne bohaté na tento minerál. 6 kusov orechov obsahuje až 544 mikrogramov selénu!
Práve kvôli tomuto vysokému obsahu selénu odborníci varujú pred nadmernou konzumáciou para orechov. Odporúča sa zjesť maximálne jeden až dva orechy denne. Nadmerný príjem selénu môže viesť k nepríjemným a dokonca nebezpečným zdravotným problémom, ako sú ťažkosti s dýchaním, triaška, zlyhanie obličiek a infarkt.
Paradox selénu: Od prevencie k potenciálnemu riziku vzniku rakoviny
Dlho sa verilo, že selén má vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam protirakovinové účinky. Novšie štúdie však túto teóriu spochybňujú a naznačujú, že nadmerný príjem selénu by mohol v skutočnosti zvýšiť riziko vzniku rakoviny.
Doktor Steven Quay, lekár a vedec špecializujúci sa na výskum rakoviny, výstižne označil selén za „dvojsečnú zbraň“:
„Na jednej strane je to životne dôležitý stopový minerál, ktorý telo potrebuje pre syntézu DNA, funkciu štítnej žľazy a imunitu. Na druhej strane, prekročenie hranice 400 mcg denne môže viesť k selenóze, ktorá sa prejavuje cesnakovým dychom, lámavými nechtami a ďalšími nepríjemnými príznakmi."
Dennú odporúčanú dávku selénu pritom môžeme ľahko získať aj z iných zdrojov, ako sú sardinky, tuniak, krevety, hovädzie mäso, bravčové mäso, morčacie mäso, vajcia a špagety. Tieto potraviny môžeme konzumovať bez obáv z predávkovania selénom.
Rizikové je príliš nízke aj vysoké množstvo selénu
Komplexná štúdia Cochrane Review z roku 2018, ktorá analyzovala dáta z desiatich štúdií s viac ako 27 000 účastníkmi, nepotvrdila, že by doplnky selénu znižovali výskyt rakoviny. Naopak, niektoré štúdie dokonca zaznamenali vyšší výskyt rakoviny prostaty a diabetu 2. typu u ľudí užívajúcich doplnky selénu.
Ešte alarmujúcejšie sú výsledky štúdie z roku 2024 publikovanej v prestížnom časopise Nature. Táto štúdia zistila, že ľudia s najnižším aj najvyšším príjmom selénu mali vyššie riziko vzniku rakoviny. Výskumníci analyzovali údaje od takmer 3000 ľudí a zistili, že „bezpečná“ úroveň príjmu selénu sa pohybuje medzi 111 až 124 mikrogramami denne. Ľudia s príliš nízkym (28-77 mcg) alebo príliš vysokým (169-332 mcg) príjmom selénu mali zvýšené riziko rakoviny, najmä rakoviny žalúdka, hrubého čreva, konečníka a pľúc. Pri vysokom príjme bolo riziko rakoviny o 86% vyššie, zatiaľ čo pri nízkom príjme dokonca až trojnásobné.
Ďalšia štúdia z roku 2002 ukázala, že ľudia s najvyššími hladinami selénu v krvi mali o 20% vyšší výskyt rakoviny. Zaujímavé je, že ľudia s nižšími hladinami selénu vykazovali naopak zníženie výskytu rakoviny o 30 až 49%. A do tretice, iná štúdia preukázala, že užívanie selénu bolo spojené s 25% nárastom rizika skvamocelulárneho karcinómu, druhého najčastejšieho typu rakoviny kože.
Selén môže tiež interagovať s niektorými liekmi, ako sú imunosupresíva, antikoncepcia a lieky na cholesterol, a môže zosilniť účinky antikoagulantov a sedatív.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.