Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.
Niektoré z najzdravších jedál môžu poškodiť zuby. Upozorňuje na to denník Express, ktorý v spolupráci so zubármi kliniky Whites Dental priniesol zoznam siedmich pokrmov, na ktorých škodlivosť pre zuby často zabúdame.
1. Citrusy
Pomaranče, citróny a limetky sú bohatým zdrojom vitamínu C, ako aj kyseliny citrónovej, ktorá má schopnosť rozkladať zubnú sklovinu. Po každom jedení citrusového ovocia by ste si preto mali vypláchnuť ústa vodou.
2. Sušené ovocie
Považuje sa za zdravšiu alternatívu sladkostí, no stále obsahuje množstvo cukru. Cukor zo sušeného ovocia sa lepí na zuby a vyživuje baktérie, ktoré im škodia. Vhodnejšou voľbou sú preto čerstvé plody.
3. Športové a energetické nápoje
Často obsahujú cukor a kyseliny, ktoré škodia sklovine a urýchľujú hnitie zubov. Piť by ste ich mali so slamkou a po každej konzumácii si treba vypláchnuť ústa čistou vodou.
4. Čaj a káva
Taníny, ktoré obsahujú čaj a káva, sa lepia na vonkajšok zubov a zafarbujú ich. Ak sa týchto nápojov nechcete celkom vzdať, mali by ste zvážiť občasné profesionálne bielenie zubov.
5. Paradajková omáčka
Je kyslastá a lepí sa na zuby. Paradajková omáčka zuby nielen zafarbuje, ale aj zvonku poškodzuje. Oplatí sa kombinovať ju so syrom, ktorý neutralizuje kyslosť v nej.
6. Jedlá s obsahom octu
Zaváraniny alebo dresingy obsahujú množstvo octu, ktoré dokáže zjemniť zubnú sklovinu, a prispieť tak k jej krehkosti. Nejedzte ich preto samé, ale len ako prísadu k jedlu.
7. Lesné plody
Černice, čučoriedky a podobné lesné plody sú bohaté na antioxidanty, no zároveň obsahujú tmavé pigmenty, ktoré farbia zuby.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.