• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 20.9.2024Meniny má Ľuboslav(a)
23°Bratislava

Národná galéria prináša novinku, výstavy budú zadarmo

  • 6:02 10.01.2014
  • BRATISLAVA
Národná galéria prináša novinku, výstavy budú zadarmo

Slovenská národná galéria (SNG) sa intenzívne pripravuje na rekonštrukciu svojho bratislavského sídla. Napriek strate 60 percent výstavných priestorov a fungovaniu v provizórnych podmienkach sľubuje v začínajúcom sa roku 2014 viacero objavných výstav, nové sprievodné programy a zaujímavé možnosti trávenia voľného času.

Návštevníkov chce prilákať aj voľným vstupom na výstavy a do expozícií v Bratislave a v Pezinku. SNG je vôbec prvým múzeom umenia na Slovensku, ktoré zrušilo platenie vstupného.

“Nesľubujeme si od toho len zvýšenú návštevnosť, na návštevnosť sa sťažovať nemusíme, sľubujeme si, že ako verejnoprávnej inštitúcii, ktorá má prinášať verejnosti umenie, sa nám to bude dariť,“ povedala na štvrtkovej tlačovej besede generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá. Neobmedzený čas strávený s umením galéria ponúka vďaka pomoci jej nového partnera J&T Banke.

Obrazom: Slovenská národná galéria sa dočasne presťahovala


Voľné vstupné sa vzťahuje na všetky výstavy, sprievodné podujatia ostávajú spoplatnené. Galéria voľným vstupom nadväzuje na populárne voľné nedele, počas ktorých zaznamenala nečakané zvýšenie návštevnosti. Súbežne so zavedením voľných vstupov sa zrušil aj poplatok do Knižnice SNG a na bádanie v Archíve výtvarného umenia. Galéria sa tiež snaží nastaviť poistné poplatky tak, aby umožnila väčšiu mobilitu svojich zbierok.

Slovenská národná galéria v roku 2013 zatvorila stále expozície Vodných kasární na staromestskom nábreží Dunaja v Bratislave. Do Hurbanových kasární na Kollárovom námestí presťahovala svoju administratívu i knižnicu. Zo sídelnej budovy sa v lete presunulo takmer 35-tisíc zbierkových predmetov. Napriek spomínanej strate 60 percent priestorov pritiahla SNG 75-tisíc návštevníkov, čo bolo v porovnaním s rokom 2012 len o päťtisíc menej. Zvýšil sa počet záujemcov o sprievodné programy.

Stavebný ruch by sa v SNG mohol začať už na jar. Vláda vlani v októbri schválila, že rekonštrukcia sídla Slovenskej národnej galérie v Bratislave sa posunie na roky 2013 až 2016 a bude stáť 32 960 000 eur bez DPH (39 552 000 eur s DPH).

Ministerstvo kultúry poskytlo galérii ako alternatívu počas rekonštrukcie Hurbanove kasárne na rohu ulíc Mickiewiczova a Mariánska v bratislavskom Starom Meste. SNG má rekonštrukciou získať 1800 metrov štvorcových pre depozitáre a 5 385 metrov štvorcových výstavnej plochy. Zaradí sa tak medzi stredne veľké moderné galérie.

Lákadlá národnej galérie na rok 2013

Milovníci fotografie si v sídle SNG, v Esterházyho paláci na Námestí Ľudovíta Štúra môžu do 2. februára pozrieť výstavu “Zaujatí krásou. Päťdesiate roky v dokumentárnej fotografii“, ktorá prináša vyše 300 exponátov. Galéria na budúci týždeň 16. januára otvorí “Nestálu expozíciu SNG“ - dočasnú výstavu historických zbierok SNG z obdobia gotiky a baroka v netradičnom, “zážitkovom“ duchu.

Na jar chce SNG prilákať výstavou malieb z prelomu 19. a 20. storočia z verejných a súkromných zbierok “Impresionizmus.sk“. Objavia sa na nej diela Ladislava Mednyánszkeho, Dominika Skuteckého, Želmíry Duchajovej-Švehlovej, Martina Benku a mnohých ďalších.

Leto prinesie výstavu “Od Tatier k Dunaju“ venovanú krajinomaľbe v starom, modernom a súčasnom umení. Na sklonku roka patrí SNG tradične veľkej výstave v rámci Mesiaca fotografie. Tentoraz na nej predstaví okrem fotografií aj architektúru. Na záver roka galéria avizuje prehliadku ruskej avantgardy a objavnú výstavu venovanú sochárkam 20. storočia.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
J. Mikloško považuje výroky I. Hazuchu na adresu jednorodičov za necitlivé

J. Mikloško považuje výroky I. Hazuchu na adresu jednorodičov za necitlivé

DNES - 16:48Domáce

Komisár pre deti Jozef Mikloško považuje výroky poslanca Ivana Hazuchu k jednorodičovským rodinám za veľmi zovšeobecňujúce, necitlivé a v mnohých ohľadoch nespravodlivé.

Polícia obvinila lekára, ktorý mal pri operácii spôsobiť ťažkú ujmu na zdraví

Polícia obvinila lekára, ktorý mal pri operácii spôsobiť ťažkú ujmu na zdraví

DNES - 16:08Domáce

Polícia obvinila 51-ročného lekára I. Ď., ktorý mal dvom pacientom v roku 2019 spôsobiť ťažkú ujmu na zdraví nesprávne vykonanou operáciou očí.

Podvodník pripravil seniorku o 100.000 eur

Podvodník pripravil seniorku o 100.000 eur

DNES - 15:28Domáce

O 100.000 eur pripravil podvodník dôverčivú seniorku z Prievidze. Stala sa obeťou telefonického podvodu. Informovala o tom trenčianska krajská polícia na sociálnej sieti.

Od októbra sa na Slovensku začne očkovať adaptovanou vakcínou proti COVID-19

Od októbra sa na Slovensku začne očkovať adaptovanou vakcínou proti COVID-19

DNES - 15:07Domáce

Od 1. októbra sa na Slovensku začne očkovať adaptovanou vakcínou proti ochoreniu COVID-19.

Slovenská pošta pokrstila emisiu poštových známok k Slovenskému dňu kroja

Slovenská pošta pokrstila emisiu poštových známok k Slovenskému dňu kroja

DNES - 14:39Domáce

Slovenská pošta v piatok v Bratislave pokrstila symbolicky vodou z Hrona emisiu šiestich poštových známok.